Uza Josselyn klar för Elitloppet

Efter en ögonbrynshöjande prestation i Paris på lördagen blev sjuåriga Uza Josselyn klar för Elitloppet.
Ett danskfött sto som kommer att tävla under schweizisk flagg på Solvalla.

Det var ingen av de större tävlingsdagarna i vinter på Vincennes och Solvallas sportchef Anders Malmrot såg loppen hemifrån.
Insatsen sjuåriga stoet Uza Josselyn svarade för i grupp III-loppet Prix du Plateau de Gravelle var dock någonting extra vilket fick Solvalla att agera.
Uza Josselyn blev den andra hästen efter Readly Express att få en biljett till Elitloppet.
- Ibland svänger det fort. Uza Josselyn är visserligen en häst jag har haft koll på länge och pratat med tränarna om när jag varit i Frankrike… men insatsen hon svarade för i dag var riktigt bra, säger Anders Malmrot.
I fjol vann Uza Josselyn sitt första riktigt stora lopp, grupp 1-loppet Nationernas pris Italien för kusken Gabriele Gelormini. På lördagen satt ordinarie kusken Alexandre Abrivard bakom stoet igen.
- Det blir också Alexandre Abrivard som kommer att köra henne i Elitloppet. Kuskvalet blev faktiskt klart under samtalet med tränarna i dag, säger Anders Malmrot.

Schweiziska tränarparet René och Barbara Aebischer managerar hästen.
- Svaret jag fick när jag ringde och bjöd in dem var ett rungande ja. Barbara och René skrek i kör. Det var en dröm som gick i uppfyllelse och de har längtat efter att ha en häst som kan ge sig ut på en Skandinavien-turné, säger Elitloppsgeneralen Malmrot.

Uza Josselyn är född i Danmark men ägd i Schweiz. Stoet har aldrig tävlat i Danmark. Hästen kommer alltså att tävla för alplandet Schweiz den sista söndagen i maj.
Stoet har tampats mot eliten i Frankrike i vinter och i år bland annat slutat trea i Prix de Luxembourg.
- Hon är ruskigt bra alltså. Startsnabb och en väldigt snabb häst. Jag tror att hon kommer passa perfekt på Solvallas tusenmetersbana, säger Malmrot.

Skapad: 2018-03-04