Månprinsen tillbaka i Nordic King

Gunnar Melander laddar om med Månprinsen A.M. efter den mindre lyckade insatsen på Bergsåker i maj.
Finska storloppet Nordic King har samlat de bästa kallbloden.
- Han känns jättefin igen och vi åker för att försöka vinna.

Elvaårige kallblodskungen Månprinsen A.M. var inte som bäst i ett lopp på Bergsåker i mitten av maj där det blev en femteplats i något som var tänkt som ett uppladdningslopp inför Elitkampen.
Gunnar Melander meddelade direkt efter målgång att det inte var någon idé att åka till Solvalla med en häst som inte var i form.
Efter en dryg månad hemma på gården i Grubbe utanför Kramfors är duon redo igen. Månprinsen A.M. är anmäld till storloppet Nordic King i Härmä tio mil öster om Vasa på midsommardagen. Ett nytt lopp med 50 000 euro till vinnaren som för tredje året i rad samlar de bästa kallbloden.
- Vi åker mitt på dan på fredag med färja från Holmsund för att vara med om det där. Det blir midsommar på resande fot men vi kommer ju till ett väldigt fint ställe i Härmä och arrangemanget på travbanan är fantastiskt, säger Gunnar Melander, vars häst slutade tvåa i loppet premiäråret 2016 bakom Jokivarren Kunkku.

Upplägget med försök-och final är slopat i år. Nordic King 2018 är ett lopp, över 1 609 meter.
Dannerotränaren har kollat in några av motståndarna över nätet. Jan-Olob Perssons elitkampsvinnare Lome Brage har respekten med sig över kort distans. 
- För min del är det bra om de kör fort ifrån början så att vi kommer hyfsat till. Då brukar han ju vara med dem till slut även när det handlar om kort distans. Många av de han möter är snabba - men han är ju tung sista 200 meterna. Jag ser exempelvis att hästen med innerspår (Välähdys) ju är våldsamt snabb från start men den brukar inte vara så morsk sista 50.

Att det ”bara” blev en femteplats i loppet på Bergsåker 16 maj berodde på att hästen kom sämre förberedd än vanligt till loppet enligt Melander.
- Det var förberedelserna som inte var hundra. Jag hade väl en och en halv meter snö här på gården och sedan blev det vår på en gång. Vi hade helt enkelt förhållanden som gjorde att han inte kunde komma i den form som han måste ha för att möta de bästa hästarna, säger Gunnar Melander.
Elitkampen och loppet under Oslo Grand Prix-dagen gick man miste om. Månprinsen A.M. har tränats hemma i Grubbe i stället.
- Vi stod ju över allt för att kunna matcha ordentligt mot Finland. Nu känns han jättefin igen då vi haft sommar en tid. Det känns som att vi verkligen har rätta formen på hästen. Om allt känns bra i Finland testar vi nog Järvsöfaks lopp på Hagmyren redan helgen efter, säger Dannerotränaren.
Det stora målet i år är SM på Bergsåker. Ett lopp elvaåringen vunnit fyra gånger.

Startlista
Nordic King
1609 meter autostart

1. Välähdys – Hatti Kotilainen
2. Costello – Risto Tupamäki
3. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
4. Elias Intomieli – Hannu Hietanen
5. Lome Brage – Mika Forss
6. Jokivarren Kunkku – Santtu Raitala
7. Junifaks – Jan-Olov Persson
8. Köppinen – Ari Moilanen
9. Polara – Antti Tupamäki
10. Pikkukahveli – Esa Holopainen
11. Art Kjarvald – Olli Koivunen
12. Rapin Aatos – Hannu Torvinen
Förstapris: drygt 500 000 kronor

Skapad: 2018-06-19