Bold Eagle kom bort redan i försöket

- Vad i helsicke höll man på med?
Den franske stjärntravaren Bold Eagle kom bort redan i försöket till Elitloppet i kaosliknande scener med tre fördröjda starter och en omstart och kusken Franck Nivard menade att hans häst aldrig fick chansen.        

I 2018 års upplaga av Elitloppet smiddes planer för Bold Eagles revansch.
Den franske Örnen imponerade i försöksloppet i fjol men var blek i finalen. Omständigheter som kretsen kring hästen ville ställa tillrätta när man företog en ny resa till Stockholm i år.
Tanken var att förhandsfavoriten i Elitloppet skulle få ett lugnare försökslopp som uppladdning. Men det blev det omvända.
Det blev tre återkallade omstarter och en omstart i det första försöket till Elitloppet. Bold Eagle uppträdde hetsigt och galopperade – och blev inte lugnare av allt som hände.
Efter förseningar med materialfel och skjutande på starter blåstes det det till råga på allt till omstart i det fjärde försöket. Franck Nivard tog ledningen och körde i tävlingsmässigt tempo i flera hundra meter med bland andra Lutfi Kolgjini i släptåg med Rajesh Face innan startförsöket blåstes av.

 

När starten väl gick galopperade Bold Eagle bort sig i den första kurvan.
Kusken Franck Nivard ville lämna Solvalla och var arg och otroligt besviken i intervjun som sändes i TV4.
- Vad i helsicke håller man på med då man håller hästarna i 15 minuter på banan? Hästarma bara hetsar upp sig. Det var chanslöst att få iväg honom. Bold Eagle var alldeles för nervös och i gasen och det var därför han hoppade, sa Franck Nivard i TV4.
Loppet kom att bli 20 minuter försenat. Orsaken till att loppet blåstes av var att Björn Goop bedömdes få fördelar med holländske hästen Dreammoko som galopperade före start, ställde sig och kördes i kapp. Något som blev en flygande start.

Riksdomaren Jonny Staf förklarade varför det blev omstart.
- Risken är att om starten släpps och Björn Goop tar ledningen så får han en fördel som han inte ska ha. Regelverket är tydligt att du ska vara ansluten hundra meter kvar och fram till start. Omstarten berodde på att det fanns risk för att Björn Goop skulle få en flygande start. Då blåste huvudstarten av den, sa Riksdomaren Jonny Staf i TV4.
Kretsen kring Bold Eagle menade att de inte kommer att starta i Elitloppet med stjärnan mer.

Skapad: 2018-05-27