Veijo om V86, Takter och nya kärleken

Veijo Heiskanen, 58, har tidigare tagit flera time out från travet.
Han förstår Johnny Takters beslut att lägga av och vill själv dra ner på löpkörningen.
I onsdagens V86-omgång är det flickvännen Henna Halme som står för styrningarna och hon får alltfler chanser i loppen.
- Jag är jätteglad att jag har träffat en så härlig tjej i det här skedet i livet. Vi måste släppa fram de unga betydligt mer än vad som gjorts tidigare, säger Veijo Heiskanen.

Under söndagskvällen meddelade 59-årige Johnny Takter att han avslutar karriären som travkusk. I ett öppet brev via sin mentale coach Stig Wiklund skriver Takter att han kör sina sista lopp på torsdag på Jägersro.
”Det krävs ett oerhört engagemang och motivation att hålla på med trav på toppnivå. Ständigt nya tävlingar och travbanor. Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå”, skriver Takter.
En som inte är helt förvånad över beslutet är kompisen och kollegan Veijo Heiskanen. Han har tagit time out flera gånger från travet då han då han har saknat motivationen samt att påfrestningarna har blivit för stora.
- Jag har lagt av flera gånger och som längst tog jag time out i ett och ett halvt år från travet. De sista 20 åren har jag inte varit så sugen på att köra lopp men att träna hästar tycker jag fortfarande är kul. Jag tränar hellre än kör numera men man är tvungen att köra rätt så mycket ändå. Det kan bland annat vara speciella hästar som är besvärliga, säger Veijo Heiskanen.
- Jag har säkert kört över 30 000 lopp och det är mycket för en gubbe som snart är 60 år. Man har fått en del förslitningsskador och jag har problem med ryggen, axlarna och höften. Jag jobbar mycket och att sitta och köra hästar i åtta timmar om dagen är inte det mest hälsosamma. Samtidigt ska jag inte gnälla, för det finns de som har det mycket värre.

När det gäller beskedet om att Johnny Takter lämnar travsporten kommer inte helt oväntat för Veijo.
- Jag är inte förvånad och förstår hans beslut. När man inte tycker det är roligt längre så kan det vara lika bra att göra något annat. Man lever bara en gång och att bara mala på med samma om man inte trivs blir det inte bättre av. Det finns annat i livet än hästar.
- Sedan blir det givetvis tråkigt att inte få träffa honom så mycket och möta honom i loppen. Johnny är en av de grymmaste människor jag har träffat och vi har konkurrerat i 40 år. Han är en av de vassaste kuskarna i världen, det kan man inte säga något annat.
- Vi har alltid kommit bra överens och det har aldrig varit några bekymmer. Vi har aldrig varit osams eller skällt på varandra. Det enda är att han har varit vassare än mig på att köra, säger Veijo med ett skratt.
Och tillägger:
- Man får respektera hans beslut och jag kommer att sakna honom. Jag tycker så mycket om honom som människa och vi har alltid varit jättebra kompisar, även om vi inte har umgåtts varje dag. Jag har respekt för honom.

Åby-tränaren påpekar vikten av att släppa fram fler unga talanger och ge dem chansen att köra lopp. Han tycker rent generellt att många äldre kuskar håller på och kör lopp för länge.
- Jag sa för länge sedan att det är svårt att rekrytera nya kuskar. Speciellt när de gamla håller på så länge och det hade nästan varit bättre om de som är över 50 år bara får köra på amatörnivå. Själv var jag kanske som bäst för 20, 30 år sedan. Nu finns det EU-regler som säger att de får köra tills de är 100 år.
- Det hade gett de unga killarna och tjejerna chansen ännu mer och det hade varit bra för sportens utveckling. Det måste bli generationsväxlingar, det är viktigt. Jag vet att det finns många yngre förmågor som har talang men aldrig får chansen. Får de inte det så lär de sig aldrig. Men som det är nu så håller alla gubbarna som har varit med länge på och tar alla styrningar, säger Veijo.

I onsdagens V86-omgång, som delas mellan Åby och Solvalla, har Veijo med fyra egentränade hästar. Men han står själv vid sidan och låter andra kuskar köra. En av dem är stallets lärling Henna Halme, 23, som även är sambo med Veijo sedan ett halvår tillbaka.
- Henna är cool och har kört över 700 lopp i Finland och kört mycket kallblod. Hon får bra fart på hästarna och det gör inte saken sämre att vi är tillsammans. Hon är min flickvän och sambo och då vill jag ge henne chansen när hon är så duktig, säger Veijo.
- Jag är verkligen glad att jag har träffat en så härlig tjej i det här skedet i livet. Man kan lugnt säga att jag har fått en nytändning. När hon sedan har visat sådan talang med hästarna använder jag henne så mycket som möjligt och ger henne chansen. Jag har själv inte varit helt kurant men på lördag försöker jag att köra igen, säger Veijo Heiskanen.

Så här kommenterar Veijo sina V86-hästar.
- Milady Amok (V86-7) är bästa chansen. Jag blev lite förvånad att hon galopperade senast men hon slog ihop när bilen accelererade och det är egentligen ingen jätteenkel häst. Nu blir det säkerhetsbalans och skor bak. Jag tror inte att det påverkar jättemycket. Formen är annars på topp och hon har gjort flera kanonlopp tidigare. Med en vettig resa är det bra chans.
- Herzog Greenwood (V86-3) är näst bästa chansen. Han är jämn och säker och har gjort det jättebra i år. Senast i Kalmar var han mycket duktig då han gick i dödens sista varvet och kämpade hela vägen hem. Hästen är bra i ordning men är inte startsnabb. Däremot så orkar han att springa i andraspår.
- Batman Evo (V86-1) var tvåa i monté senast och är nog lite sämre framför sulky. Det kanske fattas lite till formen ännu men han har ett bra smygläge och får lifta med. Barfota fram och skor bak.
- Don Corleone Trot (V86-5) har det strulat för i år och han har blivit diskad för galopp två gånger i rad. Nu blir det säkerhetsbalans och även om det blir barfota bak som senast så tynger jag ner honom fram med järnskor istället för aluminiumskor. Så bra som hästen känns i träningen är formen bra men det är lite långsökt att tro att han ska vinna från spår elva över kort distans.

Skapad: 2018-05-07