Två segermaskiner jagar sjunde raka

Gento och Cobourg Hanover ståtar båda med sex raka triumfer.
På söndag ställs Huberta A van der Meers och Oscar Berglunds segerstaplare mot varandra i V75 på Axevalla.

Cobourg Hanover (V75-2) avslutade fjolåret med tre raka segrar och har inlett året på samma sätt. Sexåringen har spårat runt om i de två senaste starterna och på Dannero bärgade han sin hittills största triumf i karriären när han tog hem ett klass I-försök.
- Han har varit fantastiskt fin hela året. Han har gjort det man kan begära och vunnit med alla krafter kvar varje gång. Han gick sista jobbet på torsdagen och såg grym ut. Vi kommer laddade, säger tränaren Oscar Berglund.
Gento (V75-2) påbörjade sin segersvit i Nederländerna och har minst sagt fortsatt imponera sedan han kom till Sverige. På tre månader har femåringen tagit sex raka trots kluriga bakspår de senaste tre starterna. Senast vann han utan problem ett klass I-försök i ett regnigt Kalmar.
- Han har tränat fint och känns bra. Vi har haft massören här några gånger och försökt mjuka upp honom. Jag tycker att han känns smidigare än innan och nu har han fått ett fint spår, konstaterar tränaren Huberta A van der Meer.

På söndag avslutas Axevallas trippeltrav med V75 och helgens höjdpunkt, Stochampionatet. Dessförinnan ska alltså både Cobourg Hanover och Gento försöka ta sin sjunde raka seger. Den förstnämnda har lottats innerspår och den sistnämnda tredjespår.
Hästarna ser i skrivande stund ut att bli två jämna favoriter och tränarna har så klart respekt för varandras hästar.
- Gento är en fantastiskt bra häst som man verkligen har blivit imponerad av. Jag hade hoppats på att få slippa möta den innan finalen på Åby. Men jag har en minst lika bra häst och vi vann spårlottningen eftersom min är våldsam startsnabb. Den måste ha en bra dag för att hålla undan för min, samtidigt som min måste ha en bra dag för att hålla undan för den, resonerar Oscar Berglund.
- Jag tror att de är nästan lika bra och att det hänger på hur loppet blir kört. Som jag har förstått när jag läst ska de köra till spets. Gento är tillräckligt stark och speedig och kan komma bakifrån, han är inte beroende av att gå i spets. På Åby låg han nästan sist och gick 200 meter i tredjespår och vann på en 12-tid. Det ska bli en väldigt spännande söndag, säger Huberta A van der Meer.

Gento och Cobourg Hanover drabbar samman i Stora Amatörpriset där amatörkuskarna också gör upp. För Cobourg Hanover blir det en ny bekantskap i Niclas Benzon medan Gento får tillbaka Mart C Blankendaal i sulkyn. Ekipaget vann tillsammans på Wolvega tidigare i våras.
- Kusken har varit amatörchampion i Holland och är en kompis till familjen. Han är inte van med hur det blir kört i Sverige men normalt sett är han tillräckligt duktig. Önskan var att jag skulle köra själv men jag hade kört ett lopp för lite, säger Huberta A van der Meer som reser norrut från Jägersro inför söndag.
För Oscar Berglund och Cobourg Hanover styrs kosan söderut på lördagen.
- Vi reser tidigt på lördag morgon innan den värsta värmen. Om det är något som kan sätta ned honom är det en lång resa och första övernattningen, men han gör allting rätt både på och utanför banan så det känns tryggt, säger Östersundstränaren.

Skapad: 2018-07-20