Carat Williams på väg mot formen igen

Ett tag omnämnd som en av stallkamraten Bold Eagles värsta motståndare i vinterns lopp.
Sexårige fuxen Carat Williams (se bild) tappade formen men har repat nytt mod igen.
I Harper Hanovers lopp - lördagens största begivenhet på Solvalla – är fransmannen i favoritposition i det tre kilometer långa styrkeprovet.

Franske tränaren Sebastien Guarato tar med sig en kvartett hästar till helgen med Elitloppet. Bold Eagle är en av favoriterna i Elitloppet och behöver ingen närmare presentation. Sebastien Guarato ställer även upp med Carat Williams som delar favoritskapet i Harper Hanovers lopp (V75-7) med Daniel Redéns Call Me Keeper.
Åtminstone tippar Solvallas sportchef Anders Malmrot på det viset efter att ha läst in sig på de lottade loppen.
- Det borde bli Carat Williams och Call Me Keeper som blir mest spelade. Det kändes fantastiskt bra för Harper Hanovers del när Guarato bestämde sig för att plocka med även honom. Eftersom fransmännen kommer är det klart att de har en häst i ordning. Carat Williams gjorde ett kanonlopp på Vincennes senast, säger Anders Malmrot.

Carat William blommade ut på allvar som fyraåring. Under femåringssäsongen i fjol hade han ett tag sex raka segrar, mars till november.
Under hösten vann han det största loppet för femåringarna i Frankrike, Criterium des 5 Ans, och det var någonstans där fransmännen började lyfta in honom som ett av de allvarligaste hoten mot Bold Eagle i vinterns Prix d’Amerique.
Carat William gick dock ur form och visade bland annat galopper i Prix de Belgique och Prix d’Amerique.
Anders Malmrot såg dock en häst som klippt för styrkeprovet Harper Hanovers lopp och gick vägen via hästens ägare.
- Jag tycker att det är en fantastisk häst. Han är både stark och väldigt snabb, och jag tror att den här kan runda allt under slutvarvet på Solvalla. Jag frågade en av ägarna till Carat Williams i vintras om de var intresserade av att komma och den där dialogen upprätthölls via en kontakt jag har. Och för någon helg sedan ringde det på min telefon - det var ett mycket trevligt besked jag fick, säger Anders Malmrot.

Harper Hanovers lopp lockar i år med 900 000 kronor till vinnaren vilket lär ha bidragit till att få samtliga inblandade intresserade av den sista V75-avdelningen på lördag.
En tävlingsdag på Solvalla med traditionella finaler i V75 och sprinteruppgörelsen Sweden Cup - med loppet över tre kilometer som det tvivelsutan största.
Ulf Stenströmers Handsome Brad noterade ett tangerat världsrekord över 2640 meter i den senaste starten. Robert Berghs Tesio, Lutfi Kolgjinis Platon Face och Catarina Lundströms Qahar Q.C. är spännande svenskar i loppet.
Solvallahästen Call Me Keeper kommer från en andraplats i Orebro Intn’l och står på samma tilläggsvolt, längst bak, tillsammans med Carat Williams.

Caratens kusk David Thomain tillhör toppskiktet i Frankrike.
Daniel Parling är en som gillar fransmannens körsätt. Parling är en kännare av fransk trav och är även verksam i sporten i landet tillsammans med sambon Satu Liitiäinen i Chamant, några mil från Paris där paret tränar nio hästar.
- David är en väldigt duktig kusk, jag håller honom som fyra-femma i Frankrike efter trion Bazire, Nivard och Raffin. Jag tror att Harpers står mellan Call Me Keeper och Carat Williams. Men även om David Thomain är skicklig så har ju Keepers kusk Örjan Kihlström ett litet övertag från start på Solvalla, en bana han kan utan och innan, säger Daniel Parling.
Efter en seg period med galopper var den sexårige fuxen bra som trea i sin senaste start på Vincennes, tycker Parling.
- Han var fin och utan att veta hur tränaren tänker tycker jag att det var ett steg framåt jämfört med de andra loppen i år, säger han.
Sebastien Guarato har stora framgångar i Frankrike för dagen. Kvartetten hästar från hans stall som ska ställa upp med på Solvalla väntas komma till Stockholm någon gång under fredagen.
Förutom Bold Eagle och Carat Williams, har den franske tränaren med sig Billie de Montfort för en start i Sweden Cup och Ever Pride som ska starta i Fyraåringseliten på söndagen.

Skapad: 2018-05-21