Zara Kronos kan vara på väg mot en dubbel

I slutet av juni skrällde hon i E3:ans långa avdelning.
Joakim Lövgrens Zara Kronos kan vara på väg mot en dubbel i det stora unghästloppet efter att ha kvalat in till ännu en final i de treåriga stonas uppgörelse – nu över sprinterdistans.
Zara Kronos blir favoriten i finalen i Gävle om två veckor med 925 000 kronor till vinnaren.

Sex stycken försökslopp i E3 avgjordes på Grand Slam 75-spelet på Rommetravet på söndagen. Efter sommarens final över 2140 meter handlade det nu om ”korta E3” för både ston och hingstar/valacker.
Stonas uppgörelse ser ut att kunna bli något extra. Samtliga tre kvalvinnare övertygade nämligen stort. Joakim Lövgrens Zara Kronos får dock ses som förhandsfavorit.
Stoet från Jägersro fick ledningen gratis kort efter start då Vikens Fingerprint galopperade och höll sedan enkelt till mål. Zara Kronos har ett vägvinnande steg och flyter liksom ovanpå ovalen.
- Det här var nästan det enklaste lopp hon fått sedan debutloppen då hon gick i ledningen och fick bestämma. Det var väldigt skönt att slippa harva i spåren i dag och jag tycker också att hon trivs bättre på innerspår där hennes kattlika aktion kommer till sin rätt, sade Joakim Lövgren.
Inte sedan 2010 har ett sto vunnit både den långa och den korta avdelningen i E3. Roger Walmanns Tamla Celeber stod för dubbeln då.

 

Zara Kronos segertid skrevs till 1.12,6 över 1640 meter med bilstart. Ari-Pekka Pakkanens Staro Miami travade samma tid vid segern för Mika Forss i det tredje och sista försöket.
Staro Miami blev utan rygg i andraspår 600 meter från mål och matade enkelt ner ledande favoriten Indiana Boko i en snabb avslutning. Imponerande.
- Det var enkelt i dag och det här är det bästa treåriga sto jag kört. En tre-fyra ston kan vinna finalen och Staro Miami är en av dem, sa Mika Forss.
Också den tredje stovinnaren var bra, riktigt bra. Aleppo Pine drog tåget som första häst i tredjespår sista 800 meterna och vann enkelt utan att behöva visa hela sitt register. Roger Walmann tränar stoet och Kenneth Haugstad satt blick stilla och lät Aleppo Pine avgöra på styrka.

 

Segrarna i hingstarna och valackernas uttagningslopp blev i tur och ordning Devil Sound (Anders Zackrisson), Filur Sisu (Per Nordström) och Betting Gangster (Jerry Riordan).
Omgångens största favorit var Betting Gangster (66 procent) som bjöds ett lopp i andraparet utvändigt av Carl Johan Jepson och tog sig förbi Global Withdrawl i de allra sista stegen.
Jerry Riordans häst var bra men Global Withdrawl trots allt strået vassare, som hade extraväxlar sparade efter ett lopp utvändigt ledaren.
Nu blev det ändå ingen final för Svante Båths häst som tappade travet sista 50 meterna och galopperade över mål som tvåa. Snöpligt.
Stortränarna Svante Båth och Roger Walmann kvalade in flera hästar. En mindre tränare som det gick bra för var Per Nordström som vann med Filur Sisu och även kvalade in Önas Nougat till hingstarna och valackernas final med en andraplats.

 

Startlista
E3-final ston
1640 meter autostart

1. Zara Kronos (Joakim Lövgren)
2. Aleppo Pine (Roger Walmann)
3. Staro Miami (Ari-Pekka Pakkanen)
4. Fragolini Am (Lars-Göran Söderberg)
5. Indiana Boko (Timo Nurmos)
6. Aria (Roger Walmann)
7. No Matter (Svante Båth)
8. Flash Am (Roger Walmann)
9. Luce Axe (Ivanov Jevgeni)
10. Racing Brodda  (Mattias Djuse)
11. Loser On Loser (Fredrik Wallin)
12. Global Wild Card (Svante Båth)
Förstapris: 925 000 kronor

 

Startlista
E3-final hingstar/valacker
1640 meter autostart

1. Devil Sound (Anders Zackrisson)
2. Filur Sisu (Per Nordström)
3. Betting Gangster (Jerry Riordan)
4. Baritone Artist (Markus B Svedberg)
5. Önas Nougat (Per Nordström)
6. Fortune Mearas (Svante Båth)
7. Jaguar Dream (Claes Sjöström)
8. Funky (Tomas Malmqvist)
9. Ninepoints Yankee (Jörgen Westholm)
10. Dats So Cool (Marcus Lindgren)
11. Even's Cool Boy (Robert Dunder)
12. Flight Dynamics (Stefan Melander)
Förstapris: 925 000 kronor

 

Skapad: 2018-08-05