Propulsion vann på löpningsrekordet

Propulsion tog gruvlig revansch i Årjängs Stora Sprinterlopp från i fjol.
På nya löpningsrekordet 1.09,2 krossade han konkurrenterna i imponerande stil.
- Det är en grym häst och en av de absolut bästa jag har kört, berömde segerkusken Örjan Kihlström.

Förra året hann Propulsion inte fram till vinnande Dante Boko trots en rasande avslutning i 1.05-fart över upploppet. Det fattades en kort nos när mållinjen passerades men i år körde Örjan Kihlström i god tid. Propulsion fick en fin resa i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var högt uppskruvat i täten. Ledande Arazi Boko fick en rejäl tryckare genom den första kurvan och tvingades öppna första femhundra metrarna efter 1.07. Adrian Kolgjini kröp ner i rygg på ledaren med Dante Boko och varvet kvar sände Ulf Ohlsson fram Nadal Broline utvändigt om ledaren. Arazi Boko nådde varvet på 1.09,4 och runt slutsvängen attackerade Örjan Kihlström via tredjespår med Propulsion. Daniel Redéns stjärntravare avslutade oerhört starkt och plockade enkelt ner en tapper Nadal Broline på upploppet. Segern var värd 600 000 kronor och Propulsion vann med det norska huvudlaget oryckt.
- Det är ju en grym häst helt enkelt och i år stämde det lite bättre med loppet. Det passade oss bra med en hård öppning och skapligt tempo. Nadal Broline såg fin ut runt slutsvängen men den här är ju otroligt stark till slut och vann säkert. Det är en helt fantastisk häst som är både snabb och stark. Jag kan inte komma ihåg att han har gjort ett dåligt lopp någon gång. Det är en underbar individ, sa Örjan Kihlström.

 

Tränaren Daniel Redén var själv med i loppet och slutade oplacerad med In Vain Sund men var förstås myket nöjd med vad han fick se av Propulsion.
- Jag tyckte att han såg mycket bättre ut än tidigare. Han var finare och det flöt bättre. Jag är fantastiskt stolt över att han är i mitt stall. Det är helt otroligt, sa Daniel Redén.
Ulf Ohlsson kommenterade Nadal Brolines andraplats på följande vis.
- Det är klart att det är lite surt att förlora men han förlorade mot en av världens bästa hästar. Min gjorde ett kanonlopp, det är bara att berömma, sa Ulf Ohlsson.

 

I V75-inledningen blev det seger för hårt betrodda Uppohoppa. Han öppnade snabbt bakom bilen och efter en lugn inledning blev det körning mitt i loppet när de båda Nurmos-tränade hästarna Jaques Noir kom fram utvändigt och Extra Fudge blev utsvarad i tredjespår. Den duon var tidigt slagna och halvvarvet kvar kom Björn Goop farande med Dreamboy As och då uppenbarade sig luckan för Monfalcone ifrån rygg på ledaren. Den sistnämnde tog upp jakten på upploppet men Uppohoppa höll undan till en säker seger. Tränar gör Pasi Aikio och i sulkyn satt Örjan Kihlström.
- Det känns kul eftersom det har varit stolpe ut i de två senaste loppen. Det kändes lugnt under vägen eftersom han fick köra så pass sakta. Hästen har betytt mycket för mig, det var första hästen jag fick till derbyt, sa Pasi Aikio.

Cavidendron var bara bäst i V75-2 när hon vann enkelt trots ett lopp utvändigt om ledande Mellby Euphoria. Hon hade inga problem att avgöra över upploppet och hästen följde upp den suveräna insatsen förra gången med ännu en seger från formstallet Magnus Dahlén som tränar.
I kallblodsloppet, V75-3, blev det en överlägsen seger för Granetta, körd av Jimmy Jonsson och tränad av pappa Alf Jonsson. Efter en resa i femte par utvändigt från sitt tillägg gled hon med i rygg på attackerande favoriten Nordy Fröy ut på slutrundan. När hon vreds ut in på upploppet avgjorde Granetta lekande lätt, före en bra spurtande Mofaksan.
I V75-4 blev det favoritseger genom Bear Hope för sin tränare Björn Goop. Han serverade hästen en perfekt resa i andra par utvändigt och avgjorde hur enkelt som helst till slut.

I V75-5 blev det en rejäl överraskning när norske Zelov spurtade till en skrällseger för Åsbjörn Tengsareid. Tränar gör Anders Wolden Lundström.
En ännu större smäll blev det i V75-6 när Ville Karhulahti styrde in 1-procentaren(!) Han Herred först över mållinjen. Den här knallen städade undan de flesta kvarvarande system och Ville gav sin häst ett perfekt lopp i rygg på ledaren efter att ha släppt täten till Baron Gift. Luckan kom perfekt in på upploppet och Han Herred tog sig förbi ledaren kort före mål.
- Han var fin och kändes bra upploppet ner, sa Ville Karhulahti.
Ville har varit försteman hos Stig H Johansson i flera år men slutar inom kort för att bli proffstränare. Han gjorde därmed bra reklam för sin kommande tränarrörelse som drar igång 1 augusti.

Skapad: 2018-07-14