Perfect Spirit vann Sprintermästaren

Nere för räkning i försöket.
Ostoppbar i finalen.
Trots kort galopp i slutkurvan vann Perfect Spirit Sprintermästaren.
- Det kommer ta ett tag innan det här sjunker in, sa hästens tränare Daniel Redén.

Fjolårets Hambletonianvinnare Perfect Spirit har imponerat stort sedan han kom till Sverige i vintras. I våras vann han Konungens Pokal och på torsdagen kom han till Halmstad som stor favorit att ta hem Sprintermästaren. Men i försöket stod inte hästen att känna igen och han fick nöja sig med andraplatsen bakom en övertygande Calle Crown.
- Jag var lite brydd efter försöket för där var vi helt chanslösa, sa kusken Örjan Kihlström.
Trots den tveksamma insatsen i försöket spelades Perfect Spirit till favorit i finalen och det visade sig att spelarna visste vad de gjorde. Från tredje par utvändigt kom hästen farande i slutkurvan och inte ens en störning 250 meter från mål där alla segermöjligheter såg ut att spolieras, eller det faktum att hästen inte travade hundraprocentigt, kunde stoppa den fantastiske hingsten. Över upploppet satt Örjan Kihlström stilla i sulkyn och när mållinjen skars var Perfect Spirit först.
- Han var som en annan häst i finalen, nu var han grym. Men vi hade ändrat lite på balansen och han blev lite för lätt. Därför flöt det inte riktigt på upploppet men han är stark och grejade det ändå.
- Han är en jättebra häst. Det är inte många hästar som vinner Sprintermästaren med en kort galopp 250 meter från mål, sa Örjan Kihlström.

För Perfect Spirits tränare Daniel Redén var kvällen en känslomässig berg och dalbana.
- Jag var nedslagen efter försöket för jag vill inte visa upp en sådan här häst i det skicket. Jag tyckte inte att han travade i svängarna. Men nu i finalen såg han ut som en helt annan häst med helt annan snärt i steget, sa Solvallatränaren som hade svårt att ta in loppet direkt efter målgång.
- Det här var helt galet! Perra (hästen skötare Per Pergenius) skrek att han galopperade och vände och gick. Och jag tappade fokus och visste inte var hästen var. Men så kom det en vit kusk längst ut i banan ändå och det var hårt i mål. Det kommer ta ett tag innan det här sjunker in men jag är stolt över min häst och jag vill tacka min fantastiska personal och ägarna som gör det här möjligt.
Perfect Spirit landade på kilometertiden 1.10,2 över 1 609 meter med bilstart och segerchecken uppgick till 995 830 kronor. Totalt har den fyraårige hingsten, som ägs av SRF Stable (Lennart Ågren), nu tjänat 8,4 miljoner kronor. Tvåa i finalen blev Lucifer Lane och tredjepriset gick till Super War Horse. Av försöksvinnarna lyckades Enterprise bäst i finalen med en fjärdeplats. De andra försöksvinnarna, Calle Crown och Hazard Boko, galopperade bort sig.

I finalen av Summer Meeting Halmstad gjorde Bandit Brick en fin prestation. Den danske segermaskinen blev hängande i tredjespår i en snabb öppning men hittade ner i tredje par utvändigt och när Steen Juul gav hästen anfallsorder på den sista bortre långsidan rundade han till spets och gick ifrån till överlägsen seger. Nu ståtar femåringen med 27 fullträffar på 32 starten.
- Han är så bra att jag hoppas att han kan gå upp i eliten, sa Juul om hästen som nu ståtar med 27 segrar på 32 starter.

Timo Nurmos-tränade hårdingen Volocity de Vie infriade favoritskapet i Summer Meeting Stayer över tre varv och sällan har någon häst inkasserat 150 000 kronor enklare. Efter att ha blivit släppt till ledningen vid ingång av andra sväng fick han jogga i lugnt tempo och bakomvarande hästar var chanslösa att hänga med när Jorma Kontio lättade på tömmarna över upploppet.
- Han öppnade bra och det bara att vänta genom kurvan och sedan köra framåt. Han har riktigt bra kapacitet och passar speciellt bra i långa lopp, sa Kontio.

I loppet för femåriga ston gick också segern till team Redén/Kihlström. Dunderfavoriten Double Exposure tog hand om ledningen och där stannade hon hela vägen in i mål.
- Hon blev lite pigg och drog på i friskt tempo men hon har väldigt hög kapacitet och vann säkert ändå, kommenterade Örjan Kihlström.
Ett försök i Diamantstoet avslutade V75-omgången och där blev det enkel seger för Johan Untersteiner och Ambon Degato, som tävlade barfota runt om för första gången.

Skapad: 2018-07-05