Melander siktar mot Paris

Den store Readly Express har åkt på pumpen två lopp i rad mot Milligan's School.
I söndags var Stefan Melander jänkare nära Propulsion i mål i masterfinalen i Östersund.
- Det är bra att ge världens två bästa hästar en match, säger Melander, som drömmer om en start i Prix’Amerique med sin nya stjärna.

Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander har gjort en hel del lyckade köp av unghästar på auktioner i USA under åren.
Han vill forma ungdomarna efter eget huvud och intresserar sig sällan för färdiga starthästar.
Med Milligan's School var det något speciellt och i december 2016 lyckades Melander få köpa hästen av amerikanska tränarparet Julie och Andy Miller.
- Jag hade följt honom hela tiden då. Han var väldigt bra som två- och treåring men inte som bäst den dagen det var dags för Hambletonian. Han måste ha varit sjuk då och det kanske var lite därför jag fick chansen på hästen, säger Melander.
Fyraåringssäsongen i fjol blev bara hyfsad med drygt 400 000 kronor intjänat och en seger på 15 starter.
Hösten 2018 har Milligan's School etablerat sig i den äldre eliten på allvar. Detta efter en skrällseger i Sundsvall Open Trot i slutet av augusti och en andraplats i finalen av UET Trotting Masters i Östersund.
Två starter som tillsammans inbringat två miljoner kronor.
- Han har ju överraskat även på mig. Hästen har gått bra hela året men bara blivit bättre och bättre och bättre. Det är ju inte bara Readly Express han slagit utan det har ju bara varit kanonhästar med i de här två loppen. Nej, fin är han och man får vara tacksam, säger Melander.

Ulf Eriksson har suttit bakom i elva av hästens tolv starter i år. I Östgötaloppet på Mantorp i juli blev det för första gången en seger i gulddivisionen för Milligan's School.
Att jänkaren hävdat sig bra över lång distans är inte något som förvånar tränaren.
- Han är otroligt stark häst här hemma i träningen och har ju också visat att han klarar 2640 meter i Sverige. Eftersom han visat en väldig styrka är det väl ingen omöjlighet att vi provar honom i Frankrike i vinter. Vi får se när vintermeetinget börjar i november om han får åka till Frankrike. Så antingen det, eller så ställer vi av honom för träning här hemma. Han ska inte starta på hakar i alla fall, säger Stefan Melander.

Solvallatränaren drar ett skämt med lite allvar i botten.
- Hade det varit 20 meter till i söndags hade han vunnit över Propulsion. Nej, det vet man ju inte. Det är omöjligt att veta hur mycket Örjan har kvar i hästarna. Men han närmade sig otroligt där i alla fall och var inte långt efter som tvåa. Readly Express hade fått det där tuffa loppet och det var en seger i sig att lyckas bli tvåa före Nurmos häst.
Enligt Melander är Frankrikes för dagen bästa häst Aubrion du Gers, Jean Michel Bazires stjärna är valack och är därmed utestängd från de stora loppen.
- Med Bold Eagle vet man inte riktigt. Vi får se hur han verkar när han gör sin nästa start i höst här och överhuvudtaget se hur de franska hästarna går. Det vore kul att testa Milligan's i Paris och kanske Prix’Amerique också då. Det första vi måste få veta i så fall är hur han klarar banan de har där på Vincennes. Det är långt dit men det är ingen omöjlighet i alla fall, säger Tarzan.
Nästa start för Milligan's School blir i V75-finalerna på Solvalla näst nästa helg.
Timo Nurmos matchar för att försvara segern i världens tuffaste lopp Prix’Amerique med Readly Express. Daniel Redén har gått ut med att det inte blir några starter i Frankrike i vinter med Propulsion.
Kanske blir det i stället Stefan Melanders nya stjärna som får vara med i hetluften.

Skapad: 2018-09-18