Givetvis vill vi vara med i Stochampionatet

Ett av de bättre treåriga stona i landet kom i hennes vård i slutet av fjolåret.
Med Sunwapta Goj har det aldrig varit något snack för amatören Malin A Karlsson från Axvall.
- Hon var jättefin när hon kom och givetvis vill vi vara med i Stochampionatet - tar hon bara V86-loppet på onsdag på ett bra sätt har vi kommit lite närmare.

Örebrotravet arrangerar V86 i veckan tillsammans med Åby. En annorlunda lösning när Solvalla rustar inför helgen med Elitloppet.
Amatören Malin A Karlsson tränar sju hästar på en gård en bit utanför Skara och gör det på heltid med hjälp av sambon Anton Johansson. På onsdag har paret Örebro som mål med två av stallets hästar varav den ena, Sunwapta Goj, blivit en häst det pratas om inför den stora begivenheten på hemmabanan i sommar.
Att få ta över en häst av Sunwapta Gojs kaliber var förstås en jättechans för tränarparet från Axvall. Hästägaren Lennart Bengtsson hörde av sig till Malin och Anton och lät dem välja häst. Valet föll på Visbytränaren Sten O Janssons lovande Sunwapta Goj som var till salu.
- Lennart är inte härifrån utan nerifrån Skåne. Han vill bredda travsporten för mindre tränare och försöka få fler ”små” att träna och deläga fina hästar. Enda kravet var att vi skulle köpa ett sto och det blev Sunwapta. Lennart äger och vi leasar hästen av honom då, berättar Malin A Karlsson, med ett förflutet som hästskötare hos bland andra Ulf Stenströmer.

Sambon Anton Johansson jobbar inte med hästarna men hjälper till i stallet på fritiden. Med Sunwapta Goj blev det raka spåret och start sex veckor efter det att Sten O och Ingela Jansson släppte ifrån sig henne till amatörparet.
Det blev seger direkt i början av december i ett V64-lopp på Åby. Därefter ännu en triumf i E3-revanschen för treåriga ston i V75 i Gävle - och i årsdebuten i april ytterligare en seger hemma på Axevalla i det första testet till Stochampionatet.
- Vi har förvaltat hästen väl tycker jag – även om hon var väldigt fin när hon kom. Men att det blev två segrar direkt säger mer om Sten O:s träning än min del i det hela. Det var i första hand en snäll och trevlig häst vi ville ha eftersom jag jobbar ensam så mycket i stallet. Att det blev en så pass bra häst som Sunwapta blev en riktig bonus, säger hon och skrattar.
Sunwapta Goj fick öppna hårt för att nå ledningen i det senaste loppet på Solvalla, tröttnade och slutade oplacerad. Hur tänker ni inför onsdagens start i försöket till Diamantstoet i Örebro?
- Hon stannade på bara några steg på Solvalla och var inte alls sig lik. Hon låg på en del under loppet, hästar som aldrig gjort det förut brukar springa på sig extra mycket mjölksyra. Vi tror att det är det som gjorde att hon stannade så fruktansvärt. Vi har kollat henne och hittar inga fel. Hon har ätit bra och återhämtat sig jättebra men ändå känns det lite osäkert nu. Det är bra i alla fall med så många hästar bakom bilen och med henne längst bak. Oskar (J Andersson, kusken) säger själv att han tror att hon faktiskt är bäst bakifrån. Så han får väl bevisa det med henne nu då!
Så här långt är hon Axevallas stora hoppa inför Stochampionatet i sommar. Vad säger ni om det?
- Det är bara roligt. Om allt går bra på onsdag är det givet vilket lopp ni provar henne i nästa gång, det andra testet inför Stochampionatet i början av juni. Därför är det här är inte det viktigaste loppet utan bara ett led i matchningen. Oskar får ge henne ett så bra lopp som möjligt och hoppas på en riktigt fin avslutning och att det går vägen ändå trots att hon inte är med där framme från start.
Enjoy the Life (V86-4) vann på Åmål på ett fint sätt i den senaste starten. Kanske är det er bästa chans då på onsdag?
- Så är det nog, mycket på läget. Han var inte tom i mål heller senast och sprang inte på sig någon mjölksyra som han brukar vilket gör att vi kan starta honom så tätt. Mikael J Andersson laddade ingenting med honom för att undvika att han skulle hetsa upp sig och bara gled till ledningen efter en bit. Tänker att Oskar får göra detsamma nu. Hästen är kapabel och har lugnat ner sig i träningen i alla fall. Det han visat i de två senaste loppen är att han faktiskt blivit lugnare på banan också. Så det tar vi som något positivt. Mycket hänger på humöret. Om hästen väljer att öppna själv brukar han inte bli så vass, slutar Malin A Karlsson.

Skapad: 2018-05-21