Untersteiner dominerade Stochampionatetskvalen

Peter Untersteiner hade en lyckad kväll på Axevalla och kvalade in tre hästar till Stochampionatet.
Han vann två av uttagningsloppen och en av segerhästarna var Mily som slog av storfavoriten Dibaba.
- Hon hade känts riktigt fin innan men att slå Dibaba tyckte jag var orealistiskt, sa Peter Untersteiner.

Under fredagskvällen kördes uttagningsloppen till landets största lopp för fyraåriga travston, Stochampionatet. Finalen avgörs nästkommande söndag med 1,2 miljoner kronor till vinnaren.
Peter Untersteiner hade en helkväll och kvalade in tre hästar till finalen. Två av hästarna vann sina lopp och först ut var Mily som tvålade till självaste Dibaba i det första uttagningsloppet. Efter en tuff öppning i 1.10-tempo första halvvarvet inledde Mily i täten innan Peter Untersteiner valde att släppa ledningen till Dibaba. Mily smög med i ryggen och när hon vreds ut in på upploppet blev det en härlig fight mellan de båda. I en visslande avslutning spurtade Mily ner Dibaba och satte huvudet först kort före mål. Segertiden blev 1.14,2/2640a.
- Jag trodde att min häst skulle gå bra för hon har känts riktigt fin inför detta. Men att slå Dibaba var orealistiskt, sa Peter Untersteiner.
- Mest pliktskyldigt styrde jag på in på upploppet men hon svarade mycket bra och bara borrade ner sig. Nu är hon en av de tolv i finalen och då kan allt hända för hon har ju en härlig speed.

Örjan Kihlström och Roger Walmann kommenterade förlusten med Dibaba så här.
- Hon gick väl godkänt ändå. Peters häst var väldigt bra. Det är klart man hoppades att hon skulle vinna men hon gjorde ett godkänt dagsverke även om hon inte var hundra i form. Det är bara att hoppas att hon tar det på rätt sätt och är ännu lite vassare i finalen, sa Örjan Kihlström.
- Då gör vi en Tamla Celeber och rycker alla skor. Jag hade varit lite för snäll mot henne i och med att hon galopperade senast och inte fick något riktigt lopp. Nästa söndag kommer hon att vara där jag vill ha henne. Vi tar dem då istället, sa Roger Walmann.

När det gäller Peter Untersteiners lyckade kväll så var hans andra vinnare Global Upper Style, som vann det femte uttagningsloppet. Trots en resa utvändigt om ledaren var hästen helt överlägsen till slut och imponerade stort. Vinnartiden blev 1.14,9/2640a och tvåa blev Anna-Karin Rundqvists Vera Spiro.
- Det är faktiskt tredje gången på 14 dagar som hon går i dödens. Det var väldigt bra gjort att ha den moralen att bara kliva ifrån till slut. Hon var bäst helt enkelt och har visat att hon tillhör det övre skiktet i årgången, berömde Peter Untersteiner.
Halmstadtränaren var även att nära att vinna med Run Chica Run som ledde länge men fick ge sig precis på mållinjen mot Hevin Boko. Men därmed fick han med tre finalister i Stochampionatet.
- Jag hade hoppats att kvala in en häst och nu har vi tre. Så de har verkligen presterat och jag är mycket nöjd, sa Peter Untersteiner.

Storfavoriten Vamp Kronos gjorde sin plikt i det andra uttagningsloppet. Hon kördes på säkerhet den första biten av Christoffer Eriksson och via tredjespår runt kurvan kunde hon överta ledningen efter sexhundra meter. Vamp Kronos fick sedan bestämma tempot i täten och gled ifrån till en överlägsen seger. Vinnartiden för Jerry Riordans häst blev 1.14,4/2640a. Tvåa blev Veiled som höll starkt från utvändigt om ledaren.
- Hon blev lite väl pigg 1500 kvar när Calle kom fram med sin häst. Men sedan lugnade hon ner sig och vann lätt med gott om krafter kvar. Hon har utvecklats och blivit mycket större och starkare i kroppen, sa Christoffer Eriksson.

Hevin Boko gjorde en mycket stark insats när hon vann det tredje uttagningsloppet för Jorma Kontio. Efter att ha blivit hängande i tredjespår genom första kurvan fick hon dödens innan hon blev avlöst till andra par utvändigt i ett varv. Men sedan fick hon på nytt bege sig ut i tredjespår in på sista bortre långsidan och det Timo Nurmos-tränade stoet svarade för en femstjärnig prestation när hon trots det plockade ner ledande Run Chica Run precis före mållinjen. Segertiden blev 1.13,9/2640a, vilket var den snabbaste försökstiden.
- Hon var jättebra och kämpade mycket bra på det långa upploppet, berömde Jorma Kontio.

En imponerande prestation svarade även Havefunwithme för i det fjärde uttagningsloppet. Trots en resa utvändigt om ledaren (Tahiti Journey) hela vägen tog hon över täten redan i slutsvängen och försvarade sig storstilat mot Rose Mary över upploppet. Segertiden blev 1.15,0/2640a och tränar gör Johan Untersteiner som även satt i sulkyn.
- Hon har verkligen visat på slutet att hon är på rätt väg och jag har alltid gillat hästen. Hon har visat bra kapacitet och det är en härlig gång i henne. Hästen är stark och rejäl och bara tuggar på så hon gör det verkligen femstjärnigt, sa Johan Untersteiner.

I det sjätte och avslutande uttagningsloppet blev det seger för Mellby Free, som tränas och körs av Björn Goop. Efter en perfekt resa i andra par utvändigt avväpnade hon enkelt ledande Rita C.D. in på upploppet och höll undan före en mycket vasst avslutande Charmante Amok. Däremot tröttnade favoriten Vanquish Kronos från utvändigt om ledaren och blev oplacerad. Segertiden skrevs till 1.14,7/2640a.
- Hon fick ett jättebra lopp och hon kändes fin. Jag valde att släppa ner Christoffer i första sväng för jag trodde att Kaj skulle köra i ledningen. Hon har alltid varit en fin häst och utvecklats bra. Det var riktigt kul och jag är glad för hennes skull, sa Björn Goop.

Stochampionatet 2018
2640 meter – häst - tränare
1) Mellby Free – Björn Goop
2) Hevin Boko – Timo Nurmos
3) Global Upper Style – Peter Untersteiner
4) Havefunwithme – Johan Untersteiner
5) Mily – Peter Untersteiner
6) Vamp Kronos – Jerry Riordan
7) Veiled – Magnus Dahlén
8) Run Chica Run – Peter Untersteiner
9) Vera Spiro – Anna-Karin Rundqvist
10) Rose Mary – André Eklundh
11) Dibaba – Roger Walmann
12) Charmante Amok – Mattias Djuse

Skapad: 2018-07-13