Westholm drar till Rivieran

Jörgen Westholm drar till värmen på den franska Rivieran på söndag för att möta Bold Eagle och gänget med egentränade Apollon de Kacy.
En stark häst som för första gången testas över sprinterdistans i storloppet Grand Criterium de Vitesse.

Travbanan i Nice på den franska solkusten har varje år nöjet att bjuda in eliten till vårens första storlopp i Europa.
Franske örnen Bold Eagle har staplat andraplatser på hög de senaste månaderna och på söndagen är det lite upp till bevis för hästen som drog innerspåret bakom bilen i loppet med 900 000 kronor till vinnaren.
Solvallas sportchef Anders Malmrot är på plats och hoppas att han får dela ut en elitloppsinbjudan efter loppet.
Loppets ende svensktränad häst är åttaårige Apollon de Kacy. En stark sak som Anders Malmrot nämner som tänkbar i trekilometersloppet Harper Hanovers lopp under helgen med Elitloppet i slutet av maj.
Apollon de Kacy är född i Frankrike och har endast startat i Sverige i 11 av karriärens 58 lopp.
- Vi har mest försökt pricka toppformen till loppen i Frankrike när vi varit hemma med honom. Det har vi fått ett mycket bra ekonomiskt utslag av, vi har väl kört in en bit över fyra miljoner med honom. Det är inte alla hästar som kutar in det, säger Rommetränaren Jörgen Westholm.

Apollon de Kacy fick ett sjundespår bakom bilen och lär få kämpa för att hänga med.
Eller kanske inte? Apollon de Kacy spurtade kraftfullt i Prix de Paris i den senaste starten och har signalerat storform i sina starter i år. Men hänger han med över den engelska milen?
- Det ska bli lite spännande att se hur han kan hantera det. Han kan springa fort, det är väl bara så att vi inte har startat honom över den här distansen. Vem vet, vi kanske blir positivt överraskade? Han har blivit snabbare ju äldre han blivit, så det är ett litet test, säger Jörgen Westholm.

Det är debut över kort distans för fransmannen och tränaren väljer att köra själv för att känna sig för i debuten över 1600 meter.
- Jag vill kunna bedöma honom över sprint så det blir en trevlig liten resa ner till medelhavet. Jag har inte kört honom på ett tag men har i alla fall suttit bakom i nio av hans 15 segrar. Han har visat mycket styrka hittills i sin karriär men vi hade inga passande lopp och han är i så extremt bra form att det kändes intressant för oss att anmäla honom till det där loppet.

Jörgen Westholm tror på chans till en bra placering men har inga tankar på seger. En knall modell större i så fall.
- Vi möter ju två av Europas bästa hästar i Bold Eagle och Bird Parker. Det blir bra för oss att vara med och se hur han hanterar hög fart och så. Skulle vi vara trea-fyra-femma är vi jättenöjda.
Om Apollon de Kacy ska resa hem i vår eller stanna på Westholms filial bestäms efter söndagens Grand Criterium de Vitesse.
Åttaåringen är bra över längre distanser men 2140 meter med bilstart någonstans i Skandinavien skulle smaka bra det också menar Westholm.
- Sedan gillar vi nyheten om Åby Stora pris i augusti, som görs om och blir 3140 meter med bilstart. Om formen håller i sig till dess är de förutsättningarna hur roliga som helst.

Startlista
Grand Criterium de Vitesse
1609 meter autostart
1. Bold Eagle – Franck Nivard
2. Cash Gamble – David Bekaert
3. Une Serenade – Serge Peltier
4. Anna Mix – Björn Goop
5. Billie de Montfort – Nicolas Ensch
6. Timone Ek – Enrico Bellei
7. Apollon de Kacy – Jörgen Westholm
8. Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
9. Dijon – Romain Derieux
10. Sharon Gar – Roberto Andreghetti
11. Titty Jepson – Alexandre Abrivard
12. Comete Darche – Junior Guelpa
13. Dreammoko – Gabriele Gelormini
Förstapris: cirka 900 000 kronor

Skapad: 2018-03-08