Han gör alltid sitt bästa och är som en varmblodshäst

En spelfavorit med bättre spår.
På lördag måste Norges bästa kallblod Odd Herakles ha lite tur om det ska räcka ända till seger i storloppet Unionskampen på Färjestadstravet.
- Han gör alltid sitt bästa och är som en varmblodshäst att köra så det är klart att han ska räknas ändå, säger kusken Adrian Solberg Akselsen.

Hösten är här och med den travlandskampen mellan Sverige och Norge i Karlstad.
Kallblodens uppgörelse i Unionstravet har lagts som den näst sista avdelningen på V75 på lördagen, där tio hästar från Norge och Sverige gör upp om ett förstapris på 300 000 kronor.
Undantaget Månprinsen A.M. är alla de bästa samlade.
Odd Herakles gör sin bästa säsong som åttaåring och har varit tuff att rå på i hemlandet i år. Sex av nio starter har slutat med seger för åttaåringen 2018. Övertygande sådana. Odd Herakles var stor favorit i norska mästerskapet för kallblod för två starter sedan och vann också klassikern ”Meyern”, Jacob Meyers Pokallöp, tidigt i våras.
Enda gångerna Odd Herakles inte räckt till är i Elitkampen på Solvalla i maj, samt mot Månprinsen A.M. och finske ettan Polara.
- Jag tycker väldigt mycket om honom och det känns som han gått upp i toppen i Norge nu. Han  har gått på alla distanser och från alla positioner i år. Ja, han har varit bra hela vägen, säger 24-årige kusk-kometen och Odd Herakles ständige följeslagare Adrian Solberg Akselsen.

I kallblodslandskampen på lördag slipper Odd Herakles möta Månprinsen A.M. som han fick stryk av i den näst senaste starten på Åby.
Men åttaåringen är mycket snabb från start och brukar sällan eller aldrig ge sig i ledningen, och att han nu lottades till ett niondespår i tiohästarsfältet är ett minus.
Lome Brage ser ut att kunna bli den tidige ledaren från fjärdespåret på lördag. Med en i form varande Odd Herakles från fjärdespåret och Lome Brage med bakspår hade läget varit ett helt annat.
- Troligen hade vi blivit favoriter då och skulle slås. Nu när spåren blev som de blev får vi leva med det också, men det blir så klart tuffare. Han har varit lite lat då han fått gå i ryggar tidigare och varit som allra flinkast då han fått försvara sig i ledningen, säger kusken.

Adrian Solberg Akselsen jobbar i Frode Hamres stora stall sedan ett par år och har fått chansen i storloppen den här säsongen. Han går mot sitt bästa år med 35 segrar på drygt 300 starter och 3,5 miljoner kronor inkört.
Odd Herakles är gamle arbetsgivaren Lars O. Romtveits stjärna som Adrian fått fortsätta köra.
- Jag startade min karriär hos Lars när jag var 17 och jobbade fyra och ett halvt år hos honom med väldigt fina kallblod. Bork Odin, Timian Scott, Dotterud Teddy och Norheim Fakse är hästar han tagit fram, men Odd Herakles är nog den bäste, funderar han.
Han säger sig inte vara främmande för ett tidigt avancemang med Odd Herakles som förlorade knappt efter ett tungt lopp i fjol just i Unionskampen och har en revansch att utkräva mot Odin Tabac och Oskar J Andersson.
- Vilken taktik jag använder är avhängigt av vilket tempo det blir och vem som sitter utvändigt om ledaren. Det är inte enkelt att slå Lome Brage för någon om han inte behöver gå så snabbt den första biten. För täten tar Lome Brage, det är det nog inget tvivel om.
- Men en sådan som Kleppe Slauren är tuff och gör nästan alltid bra lopp och det är säkert en som kommer att sätta färg på loppet. Odin Tabac har vi respekt för och Tekno Odin är på väg tillbaka igen.
Är det något utöver formen på plussidan med Odd Herakles den här gången?
- Han kändes kanske lite sliten när han mötte Månprinsen och vid segern i norskt mästerskap beroende på att han hade betäckt hela sommaren. Senast var han bättre igen. När avelssäsongen nu är över hoppas jag att han ska få lite mera energi till tävlandet.
Några ändringar till den här starten?
- Nej, jag pratade med Lars i helgen och hästen känns fin och vi hoppas att han ska hålla samma form som senast. Utrustningsmässigt blir det hans normala också, jänkarvagn och barfota runt om och norskt huvudlag.

Skapad: 2018-09-17