Mofaksan kan vara landets bästa sto

Sommartid brukar Mofaksan ha problem med luftvägarna.
I år verkar allt bra efter noggranna förberedelser med kost och stallhygien.
Mofaksan kan vara landets bästa sto på kallblodssidan och en hel del pekar på att hon kan få kröna karriären med ett första SM-tecken på söndag på Hagmyren.

Sleipnerdagarna på Hagmyren står för dörren med tävlingar både söndag och måndag där tonvikten ligger på kallblod med tolv lopp under två travdagar.
Söndag eftermiddag blir det tävlingar med Grand Slam 75 med bland annat Svenskt Mästerskap för ston på programmet. Ett lopp med en kvarts miljon till vinnaren som rundar av omgången.
Gävlestoet Mofaksan är lite av en mormor i loppet med sina tolv år. Hon har sprungit in överlägset mest pengar (1,8 miljoner) men aldrig fått till det i SM på tre försök.
- Hennes stora problem har varit luftvägarna sommartid. Så hennes största svackor brukar komma just runt Sto-SM, tre veckor före och tre veckor efter kanske, säger amatören Mikael Olsson som både fött upp, tränar och kör.
Ett lopp som Norrländska Elitstoet på Umåker har hon vunnit fyra gånger.
- Det är till Norrländska Elitstoet i augusti hon brukar tagga till igen. Är hon lika bra som förra hösten till exempel – ja, då finns det ingen som slår henne. Så är det ju. Inte i Sverige i varje fall, säger Mikael Olsson.

Söndagens SM föregicks av ett lopp på Dannero i förra veckan. Så gott som hela söndagens gäng var med och Mofaksan var så där omutlig igen som hon kan vara då hon är som bäst.
Mikael Olsson var tvungen att vinna eller bli tvåa för att överhuvudtaget komma med i SM. Mofaksan stod med 40 meters tillägg och trots jobb i spåren hade hon kraft att lägga av en långspurt till slut och hann fram till segern.
- Kanon. Är hon som jag tror lite bättre på söndag också så borde det räcka långt. Hon är oöm och borde egentligen inte ha hunnit fram i torsdags då hon ju var vindsnabb över upploppet.
Jan-Olov Perssons Järvsö Blomster var sämre och slutade oplacerad. Järvsö Blomster, med två raka guld i SM för ston, har ett bakspår på söndag och kan få svårt med ett tredje SM-tecken.

Mofaksan brukar inte vara bra den här tiden på året men sedan i fjol har amatören från Tierp lagt om och gjort en hel del förändringar för familjehästen.
- Jag såg en förbättring redan i loppet i fjol. Vi är noga med kosten och fuktar allt hon äter och ser till att hon inte har något damm eller pollen omkring sig. Hygienen är vi mycket noga med, säger Mikael som har hustrun Angelica och barnen Felicia och Oskar till hjälp.
Ni fick ett tredjespår bakom bilen i GS75-7. Hon är startsnabb, vilka andra är det i loppet?
- Alfie kan laddas. Närbyflickan är snabb den första biten och Lysjö Mocca brukar också kunna vara snabb ut. Samtidigt är hon allround. Hon kan gå bakifrån, i ledningen eller i dödens. Hon är hård och oöm på det viset så det finns egentligen ingen anledning för mig att lägga så mycket krut första 500 meterna.
Så du vågar tro på ett SM-tecken på söndag nu då?
- Det ser jättebra ut för Mofaksan. Det är ingen av de hon möter som visat den här formen i år. Men mycket kan strula förstås.
Du brukar köra henne själv men använder ofta Ove A Lindqvist som kusk i lite större lopp. Varför kör han inte nu?
- Ove A Lindqvist är avstängd några dagar. Ove har ställt upp så mycket på mig runt Mofaksan så jag hade unnat honom att få köra henne i SM. Men det är jättekul om jag kan vinna själv förstås. Jag har kört så många gånger nu och alla vet vem Mofaksan är i det här gänget och hon har ju som sagt dokumenterad form. Vi kör för att vara med där framme.

Skapad: 2018-06-28