Eld Rask inte som bäst – vann ändå

Först vann lillebrodern Eld Rask (se bild)det norska kriteriet.
Lite senare vann storebror Tekno Eld det norska derbyt.
Supersuccén var ett faktum för tränaren Jan-Olov Persson, kusken Ulf Ohlsson, skötaren Hanna Edvinsson och ägaren Lennart Bäwerholm.
- Helt otroligt att två helbröder lyckas så bra i stora lopp samma dag, sa Ulf Ohlsson.

Det var travfest på Bjerke travbana utanför Oslo där det kördes klassiska lopp för tre- och fyraåriga varmblod och kallblod. Kriterieum och derbyn stod på programmet och det blev storslam för Jan-Olov Persson och Ulf Ohlsson vars topphästar Eld Rask och Tekno Eld tog hem kriteriet och derbyt för kallblod. Båda hästarna ägs av Lennart Bäwerholm och skötare till guldklimparna är Hanna Edvinsson.
- Fantastiskt roligt och det är två jättefina hästar. Personalen jobbar jättebra och det är bra ägare. Då funkar det riktigt bra, sa Jan-Olov Persson efter den historiska dubbelsegern med syskonen i de två klassiska loppen.
Persson tog därmed sin tredje derbyseger i Norge med tio års mellanrum. Den första kom 1998, därefter 2008 och nu 2018 med Tekno Eld.

När det gäller Eld Rask så hade det treåriga stjärnskottet långt ifrån sin bästa dag. Men trots det kunde han ändå vinna Norskt Travkriterium. Hästen såg långt ifrån som bäst ut i värmningen och provstarten inför loppet. Men han tog sig samman och efter en mycket försiktig start kom han ångande ute i tredjespår dryga varvet kvar och tog sig fram utvändigt om den ledande Rappstjernen in i slutkurvan. Över upploppet tuggade han ner ledaren och svarade för en suverän insats och visade ett löphuvud av allra högsta klass. Ledande Rappstjernen höll strålande som tvåa efter att ha fått press av B.W.Prinsen inledningsvis och tvingats öppna första femhundra metrarna efter 1.19,9 och varvet på 1.23,7. Segerkusken Ulf Ohlsson var full av beundran över Eld Rask som tog hem förstapriset på 500 000 norska kronor.
- Det var så jävla skönt det här för det var problem i dag. Jag vet inte, i dag var det faktiskt sämre trots att han värmde lite bättre. Jag vet inte vad det var, sa Ulf Ohlsson.
- Han kunde inte öppna någonting och var chanslös att vara med från början. Sedan gällde det att köra så fort som möjligt men ändå hålla honom i trav. Det är en fantastisk häst som kan vinna trots att han inte har sin bästa dag. Nu har han vunnit både det svenska och norska Kriteriet. En unghäststjärna har han visat att han är.

En dryg timme senare stod samma kusk, ägare, tränare och skötare i vinnarcirkeln igen efter en ny klassisk seger. Tekno Eld infriade favoritskapet i Norskt Travderby och var helt överlägsen. Ulf Ohlsson var vaken och högg direkt när värsta konkurrenten Philip Ess blev överflyglad från innerspåret och var snabbt framme och täppte till i den första kurvan och kunde sedan glida till ledningen. Därmed var loppet i praktiken över redan efter trehundra meter. Tekno Eld fick bestämma i ledningen och Philip Ess fick göra jobbet utvändigt. Ulf Ohlsson ökade farten under slutrundan och Tekno Eld ryckte undan till en mycket lätt seger. Förstapriset var 750 000 norska kronor och den fyraåriga hingsten såg ut att ha gott om krafter kvar i mål.
- Han var jättefin och det var inga problem alls. Det är helt otroligt att två helbröder och hela teamet runt omkring lyckas så pass bra i stora lopp. Det är en skön känsla, sa Ulf Ohlsson.

Marcus Lindgren och Erlend Rennesvik upplevde sin största dag på en travbana när Stoletheshow vann det Norska Kriteriet med 750 00 norska kronor i förstapris. I en tät upploppsduell med storfavoriten Catherine’s Chevy kämpade han till sig greppet precis på mållinjen.
- Det är helt fantastiskt och jag tackar gud. Kriteriet är mitt lopp. Vi har varit tvåa, trea, femma och sexa på fyra försök i svenska Kriteriet. Nu har vi vunnit i Norge. Jag hade på känn att han skulle vinna för han kändes så fantastiskt bra i torsdags, sa Marcus Lindgren.
- Vilken fantastiskt liten häst alltså, helt makalöst. Han gjorde sig illa inför ett viktigt lopp på Biri och hade bara tränat tre pass inför försöken. Nu hade han lopp i kroppen och vi hade fixat och trixat lite med honom.

Storfavoriten Catherine’s Chevy föll verkligen med flaggan i topp och gjorde ett fantastiskt lopp som tvåa i Kriteriet. Det blev en dramatisk inledning av loppet där han galopperade kort efter start i rusningen då han behöll ledningen från innerspåret. Men hästen ställde sig otroligt nog i den höga farten och hittade benen tämligen omgående. Sedan hittade Eirik Höitomt rätt snabbt ut i andraspår och fick trava utvändigt om ledande Noble Superb. Cahterine’s Chevy knäckte ledaren tidigt och tog över in på upploppet. Han kämpade sedan sida vid sida men fick ge sig precis på mållinjen mot Stoletheshow.

I det norska Travderbyt, med en miljon kronor i förstapris, blev det seger för Gretzky B.R. och Magnus Teien Gundersen. Hästen tränas av pappa Geir Vegard och för duon var det en enormt stor dag då de även vann Norskt Travkriterium för ston med obesegrade Hillary B.R. Gretzky B.R. tog ledningen och fick bestämma i ett långsamt tempo. Han höll undan säkert till slut i en speeduppgörelse och Magnus Teien Gundersen, 21 år, bjöd på en härlig segergest när mållinjen passerades.
- Det är enormt stort. Jag fick loppet dit jag ville och det blev enkelt till slut. En helt fantastisk dag med fantastiska hästar med mamma och pappa, sa en överlycklig Magnus Teien Gundersen.

Jättefavoriten Giveitgasandgo föll tungt för Ulf Ohlsson i den sjätte avdelningen, trots att han enkelt fick ledningen och fick bestämma farten. Han var slagen in på upploppet när Deep Sea Dream kom farande men försöket kontra den sista biten. Mellan hästar slank dock Photo Lavec loss från rygg på ledaren och det var tre hästar som passerade mållinjen nästan samtidigt. Den längsta nosen hade dock Photo Lavec som vann för sin tränare Tom Erik Solberg. Tvåa blev Deep Sea Dream och trea Giveitgasandgo.

I V75-inledningen, som var ett stayerlopp över 3100 meter, blev det en skrällseger av Kasper T.T., körd av Erlend Rennesvik, som var starkast till slut.
I V75-3 var Myhreng Jerker bäst när han kämpade ner Roli Eld över upploppet för sin tränare Olav Mikkelborg.
Efter att omgångens två tyngsta favoriter fallit på V75 blev utdelningen för sju rätt 384 758 kronor.

Innan V75 började kördes flera norska klassiska lopp på V4. I Norskt Travkriterium för varmblodiga ston blev det en stor uppvisning av Hillary B.R. som tog sjunde segern i stjärnskottet starten och därmed är fortsatt obesegrad. Det treåriga stoet kördes av Magnus Teien Gundersen och tränar gör pappa Geir Vegard Gundersen som själv blev tvåa med Blueridge Sun och precis som sonen gjorde han segergest när mållinjen passerades.

I Norskt Travkriterium för ston blev det en överlägsen seger för Brenne Blesa som vann med 50 meter för Öystein Tjomsland.
I Norskt Travderby var varmblodiga ston blev det en dubbelseger för Frode Hamre. Han satt själv i sulkyn bakom Calina som ledde runt om före stallkamraten Normandie Royal som travade utvändigt.
En stenhård upploppsfight blev det i det norska Derbyt för kallblodiga ston. Stjärnblomster var oerhört tapper efter en tuff resa utvändigt om ledaren. Hon kopplade greppet in på upploppet men fick ge sig motvilligt precis på mållinjen mot Karmland Anna som tassat med i andra par utvändigt för Frode Hamre.

Skapad: 2018-09-09