Ultra Bright är vässad inför midsommar

Traditionen med V75-tävlingar i Kalmar under midsommarhelgen rubbas inte.
Och som så ofta förr har Fredrik Persson vässat lite extra.
Den här gången är det nya stjärnan Ultra Bright det kommer att snackas om - detta i Perssons gamla stjärna Viola Silas eget lopp under söndagen.

En av flera begivenheten under Kalmartravets V75 i midsommar är Viola Silas lopp som körs som den fjärde avdelningen på söndagen.
En uppgörelse för den högsta klassens ston. Ett riktigt läckert lopp med flera segeraspiranter.
Fjolårets vinnare av Stochampionatet, Ultra Bright, gör fjärde starten för året. Fredrik Persson hoppas att han lyckats pricka formen till den här helgen och låter oförskämt nöjd med sin häst.
- Det var väldigt många fina hästar med i loppet, men jag tycker väl ändå att hon ska vara favorit. Hon är den som visat bästa resultaten i år av dessa. Men jag har stor respekt för motståndarna.
Loppet är uppkallat efter Fredrik Perssons stora stjärna Viola Silas
Den i dag tolvåriga Viola Silas dominerade sin kull och vann exempelvis Drottning Silvias Pokal och Derbystoet. 2010 var hon storfavorit i Stochampionatet, och både tränare och häst höll för favorittrycket. I fjol slog han ur underläge med Ultra Bright.
- Viola är uppe på Menhammar stuteri och har det bra där, säger Persson.
Viola Silas fick i april sin fjärde avkomma, ett stoföl efter Uncle Lasse. Hon är nu konstaterat dräktig igen, med Propulsion den här gången.
- Det är en bonus och riktigt roligt så klart att jag kan vinna hennes lopp för första gången. Men man matchar sina hästar och försöker hitta de bästa loppen till dem och nu låg det här helt rätt och dessutom är det ju hemmaplan, säger Fredrik Persson.

Tränaren från byn Fågelmara brukar gå bra just den här helgen. Midsommartravet och tävlingarna på hemmabanan brukar locka storpublik. Kalmarsundspokalen (guld) som bland annat innehåller elitloppsdeltagarna Volstead och Pastore Bob är en annan av begivenheterna.
- Det är klart att man försöker vara med och ha hästarna förberedda just den här dagen. Vi har lyckats ganska fint under åren i alla fall.
Ultra Bright vann Stochampionatet bakifrån men är dokumenterat startsnabb och är obesegrad från ledningen. Vad tänker du om taktiken?
- Det är några snabba invändigt om oss. Men hon är ju extremt startsnabb. Så…ja - jag tror nog att hon får ledningen.
Under elitloppslördagen tog hon planenligt hand om ledningen i en snabb öppning i Stoeliten, Lady Snärts lopp. Men du släppte efter en bit då Alessandro Gocciadoro utmanade med Peace of Mind.
- Hon öppnade bra och jag ville gärna köra i ledningen. Men den där gule kusken gick inte att hejda den helgen och det var bara att släppa. Hon kändes oerhört fin sedan som trea. Jag gjorde ett litet misstag och skulle backa mig ut i sista sväng där det gick för fort. När jag började dra i henne tappade hon direkt 10-15 meter och vi chanslösa att ta in något av det den sista biten.
Double Exposure vann loppet på Solvalla på nya löpningsrekordet 1.09,6. Ultra Bright travade 1.10 blankt. Är det kort distans eller midsommarhelgens medel som är hennes bästa ”gren”?
- Båda distanserna går lika bra. Hon hade bra spänst i mål på Solvalla och kändes jättefin och ska absolut streckas på V75. I utrustningsväg kör vi med samma som i förra starten.
Du startar ytterligare en häst inom V75-ramen. Caliber T.T. (V75-1) har hunnit bli elva år och tog senast året första seger i ett så kallat punkt 21-lopp för hästar med lite poäng. Vad säger du om honom?
- Han startar mest för att det är hemmaplan. Kan han ta en peng blir jag jätteglad.

Fotnot: Första start för V75 söndagen 24 juni är den vanliga, klockan 16.20

Skapad: 2018-06-18