Maori Time inbjuden till Elitloppet

Solvalla har gjort klart med ett mycket exotiskt inslag i årets upplaga av Elitloppet.
Australiens snabbaste travhäst genom tiderna kommer att finnas med bakom startbilen.
- Vi är jätteglada att kunna krydda till det med en häst som man inte har sett och som inte har mätt krafterna på den här sidan, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Åttaåriga stoet Maori Time presenterade sig för världen när hon i slutet av februari vann på kilometertiden 1.09,3 (1 609 meter med bilstart) och sänkte det australiska rekordet med en sekund.
- Hon imponerade våldsamt och det var då hon kom på tal för Elitloppet. Efter det har jag haft kontakt med kretsen kring hästen löpande och det har tagit lite tid. Det var mycket som skulle falla på plats men det har det gjort nu och vi är jätteglada att få hit henne. Det ska bli väldigt spännande att se vad hon kan göra i Elitloppet, säger Anders Malmrot, som via länk bjöd in Maori Time i australisk tv på måndagskvällen svensk tid.
Hur tror du att hon kommer att stå sig i elitloppskonkurrens?
- Det är jättesvårt att säga men man slår inte det australiska rekordet med en sekund om man inte är bra. I de lopp jag har tittat på har hon dessutom varit väldigt snabb från start så hon har en speed i kroppen som gör henne intressant här.

Maori Times ägare finansierar själv resan med hjälp av sponsorer och stoet kommer att flyga till Amsterdam 9 maj för att sedan åka vidare till Sverige landvägen. Här ska hon stallas upp hos Stig H Johansson på Stora Alby i Upplands Väsby.
- Hon kommer inte att starta innan Elitloppet utan förberedas träningsvägen. Den 5 maj kommer hon antingen gå ett lopp eller ett ”time trial” som den sista finslipningen på hemmaplan, berättar Malmrot.
Vem som ska köra Maori Time i Elitloppet är inte klart men det lutar åt att även kusken blir en ny bekantskap för den skandinaviska publiken.
- Kusk får vi återkomma med. Jag för den diskussionen med tränaren och jag vill att en kusk därifrån kör henne. Det blir så pass mycket roligare så.
Maori Time är femte häst att bli klar för Elitloppet på Solvalla 27 maj. Sedan tidigare är Bold Eagle (Frankrike), Propulsion (Sverige), Readly Express (Sverige) och Uza Josselyn (Schweiz) inbjudna.

Fakta Maori Time
Ålder: 8 år
Kön: Sto
Starter/Placeringar: 66: 24-12–7
Intjänat: cirka 2 750 000
Rekord: 1.09,3
Ägare: Fredrick Crews
Tränare: Brent Lilley
Nationalitet: Australisk

Tidigare hästar från Australien/Nya Zeeland i Elitloppet
2009: Sundons Gift, Chris Lang (oplacerad i försöket)
2007: A Touch Of Flair, Noel Daley (oplacerad i försöket)
2001: Lyell Creek, Timothy Butt (oplacerad i försöket)
1999: Special Force, David McGowan (oplacerad i försöket)
1996: Pride Of Petite (dotter till Petite Evander), Mark Purdon (fyra i försöket, oplacerad i finalen)
1978: Petite Evander, Eddie Dunnigan (oplacerad i försöket)
1977: Petite Evander, Eddie Dunnigan (oplacerad i försöket)
(Källa: travronden.se)

Skapad: 2018-04-17