Frågan behövde inte ställas två gånger

Solvalla behövde inte ställa frågan två gånger.
Richard Westerink blev mycket glad när han blev inbjuden till Elitloppet med Dreammoko.
- För mig är det det bästa loppet i världen som värmer mitt hjärta, säger holländaren som vunnit loppet två gånger med Dreammokos pappa Timoko.

Dubble elitloppsvinnaren Timoko fick dra sig tillbaka som tävlingshäst i fjol och ägna sig åt avel på heltid. Tillsammans med Björn Goop blev det seger i karriärens sista start för den då tioårige hingsten som med sina dryga fem miljoner euro intjänade gjorde honom till Frankrikes vinstrikaste travhäst genom tiderna.
Holländaren Richard Westerink är mannen bakom den populäre travaren. Nu laddar han om med en femårig son till Timoko.
Dreammoko är namnet på hästen - vars andraplats i Gran Premio della Lotteria under våren ordnade en inbjudan till Elitloppet.
- Jag är lite spänd och väldigt exalterad över att åka till Stockholm igen för en ny start i Elitloppet. Vi har redan lyckats vinna två gånger. Nu är jag jättelyckligt för att bara kunna vara med, men vi hoppas att vi tar oss till final, säger holländaren.
Richard Westerink bor lantligt till med sin familj, personal och hästar på en gård i sydvästra Frankrike, mellan Bordeaux och Toulouse.
Ett stort konstverk föreställande Timoko drar till sig blickarna i grönskan.
- Jag var en liten tränare innan Timoko som startade med några hästar, som var rätt hyfsade ändå. Men Timoko förändrade allt, både finansmässigt och sportsligt. För vi har byggt allt här på grund av honom. Ett superstall, stora investeringar i hagarna, boxarna, säger Westerink som under besöket håller på att färdigställa ett stort bostadshus på gården av Timoko-pengar.

Avelskarriären är viktig och sonen Dreammoko är den stora reklampelaren för den så här långt.
Richards fyraårige son Ace var bara några månader gammal när han var på Solvalla första gången och Timoko vann.
Ace hänger med även den här gången till Sverige. Dreammoko är bra tycker han…men den bästa hästen är Timoko.
- Vem är bästa kusken då? undrar pappa Richard och får ett snabbt ”Björn Goop” till svar av sin son.

Dreammoko går ut i det första elitloppsförsöket på söndag (V75-1) och kusk blir återigen Björn Goop som vunnit loppet tre gånger, varav två gånger med Timoko.
Sonen slår ur underläge när han nu ska försöka visa vad han går för i världseliten.
Vad är Dreammoko bästa egenskap som skulle kunna leda honom till seger?
- Kusken, oui! Jag tror inte vi har den bästa hästen men vi har den bästa kusken, säger Richard Westerink.
Dreammoko är startsnabb – hur snabb?
- Han kan starta jättesnabbt. Han gick 1.04 första 500 i Italien senast. Och det är verkligen bra nog, han kommer nog få en bra position i loppet. Jag tror att vi åker med hundraprocentig form på Dreammoko till Elitloppet.
Vad tror ni om framtiden för hästen?
- Jag hoppas att han kommer fortsätta utvecklas. Men det är svårt att sia om framtiden då vi inte vet hans ”limit” än. Men jag hoppas på en internationell karriär även för honom, för jag älskar jag älskar att resa. Hela min familj älskar att resa. Jag hoppas att drömmen fortsätter, säger holländaren som anser sig leva sin dröm fortsatt med Dreammoko och de andra hästarna.
Ett plats i tillvaron som till stora delar byggts upp av en travare vid namn Timoko.

Skapad: 2018-05-22