Giveitgasandgo är den med klart bäst chans

Han har ingen häst i Elitloppet men kan ändå bli en av söndagens stora segerherrar.
Frode Hamre har starka kort att spela ut under travfesten på Solvalla.
- Ringostarr Treb vinner Elitloppet från ledningen och av mina egna är Giveitgasandgo den med klart bäst chans, säger den norske topptränaren.

Till helgen kommer som vanligt tiotusentals personer att vallfärda till Solvalla. Elitloppet på huvudstadsbanan är en av Sveriges största årligen återkommande sporthändelser och i fjol besöktes det tre dagar långa arrangemanget av över 60 000 personer.
- Elitloppet måste upplevas. Det är som de största fotbollsmatcherna, en stor folkfest med fantastisk stämning. Men hur mycket man än försöker berätta hur roligt det är på Solvalla den här helgen går det inte, Elitloppet måste upplevas, säger Frode Hamre.
Vilket är ditt starkaste elitloppsminne?
- Jag har varit där många år och jag tycker att Moni Maker (-98) var go. Hennes seger sätter jag överst. Jag stod i sista kurvan och såg loppet och det var fantastiskt. Brorsan Atle var med också och blev trea med Giant Touchdown.
- Sedan var det också väldigt speciellt när Stig H Johansson vann med Victory Tilly (-00). Stig H har vunnit flera gånger men det var något extra. Jag har sett upp till den mannen sedan jag var 16 år gammal.

Varken Stig H Johansson eller Frode Hamre har med någon häst i helgens huvudnummer. Men det hindrar inte topptränaren från vårt västra grannland att spela en huvudroll i söndagens V75. Två av avdelningarna utgörs av elitloppsförsöken men hela omgången är ett smörgåsbord av högklassig travsport. I Fyraåringseliten (V75-7) selar Frode Hamre ut USA-importen Giveitgasandgo, som lika gärna hade kunnat starta i Elitloppet.
- Jag visste att han var en bra häst och han har fina resultat från USA, men han har varit fantastisk och presterat över förväntan, säger Hamre.
Giveitgasandgo sprang in över 3,5 miljoner kronor i den Nordamerikanska unghästcirkusen som två- och treåring. I år har han klivit in i den Nordiska eliten med buller och bång. I sin andra start för Frode Hamre blev han tvåa bakom Ringostarr Treb i Olympiatravets final och slog bland andra elitloppsdeltagarna Lionel och Takethem. Det följe han senast upp med att bli tvåa även i Algot Scots Minne. Seger där hade gett honom en plats i Elitloppet men nu gick den biljetten istället till Nadal Broline.
- Efter prestationen i Olympiatravet och med tanke på vilka hästar han hade efter sig där började vi diskutera Elitloppet. Det var egentligen inte min tanke men bakom de tre bästa i Elitloppet, Bold Eagle, Propulsion och Ringostarr Treb, är det helt öppet och han är inte sämre än någon annan där. Hade vi fått en inbjudan hade vi tackat ja men det kommer ett elitlopp nästa år också och Fyraåringseliten är mer passande för honom i år.

Det är emellertid inte bara att kvittera ut segerchecken i Fyraåringseliten för Giveitgasandgo. Det är många högkapabla hästar med i loppet. Däribland Enterprise som slog Giveitgasandgo i fjolårets Hambletonian. Men då Frode Hamres springare drog bricka ett i spårlottningen talar mycket för att han leder loppet från start till mål.
- Han gick jobb i morse (måndag) och kändes stark, fin och på gott humör, så formen håller i sig. Innerspår är normalt bra åt honom och jag hoppas naturligtvis att han ska försvara ledningen. Då kan han springa fort över distansen.
Hur fort?
- Jag tror att han kan gå en låg 1.09-tid.

Giveitgasandgos stallkompis Promo Kemp är också med i Fyraåringseliten men från bakspår tillskrivs han ingen segerchans av sin tränare, som däremot tror mycket på sin duo i Treåringseliten (V75-2). Jänkarna Sweet Talkin Hall och M.S.Triple J. gör båda debut på Europeisk mark och Frode Hamre låter väldigt nöjd med sina nyförvärv.
- Sweet Talkin Hall gick bra i USA som tvååring men opererades efter att han köptes till Norge och fick en lugn vinter. Han har tränat massor de senaste månaderna och det handlar om en riktigt fin häst. Han har bra speed och det finns distans i honom också. I fredags gick han 1.16 full väg i banjobb på bra sätt. Han är väl förberedd och behöver inget lopp i kroppen för att prestera bra, men han är inte att lita på till 100 procent.
- Jag tror att han har högst kapacitet av mina två i loppet men M.S.Triple J. är travsäkrare och snabbare från start. Han gick samma 1.16-jobb på Jarlsberg och det är en mycket trevlig häst som jag tror kommer göra ett bra lopp på Solvalla.
Det låter som att dina hästar kan vara ett bra tvilling-spel?
- Det kan de absolut vara, men Eriks häst (1 Global Withdrawl) är bra och den norska hästen utanför mina (4 Catherine’s Chevy) är också en snabb och bra häst.

I Fyraåringseliten för ston selar Frode Hamre ut ytterligare en USA-import. Waffle Cone (V75-6) presenterade sig för Solvallapubliken när hon under fjolårets elitloppshelg vann på mycket snabba 1.10,9.
- Hon har gått okej i år men inte varit som bäst. Senast var hon visserligen tvåa men hon hade ingen bra dag och det visade sig att hon hade en halsinfektion. Nu är hon fin i jobben men spår tio på en snabb Vallabana är inte lätt. Jag tror inte att hon vinner i år igen och kan hon vara trea-fyra gör hon det bra.

Skapad: 2018-05-21