Marc Elias trot på Spartak Face

Ung, målmedveten och framgångsrik.
Jägersrolärlingen Marc Elias är en framtidsman i svensk travsport.
Men när det kommer till fotbolls-VM klappar hans hjärta för födelselandet Tyskland.
- Det är kul att djävlas med alla svenska kompisar och det kommer blir hetsigt när Sverige möter Tyskland på lördag, säger 24-åringen som dessförinnan ska köra en av stallets mest lovande hästar i V86 hemma på Jägersro.

Tyskland må vara huvudet högre än Sverige på fotbollsplanen men när det kommer till travsport är rollerna ombytta. Av den anledningen inledde Marc Elias pappa, Jägersrotränaren Conrad Lugauer, en Sverigesatsning 2004. Den slog väl ut och tre år senare flyttade Marc Elias och hans mor Karin efter från Tyskland. Marc Elias har gått i pappas fotspår och för att utvecklas har han även arbetat hos flera andra tränare, bland andra Björn Goop, men sedan förra våren är han tillbaka hos farsgubben. Och det går bra för lärlingen. Hittills i år har det blivit 14 fullträffar vilket ger en imponerande segerprocent på 22.
- Jag brukar säga att går det bra för stall Lugauer går det också bra för mig. Det är hästarna som springer och i år har jag tagit de chanser jag har fått i större utsträckning än tidigare. Men jag skulle gärna ha lite bättre resultat med andras hästar också, säger Marc Elias.
Största segern hittills kom med Toddler i Lärlingseliten under Solvallas elitloppssöndag.
- Det finns ingen större travhelg i världen än elitloppshelgen och att få vinna då går inte att slå.

I dagsläget satsar Marc Elias framför allt på att utvecklas som kusk men han är i allra högsta grad med i träningsverksamheten och det tänker han fortsätta med.
- Om tio år skulle jag väl tro att jag har tagit över, kanske inte hela träningsrörelsen, men jag hoppas att jag har tagit över loppkörningen helt och håller i vårt stall och samtidigt förbättrat mig så pass mycket att jag får förtroende att även köra mycket åt andra tränare.
- Min tanke är att jag är med och kör fort i stallet på förmiddagarna innan det är dags att sticka på tävlingar. Men det handlar mycket om vad mina föräldrar vill, det är de som styr gården. De kanske tycker att Frankrike är mer intressant i framtiden?
Pratar ni om det, att flytta till Frankrike?
- Pappa är väldigt förtjust i Frankrike och startar gärna våra bästa hästar där. Hans största dröm är att ha egen gård där men när han flyttade från Tyskland var steget till Frankrike lika långt som till månen. Sverige är absolut inte sämre men det franska systemet ger kanske större möjligheter för dem som håller på med trav. Pappa vill hela tiden att våra hästar ska ha det absolut bästa och i Frankrike kanske högre prispengar möjliggör att hästarna får ännu bättre service.
Du har själv pratat om att prova på travlivet i USA. Har du kvar de planerna?
- Jag sneglar fortfarande lite på USA men det är inte aktuellt nu. Ska jag dit är det en tränare jag vill jobba för och det är Jimmy Takter, men han har gått ut och sagt att han ska ta time out 2019. Just nu går det dessutom väldigt bra här hemma och fortsätter det att gå bra vill jag nog stanna här. Men skulle det inte gå som jag tänkt och jag känner att jag behöver utvecklas mer som häst- och travmänniska kanske jag åker till USA i ett halvår eller ett år.

Fotbolls-VM genomsyrar för tillfället det mesta i sportens värld och naturligtvis engagerar mästerskapet även många inom travet. Med rötterna i Tyskland väntar en riktig höjdarmatch för Marc Elias när ”Die Mannschaft” på lördag ställs mot Sverige.
- För mig spelar det ingen roll om jag är svensk eller tysk men jag tänker fortfarande på tyska och ska jag exempelvis räkna ut något snabbt i huvudet så räknar jag på tyska. Så jag är fortfarande lite mer tysk än svensk och jag blir gladare om Tyskland vinner än om Sverige gör det. Alla svenska kompisar hejar dessutom bara på Sverige och det är kul att skämta och djävlas lite med dem.
Hur kommer du följa matchen på lördag?
- Pappa är så fotbollsintresserad så han kommer förmodligen bjuda hem hela stallet på grillning och för att se matchen. Pappa tycker också om att djävlas och skoja med de svenska skötarna i stallet. Till exempel är det alltid roligt att skoja med Simon (Mitman), som själv är en idrottsmänniska som har spelat hockey och har riktig vinnarskalle. Men det är alltid på en sådan nivå att det är glömt efter fem minuter.

Innan fokus ställs på fotbollsdrabbningen mellan Sverige och Tyskland väntar V86-tävlingar på hemmaplan för Marc Elias. Det är jackpot och en eventuell ensam vinnare med åtta rätt på V86 kan håva in tio miljoner kronor. I den sjätte avdelningen ska Marc Elias köra fyraårige talangen Spartak Face. Hästen har gjort fem starter varav han vunnit tre. Även senast såg han ut att gå mot seger när han plötsligt galopperade i ledningen i slutkurvan.
- Det är min passhäst och jag ändrade lite på käkremmen inför loppet på grund av att huvudlaget inte satt perfekt och det blev inte riktigt rätt. Det var därför han galopperade och vi får kalla det ett mänskligt misstag. Den här gången kommer jag se till att allt sitter som det ska, säger Marc Elias och fortsätter:
- Annars har hästen varit jättefin och han har toppform. Näst senast vann han på 1.12,1 över kort distans och han tränar väldigt bra. Bakspår är inte så jättekul men jag tycker ändå att han borde vara med där framme om allt är som vanligt.

Skapad: 2018-06-18