Dibaba utklassade motståndet

Roger Walmanns supertalang Dibaba utklassade motståndet när hon på skärtorsdagen årsdebuterade i Gävle.
- Det är ingen vanlig häst. Man tycker inte att man kör något speciellt men det går fort ändå, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Det var en något överpeppad Dibaba som inledde säsongen när den första av påskens fyra V75:or avgjordes på Gävletravet. Från start hamnade den fyraåriga kulltoppen som tredje häst på innerspår men i andra sväng var körande Örjan Kihlström tvungen att ge sig iväg då Dibaba inte var nöjd med det låga tempot och i ren iver var nära att galoppera. När hästarna kom upp för varvning tog Dibaba över ledningen och då visade klockorna 1.15,2. Sedan blev det åka av. Dibaba var totalt överlägsen motståndet och efter ett respektingivande slutvarv skrevs segertiden till 1.13,1 över 2 140 meter med bilstart.
- Det var en bra årsdebut. Hon kändes ungefär likadan som i fjol, lite stökig både innan och efter loppen men i själva loppen är det ingen fara. Visst blev hon lite laddad när det gick sakta första varvet, då ville hon iväg. Sedan blev det bra fart. Det såg hon själv till. Hon tycker om att springa och det gjorde hon bra, sa Kihlström, som även lotsade Roger Walmanns Urban Kronos till seger inom V75-spelet.
- Det här blev en väldigt bra dag så det är bara att vara glad att det är skärtorsdag, sa Roger Walmann och fyrade av ett brett segersmil.

Med Järvsöfaks i spetsen har kallblodsspecialisten Jan-Olov Persson tagit fram otaliga toppindivider genom åren. I Månlykke A.M. har han ett nytt stjärnämne. När fyraåringen nu gjorde sin första start bakom bilen stack han direkt till ledningen och en snabb inledning till trots klev han undan till ohotad triumf.
- Det är en jättefin häst som har gjort det rätt hela tiden. Jag tror att han är en stjärna i vardande, sa Persson efter hästens femte seger i sjätte starten.

Håkan Skoglund fick även han en glad inledning på påsken. Med ett och ett halvt varv till mål lät han Art Nökkve avancera i tredjespår och 300 meter senare landade ekipaget utvändigt om ledande favoriten Björlifant. I slutkurvan var favoriten slagen och då enda hotet bakifrån, Torwall, galopperat på upploppet kunde Art Nökkve defilera i mål.
- Det gick så sakta så jag tänkte att jag måste göra något och sedan var det bara att hålla i sig, sa Skoglund, vars sjuårige hingst i och med segern passerade miljonen insprunget.

Timo Nurmos och Jorma Kontio tog precis som Solvallakollegorna Walmann och Kihlström en V75-dubbel. Först körde Kontio till ledningen från 20 meters tillägg med Volocity de Vie och därifrån hade sexåringen inga som helst problem med att infria favoritspelarnas förväntningar. Sedan använde sig Kontio av en annan taktik när han lät S.G.Charpentiers vassa spurt tala segerspråk.
Queer Fish serverades en drömresa i andra par utvändigt av Kaj Widell i V75-avslutningen och när han fick full anfallsorder vid upploppets början avgjorde han i ett nafs.

Skapad: 2018-03-29