Det kommer att ge en enorm effekt...

Hon fick sensationellt stryk i uttagningsloppet.
Nu hoppas Roger Walmann att Dibaba gör en ”Tamla Celeber” och vinner Stochampionatet från ett svårt läge.
- Det kan bli barfota runt om för första gången. Det kommer att ge en enorm effekt, säger Walmann.

På söndag smäller det på Axevalla när landets största lopp för fyraåriga ston avgörs, Stochampionatet. Förstapriset är 1,2 miljoner kronor och loppet ingår i söndagens V75-omgång som den sjätte avdelningen. Vinnaren av Drottning Silvias Pokal, Dibaba, fick överraskande ge sig från ledningen i uttagningsloppet i fredags. I en hypersnabb avslutning kunde hon inte stå emot Mily som tassat med i ryggen hela vägen och satte huvudet först. Dibaba var megafavorit och spelad till elva för tio i vinnarodds. Det var en självkritisk tränare Roger Walmann som blev intervjuad kort efter loppet.
- Hon var inte på topp och det får jag ta på mig. Jag har varit för snäll mot henne i träningen inför det här eftersom hon inte fick något riktigt lopp när hon galopperade bort sig gången före. Men nu rycker vi alla skor till finalen och gör en Tamla Celeber. Då tar vi dom. Hon kommer att få ett dåligt spår i finalen och det hade Tamla också när hon vann Stochampionatet, sa Roger Walmann då.

 

När den här intervjuen görs fyra dagar senare har Walmann fått distans till loppet och vidareutvecklar sina känslor och intryck.
- Jag ska vara ärlig och säga att jag trodde att hon skulle vinna sitt försök. Visst, det gick snabbt till slut och hon fick stryk av en speedigare häst, men lite snopen blev jag. Jag tar på mig att jag kanske hade varit lite för snäll mot henne i träningen innan. Men samtidigt är hon Ready Cash-häst och man vet inte hur mycket man törs sätta fart på henne i jobben.
- Nu är jag ganska säker på att jag har hästen där jag vill ha henne på söndag. Hon har fått en rejäl genomkörare i kroppen och ska få ytterligare träning under veckan. Så jag tror absolut att hon kommer att vara bättre men vinstchanserna har ju satts ner i och med att hon har spår elva i finalen. Men den sitsen har vi satt oss i själva, menar Walmann.

 

Solvalla-tränaren har vunnit Stochampionatet tre gånger. Först med Giant Diablo 2004, därefter med Calamara Donna 2009 och sedan Tamla Celeber 2011. Det finns vissa paralleller mellan Dibaba och Tamla Celeber precis som Walmann tog upp efter Dibabas förlust i försöket. Även Tamla Celeber förlorade sitt uttagningslopp som jättefavorit och fick sämsta läget med spår tolv i finalen. Där tävlade hon barfota runt om och tog en imponerande seger för Örjan Kihlström. Nu hoppas tränare Walmann att Dibaba ska göra samma sak.
- Nu är det dags att göra något och ta fram några jokrar. Vi får se lite i veckans träning hur det känns men helt klart så kommer hon att lättas rejält i balansen. Det blir åtminstone aluminiumskor fram och barfota bak, men det kan även bli barfota runt om.
- Tyvärr är hon lite svårare att köra barfota än det var med Tamla Celeber. Hon tar i så mycket när hon kommer upp bakom bilen medan Tamla pullade ingenting. Så vi får se lite hur det blir, men det kommer att ge effekt eftersom det blir lättning och blir det barfota runt om blir det en enorm effekt. Det blir öppet huvudlag som vanligt och vanlig vagn, säger Walmann och tycker annars att Dibaba och Tamla Celeber är olika varandra.
- Tamla var mer en travmaskin och balett dansös medan Dibaba går mer på kraft och hon är mer lik Giant Diablo.

 

Så hur är feelingen nu inför söndagen med Dibaba? Blir det fjärde segern i Stochampionatet för dig?
- Det kan bli en fjärde, ingen tvekan om det. Det är inte omöjligt att vinna från spår elva men som jag sa innan så har vi försatt oss i en väldigt svår position. Jag har bra feeling att hästen kommer att göra ett riktigt bra lopp men hon möter väldigt bra hästar som står betydligt bättre till med framspår. Normalt blir det svårt och det måste bli körning för att hon ska ha någon chans.
Dibaba har vunnit tio lopp på 17 starter och tjänat fyra miljoner kronor. Tycker du att du har fältets bästa häst?
- Nej, det kan jag inte påstå. Hon har trots allt bara vunnit ett av storloppen, Drottning Silvias Pokal, men jag har en väldigt bra häst i alla fall och en av de bättre.
- Jag hoppas och tror att formen på söndag ska vara lika bra som i Drottningens Pokal. Det är jättefina hästar med och Stochampionatet är ett väldigt stor och ärofyllt lopp att vinna, säger Roger Walmann.

Du har ytterligare en häst med i söndagens V75-omgång och det är Pane Vino i den fjärde avdelningen. Chanserna där?
- Pane Vino (V75-4) har en tendens att trassla till det för sig och galopperade senast. Han har kapacitet för att vinna ett sådant här lopp men får ut och bevisa först att han inte bara är en snackhäst. Än så länge är restaurangen bättre än hästen och det ska nog ägaren vara glad för. Inga ändringar.

Skapad: 2018-07-17