Doctor Doxey Zenz fick ena kransen

Doctor Doxey Zenz och Latino.
Där har ni vinnarna av Skellefteåtravets storlopp Midsommarkransen – på den varma- och kalla sidan.

I Skellefteå har ett styrkeprov över tre varv körts i midsommartid ända sedan 1965.
Championtränaren Stig Lindmark vann Midsommarkransen för varmblod sju gånger under 1970-och 1980-talen med Dun Bunter och en liten kult har byggts upp kring det tre kilometer långa loppet.
I år var det Hagmyrentränaren Mathias Andersson som tog hem loppet. Färske proffstränaren Andersson vann med femårige Doctor Doxey Zenz som han både fött upp, deläger och körde till seger i loppet med 100 000 kronor i förstapris.
Fjolårets finalist i Europaderbyt hade varit borta från tävlingsbanorna från mitten av januari då han comebackade med seger i Rättvik för någon vecka sedan. Nu kom andra raka utan att hästen behövde visa hela sitt register.
Martin P Djuse ville till ledningen med Cameron Dream men blev utkontrad av Doctor Doxey Zenz.
- Om det var någon liten dramatik var det då i starten. Det var rätt vattentätt hela vägen, sade Mathias Andersson.
Hudiksvallshästen kördes resolut till ledningen kort efter start från sitt tillägg och spårade sedan till mål. Segertiden skrevs till 1.17,9.
Efter ett lugnare mittenparti av loppet drog Mathias Andersson sista varvet i trakterna av kilometertiden 1.13,0.
- Han är stark men även speedig och är faktiskt väldigt komplett. I försöket till Europaderbyt spetsade han ju exempelvis åkandes. Vi hade ett tag en plan om att starta honom nästa fredag på Bergsåker över 1100 meter, sa Mathias Andersson som körde lopp i Skellefteå för första gången.

Inför årets säsong stuvade Skellefteåtravet om lite i prispengarna och extra krut lades på midsommardagens tradionsrika midnattstrav.
Ett nytt kallblodslopp instiftades med 100 000 kronor i förstapris. Hädanefter är det tänkt att man ska köra både en varm och en kall upplaga av Midsommarkransen.
Historisk första segrare av Midsommarkransen för kallblod blev Danneroamatören Per-Arne Lindström vars segervapen Latino nu tog tredje raka segern.
- Jag är jätteglad. Det var länge sedan jag vann ett sådant här stort lopp. Det var tillbaka till tiden då jag hade Lapello, Larisso och alla de där, sade Lindström som vigt travlivet åt kallbloden och helgens vinnare Latino blev den sista avkomman efter familjens sto Orkania.
Tre kilometer är en udda distans för kallblod. Latino har dock provat på några gånger. Nioåringen kördes till ledningen och drog sedan musten ur bakomvarande.
- Jag vet ju att han aldrig blir trött, han går ända in!

Det kördes även ett Stonas Midsommarkransen med 50 000 kronor i förstapris. Storfavoriten Millie Millionaire vann mycket enkelt för Sollefteåamatören och hovslagaren Brage Hansen med licens på Dannero.
- Hon sov hela vägen men lyckades ju vinna ändå. Kanske att hon var lite brunstig i dag, annars vet jag inte vad det berodde på att hon var seg. Men det är en topphäst det här, sade 30-årige Brage Hansen.

Skapad: 2018-06-24