Smedheim Solan spurtade till Elitkampen

Enprocentaren satte konkurrenterna på plats.
Istället för Månprinsen A.M. blev det Smedheim Solan som genrepade på bästa sätt inför Elitkampen under onsdagens V86-tävlingar.
- Jag har aldrig kört under den helgen så det vore jättekul att få chansen att köra där, sade en segerrusig Rikard N Skoglund som skötte tömmarna bakom Jan-Olov Perssons adept.

Bergsåker bjöd på sol och 20 grader. Solvalla gjorde också skäl för sitt namn och bjöd på 23 grader. Sken som en sol gjorde också Smedheim Solan.
Förhandssnacket handlade mest om Månprinsen A.M. skulle kunna ta revansch på den numer Jan-Olov Persson-tränade Lome Brage i V86-7. Men ingen av dem skulle visa sig vara starkare än Hagmyrentränarens andra häst i loppet.
Rikard N Skoglund och Smedheim Solan fick ett smyglopp på innerspår och när luckan kom visade sjuåringen att hans spurt var vassast.
- Den här har Persson gjort ett fantastiskt jobb med. Han var en ungdomsstjärna, sedan ramlade han mellan stolarna lite grann men nu är han verkligen tillbaka och aktuell för Elitkampen, sade segerkusken som poängterade hur viktig tränaren har varit för honom.
- Jan-Olov hjälpte mig tidigt när jag förlorade min pappa i en bilolycka, jag började jobba hos honom och fick chansen där. Han är en av de viktigaste personerna i min karriär.
Vem kusken blir i en eventuell Elitkampsstart återstår att se men Rikard N Skoglund skulle inte tacka nej.
- Jag har aldrig kört under den helgen så det vore jättekul att få chansen att köra där. Men det är bra kuskar där så får jag inte köra honom då är jag glad ändå åt att jag fick köra honom i dag.

 

Stig H Johanssons Musique d’Inverne är fortsatt obesegrad.
Erik Adielsson tog enkelt hand om ledningen i treåringsloppet och något större hot kom aldrig. Stoet tog sin tredje raka seger på kilometertiden 1.14,9 över distansen 2140 meter.
- Det är hygglig teknik i den här, hon är verkligen som en bil att köra, berömde segerkusken.
- Vi körde säkert en bit under 1.10, jag hade 12,5 sista varvet och då gick det väldigt fort mellan 600 och 400 meter.
Imponerade gjorde också comebackande Uppohoppa som startade för första gången sedan i september förra året.
Örjan Kihlström övertog resolut ledningen med den Pasi Aikio-tränade femåringen och måttade in segern i V86-8. Klockan stannade på kilometertiden 1.12,7 över medeldistans.

 

Favoriten Jairo avväpnade enkelt konkurrenterna i V86-2. Tränaren Joakim Lövgren körde till spets på sista långsidan och därifrån var segern klar.
- Han fick lite blodsmak på bortre långsidan när det var läge att komma till ledningen så då spetsade han öronen och trampade till. Det är inte bara jag som tycker det är kul att tävla, sade Joakim Lövgren som är sugen på att komma tillbaka till Solvalla sista helgen i maj. 
- Jag är sugen på Sweden Cup med honom nu när han har den här formen och är fräsch och fin. Han gillar Solvalla så det känns det dumt att stanna hemma.
Favoritseger blev det också i V86-5. Robert Bergh eller Jan Norberg i sulkyn, det spelade mindre roll för Tesio. Trots att hästen fick göra jobbet själv i första positionen utvändigt sprintade han undan enkelt.
- Det här var nästan hemskt, 13 blankt, jag körde ju ingenting. Jag tryckte på lite långsidan men sedan fick Per bestämma tempot. Men oj, oj, oj, sade Jan Norberg i vinnarcirkeln.

I övrigt noterade vi att:
… att Anna-Karin Jonsson gav Granetta ett perfekt lopp i V86-3. Segertiden blev 1.27,3 vilket är nytt svenskt rekord för femåriga kallblodiga ston över 2640 meter. Alf Jonsson tränar.
… att det blev spets och slut för Equine Am och Ove A Lindqvist i försöket i Diamantstoet. Markus B Svedberg tränar det fyraåriga stoet som tog sin andra seger i karriären.
… att det även blev spets och slut för Jörgen Westholm tränade-Ramon Dekkers i lärlingsloppet. Ville Karhulahti skötte tömföringen.

Skapad: 2018-05-16