Readly Express blir storfavorit

Readly Express är på banan igen efter den stenhårda bataljen med Propulsion.
I Sundsvall Open Trot blir världsstjärnan storfavorit till förstapriset på en miljon kronor.
- Han kommer att ha ännu bättre form på lördag. Vi får se om vi kan köra utan ”gummistövlar” nu, säger Timo Nurmos.

Det är Summer Heat och V75 varje dag från och med onsdag den här veckan. På lördag kulminerar den på Bergsåker när det är Multi Jackpot och minst 50 miljoner kronor väntar till en ensam vinnare. Den siffran kan fyllas på ytterligare under veckan ifall det blir ännu fler jackpotar under någon av V75-dagarna.
Bergsåker i Sundsvall är det som är värd för miljonspelet och bjuder på ett par riktiga sportsliga highlights i både Svenskt Mästerskap för kallblod med Månprinsen A.M., samt Sundsvall Open Trot. I det sistnämnda gör Readly Express en ny start efter den minnesvärda duellen mot Propulsion i Åby Stora Pris. De båda giganterna passerade mållinjen sida vid sida och det var så nära dött lopp man kan komma. Men med någon centimeters marginal tog Propulsion hem segern före Readly Express som var tvungen att gå med skor efter allt regnande.
- Hästen gjorde ett otroligt lopp. Han hade inte startat på två månader och jag var tvungen att slå på skorna eftersom det var så grovt material på Åbys bana. Givetvis gör jag allt jag kan för att vinna ett travlopp när det är två miljoner i förstapris. Men man måste tänka på hästen också, säger Timo Nurmos.

- Hans hovar klarade inte underlaget och det var därför han gick med skor. Jag tänker på hästhälsan i första hand. Han gick med järnskor bak, för att få bästa tänkbara fäste, och med aluminiumskor fram. Han har inte gått med den balansen på tre år i lopp och man kan säga att det är som att springa med ”gummistövlar”. Ändå sprang han världsrekord över tre varv.
- Så här efteråt är jag nöjd med beslutet att köra med skor. Det var flera andra hästar som tävlade barfota och inte såg så bra ut efter loppen.

När vi når Solvalla-tränaren under måndagseftermiddagen är han runt och besiktigar unghästar. På morgonen och förmiddagen har han tränat hästar och en av de som gått jobb är Readly Express.
- Han gick jobb i backen i dag och allt var bra. Jag körde även ett lättare jobb i torsdags och efter det tog jag beslutet att anmäla till Sundsvall.
- Det märks på hästen att han har kommit till formen och självklart går han framåt med loppet eftersom han inte startat på två månader. Han kommer att ha ännu bättre form på lördag. Han är pigg och glad och känns fräsch och springer med svansen rakt upp. Det är bra tecken och han trivs med livet, säger Nurmos.

Trots ett dåligt utgångsläge med spår åtta bakom bilen, och stjärnor som Dreamoko och Heavy Sound med, så blir Readly Express storfavorit till att ta hem miljonen i Sundsvall Open Trot. I sulkyn sitter som vanligt Jorma Kontio men huruvida det blir med balansen är oklart så här i början av veckan.
- Jag vill varna för att banan på Bergsåker brukar vara lite småhård. Jag har varit och tävlat många gånger i Sundsvall och den har ofta varit hård. Kuskarna gillar hård och stum bana för då är det jämt att sitta i vagnen. Men hästarna gillar inte hård bana och det visar sig dagen efter.
- Därför beror det helt och hållet på banan om det blir skor eller barfota runt om. Det är omöjligt att säga i dagsläget. Men alla såg vilket lopp han gjorde med skor senast och självklart är jag optimist trots läget.

Timo Nurmos, har ytterligare fyra hästar till start i lördagens V75-lopp. En av dem är nyförvärvet Laskari som svarade för en strålande debut för Nurmos förra veckan och vann på 1.10,9. Timo kommenterar hästarna så här.
- Laskari (V75-1) var överraskande bra i debuten för mig. Visserligen hade han tränat bra men bara gått 1.20 som snabbast i ett rundbanejobb innan. Nu sprang han 1.10,9 och var inte tom i mål. Vi körde barfota bak och han tappade dessutom en framsko under loppet så han sprang bara med en sko. Det var otroligt bra gjort att han klarade det i den farten. Självklart borde han gå framåt med loppet och han har sett fin ut efteråt. Han visade senast att han är snabb ut och nu kör vi barfota runt om. Hästen går även med fast huva som senast för att hålla sig lugn. Det är min näst bästa chans efter Readly Express, säger Nurmos.

- Lexington Hall (V75-1) har utvecklats jättebra och varit fin i två raka segrar på bra tider. Han gjorde bra lopp även innan dess men fick då tuffa lopp. Tyvärr fick han dåligt läge med spår elva och det är inte lätt över kort distans. Barfota runt om igen ifall banan tillåter.
- Evin Boko (V75-4) har väldigt fin form. Det blev helt fel senast i EM-loppet för ston men hon var jättefin där på Solvalla och gjorde ett av sina bästa lopp utan att få något med sig. Nu är det enklare hästar emot men samtidigt tillägg i ett lärlingslopp. Barfota runt om ifall banan tillåter.
- Extra Fudge (V75-6) har också jättefin form men har fått helt omöjliga lopp i de två senaste starterna. Han har fått gå mycket i tredjespår och det ser inte lätt ut den här gången heller från spår elva. Den långa distansen passar i alla fall bra eftersom han är stark och det blir barfota runt om ifall banan tillåter.

Skapad: 2018-08-20