Betting Gangster infriade favoritskapet

En tidig talang med tidiga föräldrar.
Mamman Viola Silas liksom pappan Going Kronos vann E3 över kort distans.
På lördagen infriade blåblodige Betting Gangster favoritskapet i finalen i Gävle.
- I Amerika gillar man inte fuxar - mitt eget motstånd mot röda hästar börjar vara lite mindre nu! skämtade tränaren Jerry Riordan.

Det var examen i unghästserien E3 i Gävle på lördagen. Tolv ston och lika många hingstar och valacker var med i finalerna med vardera 925 000 kronor i förstapris.
Halmstadtränade Betting Gangster kom bort redan i kvalificeringen till ”långa E3” i mitten av juni efter en tuff resa. Efter en övertygande seger i kvalet till den korta versionen spelades den segerrike fuxen till stor favorit i lördagens final i den öppna klassen.
Det blev ett halvtufft lopp - men Betting Gangster följde upp familjetraditionen.
Efter att ha fått tugga i tredjespår med draghjälp under slutrundan, vek kusken Carl Johan Jepson ut i fjärdespår 350 meter från mål.
I mitten av upploppet var det avgjort och favoriten lufsade enkelt ifrån. Segertiden skrevs till 1.12,3 över 1640 meter med bilstart. Klassig sort.
Carl Johan Jepson är etablerad som lånekusk i Sverige sedan tre år men har aldrig vunnit något större än lördagens lopp.
- Jag har kört en hel del stora lopp men jag har väl aldrig haft en så här bra chans att vinna ett storlopp. Så det här var både viktigt och stort för mig att sätta den här. Min största seger hittills i karriären, sa segerkusken.

 

Hästen tränas i Halmstad av Jerry Riordan som tidigare var verksam i hemlandet USA och i Italien.
- Vi var inte så förtjusta i ”gingers” i Amerika men med den här är det ju bara att ändra den uppfattningen. Han var en stor röd häst i början bara. Men ju mer vi jobbade med honom, desto mer började stammen göra sig gällande. Det är en stor och stark häst utan några defekter som jag kan ser det. Och med den mamma bakom kan vi börja drömma om vilka lopp som helst, sa Jerry Riordan syftande på stoet Viola Silas.
Hårdsatsande Stall Betting äger Betting Gangster. Hästen - uppfödd av Viola Silas HB i Kalmar – ropades in på Wenngarn Yearling Sales som ettåring för en halv miljon kronor.
Klare andrahandsfavoriten Devil Sound var en besvikelse från ledningen och föll till femteplatsen.
- 250 kvar kändes det som att vi skulle ha segerchans men sedan hände ingenting  Han blåste mycket efter loppet, sa en besviken Anders Zackrisson

 

I stonas E3-final skrällde No Matter och Erik Adielsson till 25 gånger pengarna i vinnarodds.
Tränar gör ”E3-kungen” Svante Båth som nu tog hem sin 13:e E3-final!
Det mesta avgjordes i den första kurvan där storfavoriten Zara Kronos galopperade efter att ha avgjort spetsstriden från innerspåret. En ”sympatigalopp” sedan uppvaktaren Indiana Boko slagit på en galopp utvändigt i momentet före. I samma veva felade också Aria.
I stället blev det No Matter som pep till ledningen och hon gick inte att slå efter det att Erik Adielsson fått inleda första varvet mycket långsamt.
Mika Forss testade i tredjespår med Staro Miami sista 600 meterna och var god tvåa.
E3-specialisten Svante Båth efter segern:
- Vi kan ju lugnt säga att det blev en överraskande utgång. Visserligen hade vi sparat och gjort en del förändringar till i dag, men samtidigt måste man vara realist. Jag tyckte att det var ett väldigt bra fält och trodde nog att det kunde bli lite svårt. Men det är ju trav vi kör, sa Båth.
Skötaren Camilla Björk har jobbat hos Svante Båth i snart 20 år och bärgade sin tredje finalseger i E3.
925 000 kronor in till ägaren Easy KB i Uppsala som även fött upp storvinnaren No Matter.

I Gävle Stora pris skickade Örjan Kihlström iväg Volstead till ledningen och elitloppsdeltagaren stannade sedan där till mål.
Bakom gjorde Mindyourvalue W.F. en fantominsats till tredjeplatsen efter att ha fått löpa i tredjespår sista 1300 meterna av loppet.
Örjan Kihlström var framgångsrik med en trippelseger på V75. I den lägsta klassen, klass II, galopperade storfavoriten Gustivar Boko kort efter start vilket öppnade för Kihlström och käcke Dornoch Am. Christoffer Eriksson på Jägersro tränar femåringen som ledde runt om och knep karriärens sjätte seger i 14:e starten.
Solvallakusken bärgade också den inledande bronsdivisionen med Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick.
Klass I-loppet vanns av Reijo Liljendahl-tränade Exclamation Mark med Ulf Ohlsson i sulkyn.
Avslutningen var silverdivisionen där Antonio Tabac svarade för ett kusligt lopp för sin tränare Oskar Kylin Blom. Sexåringen har utvecklas hela tiden hos den färske Gävletränaren. Antonio Tabac kördes offensivt fram i dödspositionen varvet från mål och knäckte en så pass bra häst som ledande Angle Of Attack. Segertiden skrevs till storfina 1.11,2 över 1640 meter.

Skapad: 2018-08-18