Propulsion vann Masters du Trot

Propulsion är Europamästare för travhästar 2018.
Daniel Redéns stridsvagn avfärdade konkurrenterna i en rivig masterfinal på Östersundstravet.
- Det kanske var hans sista start, vi vet inte, sade en mycket belåten segertränare.

Årets final av Masters du Trot, vilket kan likställas med ett europamästerskap, hade förärats Östersundstravet.
Blott två utomnordiska hästar fanns på startlinjen och dessa kom att spela en undanskymd roll.
Istället blev loppet en sluggerfest mellan Sveriges två superstjärnor – Propulsion och Readly Express.
Först att ta kommando var emellertid fjolårets derbyvinnare Cyber Lane som dök förbi de båda förhandsfavoriterna och övertog ledningen från stallkamraten Pastore Bob.
Propulsion blev först i andraspår en bit, innan Örjan Kihlström valde att släppa ner Sundsvall Open Trot-vinnaren Milligan's School.
Men det blev kortvarig draghjälp.
Readly Express hade gått ner bakom sin värste konkurrent kort efter start och när Björn Goop aviserade avancemang efter ett halvvarv fick han resolut svar.
- Jag ville inte att Readly Express skulle få komma först fram och kontrollera loppet utanpå ledaren, förklarade Kihlström som istället intog den positionen själv.
Som i de flesta travlopp kunde det därefter ha följt en kraftig tempominskning.
Istället skedde det omvända.
1 300 meter från mål valde nämligen Björn Goop att ändå skicka fram Readly Express i ett hastigt avancemang från tredje par utvändigt.
Hastighetsmätaren visade för ett ögonblick 57 kilometer i timmen, vilket motsvarar 1.03-fart, när Cyber Lane och Propulsion svarade ut årets Prix d’Amerique-vinnare i en hisnande speedkörning över upploppsrakan, samtidigt som noteringen för varvet ropades ut till 1.10,2.

 

Dessa positioner hölls till Cyber Lane kastade in handduken 200 kvar.
Readly Express försökte envetet utmana Propulsion långt in på upploppet, men fick till slut ge vika för den spårfyllda resan.
- Hästen är helt otrolig, och det är Readly också. De visar återigen vilka hästar de är, sade Kihlström innan han kommenterade sin taktik:
- Jag ville inte gärna släppa ner honom, då hade han kunnat reglera loppet och vi hade blivit kvar där bakom, eller tvingats ut i tredjespår. Även om jag insåg att det kunde bädda för någon annan så tyckte jag att det var ett ganska givet val.
För Björn Goop verkade emellertid Kihlströms reaktion komma något överraskande.
- Tyvärr trodde väl Örjan att han skulle bli släppt till ledningen i sin tur, men det blev han inte och så blev jag hängande istället, suckade Goop som däremot hyllade sin häst:
- Det ska inte gå att vara så nära med tanke på att han fick gå tre svängar i tredjespår, hästen var otroligt tapper.
Readly Express tränare Timo Nurmos gjorde en liknande analys:
- Det var en mycket bra vinnare, men vår häst var också mycket bra. Han gick mer än halva loppet i tredjespår utan rygg. Vi fick inget resultat idag, men jag är i alla fall mycket nöjd med hästen.

 

”Inget resultat” innebar i detta fall ett tredjepris värt en halv miljon kronor då Milligan’s School slog sig förbi efter att ha funnit invändigt spelrum över upploppet.
- Han var otroligt taggad, det var nästan så att han ville slåss före loppet idag. Jag fick känslan att han skulle öppna bra och det gjorde han verkligen. Sedan hade jag en fin känsla hela vägen i rygg på Propulsion, även om det aldrig var några segervibbar. Hästen har visat otrolig styrka och känns väldigt fräsch så det finns alla chanser att han kan bli ännu bättre, berömde körande Ulf Eriksson.
Inte ens Johan Untersteiner visade något missnöje efteråt, trots Cyber Lane kroknade helt och blev utan prispengar.
- Min tanke från början var att vi skulle kunna ta en längd på de invändiga och när vi gjorde det kändes det väldigt bra. Jag var nöjd med att få Örjan utvändigt och tänkte att vi hade låst loppet, men det hade vi tydligen inte…
- När Björn kastade loss blev det bekymmer. Han fick gå en väldig speed på andra långsidan och det blev bara för tufft. Jag är jättenöjd med min häst, Propulsion och Readly Express är bara bättre helt enkelt. Med ett normalt lopp i ledningen hade vi kunnat göra upp om tredjepriset, men så blev det inte idag. Nu är det bara att åka hem och ta nya tag.

 

Nya tag kommer även årets vinnare av UET Trotting Masters att ta.
Men inte på tävlingsbanan utan i avelsboxen.
Med drygt tio miljoner på kontot för 2018 avrundar Propulsion sin säsong.
Och kanske hela sin karriär.
Daniel Redén flaggade redan innan loppet att detta kan ha varit sista gången som den sjuårige hingsten fick tävlingsutrustning på sig och det stod han fast vid efteråt.
- Nu ska han hem och betäcka lite, sedan får vi se. Han har ett enormt tryck på sig från stoägare över hela världen och framtiden är inte alls bestämd. Det kanske var hans sista start, alla som var här kanske såg honom för sista gången på en travbana, det vet vi inte, sade Daniel Redén.
Om Propulsion visar sig ha gjort sin sista start så avslutar han karriären med 31 segrar på 62 starter och drygt 22 miljoner kronor på priskontot.
Inte illa för en häst som tillhörde bronsdivisionen då han debuterade på svensk mark en mörk oktoberkväll på Solvalla för tre år sedan.

Segern innebar att Kihlström tog ett V75-hattrick då han inledde omgången med att sätta dit In Toto Sund (Daniel Redén tränar) och Heading Reference (Håkan Skoglund) från ledningen.
Rikard N Skoglund och Johan Untersteiner var inte mycket sämre och tog varsin dubbel.
Den senare tränar Can Lane, som kördes i spets hela vägen av Peter Ingves, och satte sedan dit Harvey efter en offensiv styrning.
Den förre satt upp bakom Fender (Peter Grundmann) som dominerade kallblodsloppet från spets och avrundade omgången med att blåsa förbi långt ut i banan bakom Joakim Elfvings Under the Counter.

Skapad: 2018-09-16