Who's Who krossade konkurrenterna

Överlägset och lekande lätt - på ett nytt världsrekord för fyraåriga travare.
Örjan Kihlström satt bakom då storfavoriten Who's Who krossade konkurrenterna i Svenskt Travderby och upprepade bedriften pappan Maharajah svarade för 2009.
- Det är egentligen helt otroligt hur en häst kan bli så här pass lik sin pappa, sa stjärnkusken efter segern värd fyra miljoner kronor.

2014 föddes omkring 3000 travhästar i Sverige, 72 av dem kom så långt som att vara med i uttagningsloppen på Jägersro för två veckor sedan.
Tolv återstod på söndagen i loppet många vill ha till det finaste en svensk häst kan vinna.
För tränaren Pasi Aikio har veckorna fram till finalen varit intensiva med stor uppmärksamhet och många intervjuer. Men ändå inte liksom.
- Nej, vi i teamet hade gjort grundjobbet liksom och det gällde bara att inte göra några misstag med hästen, menade en rörd tränare efter storsegern.
Who's Who var förkrossande överlägsen i loppet och lämnade konkurrenterna genom den sista kurvan. Segertiden 1.12,0 över 2640 meter auto talade sitt tydliga språk.
Ett nytt världsrekord för fyraåriga hästar över den långa distansen – och det såg faktiskt ”okört” ut på travspråk.
Örjan Kihlström avvaktade till dryga varvet från mål innan han styrde på i tredjespår med Who's Who. Hästen vände sedan ut och in på fältet och när ledningen nåddes 600 meter från mål var det bara att låta hästen jobba lite lagom menade kusken.
- Det kändes tidigt att han hade avgjort loppet. Han klev förbi dem så enkelt på bortre långsidan så det var bara att se till så att det inte skulle hända något konstigt, att han skulle vingla till och hoppa eller vad som helst, sa Örjan Kihlström.

 

Pappan Maharajah vann derbyt 2009 och blev en av världens genom tiderna bästa hästar. Morfadern From Above vann samma lopp 2002.
Örjan Kihlström kamperade med Stefan Hultman till för tre år sedan. Nu fick han vinna derbyt igen med en son till Maharajah, med Pasi Aikio som tränare.
Margareta Wallenius-Kleberg är uppfödare och stolta ägare till Who's Who är de tusentals delägarna i Stall Travkompaniet.
Örjan Kihlström smygtorkade tårarna.
- Derbyt är jättestort att få vinna och nu blir det ju ännu mera speciellt när Marre är pappa och From Above finns i stamtavlan. Margareta får vinna igen och det var Pasis första derby… allting runt omkring gör att det blir väldigt speciellt, sa segerkusken.
Örjan Kihlström kommenterade Who's Who.
- Hästen både ser ut och har samma egenskaper som pappa. Han är inte världens snabbaste på hundra meter men han kan ju springa ganska fort och framför allt väldigt länge, och så har han samma underbara psyke.

För tränaren Pasi Aikio var det med råge det största som hänt honom i travlivet. Aikio tog över som tränare på Ekerö för tre år sedan då Stefan Hultman slutade på grund av sjukdom.
- Det här har jag drömt om sedan jag var liten. Det har varit generationsskifte i stallet och det har fått ta den tid det tagit för oss i teamet som jobbat. Ägarna har haft stort tålamod och det har betytt mycket. Att ha Örjan som kusk betydde att jag bara kunde stå trygg vid sidan om i dag när allt jobb var gjort, sa Pasi Aikio.

 

I Derbystoet avgjordes mycket i starten när Peter Untersteiner med lätthet kunde försvara innerspåret med Run Chica Run. Efter en snabb öppning i trakterna kring 1.08 kunde Halmstadtränaren ta det lugnare första varvet.
1.11,8 skrevs segertiden till över medeldistansen och Peter Untersteiner satt bara och höll i sin häst som inte alls var bottnad i mål.
- Det var min plan att ta ledningen och hon öppnade väldigt fint. Vi blev inte utmanade från start och hon höll sig förvånansvärt lugn. I den sista kurvan när de andra började smacka på sina hästar tog hon i så det knakade i selen! Då är det skönt att sitta i vagnen, sa en glädjestråland vinnare.
Söndagens seger var Peter Untersteiner tredje i loppet. 2016 vann han med Otrobanda och 2014 med Neona Princess.
Pallexperten i Malmö AB i Limhamn är ägare och uppfödare till Run Chica Run som fick dubbelt upp i prispengar – två miljoner kronor - eftersom deras häst är med i den så kallade premiechansen.
Jorma Kontio slapp ut med Untersteiners Europhile Am kort före mål från rygg ledaren och säkrade andrapriset. Trea en starkt spurtande Mellby Free som fick anfalla från kön för Björn Goop. Fyra Untersteinerstallets Global Upper Style.
- Etta, tvåa och fyra. Nyp mig i armen! sa Untersteiner.
Roger Walmann hade ingen lycka med sig. Dibaba galopperade kort efter start och favoritspelade Vamp Kronos var mystiskt blek och dalade genom fältet den sista biten.

 

K.G.Bertmarks Minne för amatörkuskar fick en mycket oväntad vinnare.
Linda Pulkkinen från Årjäng styrde till ledningen med egentränade La Diva Rossi som trots att det gick undan väldeliga hela vägen lyckades hålla undan på målfoto.
Niclas Benzon var stor favorit med Lord Flax men fick nöja sig med andraplatsen i landets största lopp för amatörkuskar.
La Diva Rossi var lite väl gåvillig i ledningen och öppnade första halvvarvet på 1.07,0 och varvet på 1.10,0.
- Förhoppningar har man ju alltid men att hon skulle vinna så här trodde jag absolut inte!
sa Linda Pulkkinen.
Årjängsamatören berättade att hon på grund av barnafödande valde att skicka sin häst i proffsträning i början av året och att La Diva Rossi fick komma hem igen i somras.
Segertiden 1.11,8 över 2140 meter, autostart var ett nytt rekord för hästen.

1.11,1 från positionen utvändigt ledaren var segertiden i Good As Golds Derbyminne över 2140 meter. Joakim Lövgrens Racing Mange var dessutom överlägsen i loppet.
Övriga V75-lopp vanns av NoLimitJimMit, tränad och körd av Conrad Lugauer, Bengt Simberg-tränade Wild Love (Kevin Oscarsson) och Carabinieri, tränad och körd av Peter Untersteiner.

Skapad: 2018-09-02