80-talisterna knep tunga titlar

En ny generation har tagit över travsporten.
80-talisterna Johan Untersteiner och Christoffer Eriksson knep de tyngsta tvåbenta kategorierna på Hästgalan under fredagskvällen.
Titeln Årets Häst gick till Readly Express.
- Vi laddar för guld i maj, avslöjade hästens tränare Timo Nurmos vars nästa mål är att vinna Elitloppet på Solvalla.

Från ingenting till bäst i landet på drygt tre år.
Johan Untersteiners kometkarriär som tränare torde sakna motstycke i svensk travhistoria.

På fredagskvällen tog 33-åringen emot utmärkelsen Årets Tränare 2017.
- Det är svårt att greppa detta, jag har precis börjat som tränare och hoppas att jag har många år framför mig, sade Untersteiner som övertog titeln från sin far Peter, vilken i sin tur behövde 30 år för att nå högst upp i den svenska travhierarkin och ståendes med händerna i luften jublade högst av alla vid tillkännagivandet.
- Det måste väl vara unikt, att far vinner ena året och sonen året efter. Jag tyckte att det var så stort förra året när han stod här, det var väl mest i fantasin jag skulle stå här redan året efter. Att stå här någon gång hade jag i tankarna, men inte redan nu, förklarade vinnaren som utsågs till Årets Komet redan 2005, men väntade till slutet av 2014 innan han drog igång en egen träningsrörelse.
En träningsrörelse som i takt med framgångarna växt explosionsartat och bara tre år senare alltså röstades fram som landets främsta.

Untersteiner junior var nominerad även i kategorin Årets Kusk, men gick bet mot en ännu yngre uppstickare vars genombrottsresa sett liknande ut. Samma år som Johan Untersteiner blev tränare slutade då 27-årige Christoffer Eriksson på plats 42 i den allsvenska kuskligan.
Sedan dess har den skånske sulkysnitsaren flyttat fram sina positioner lavinartat och lyckades knipa det avundsvärda priset vid första nomineringen.
- Det är lite fantastiskt att få den utmärkelsen mot de man haft som idoler, i den här unga åldern, sade Eriksson som på meritlistan för 2017 hade segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren, Oslo Grand Prix och VM-loppet i New York.
26-årige Nicklas Westerholm blev Året Komet och tog därmed också ett steg i pappas fotspår, Robert Bergh - tvåfaldig vinnare av Årets Tränare under 2010-talet - mottog samma betygelse 1992.

Men som namnet antyder är Hästgalan i första hand en tillställning skapad för att hylla travsportens fyrbenta hjältar.
Det finaste priset av dem alla, tillika det enda där svenska folket får påverka resultatet, är Årets Häst.
Det blev kretsen kring landets nye travkonung Readly Express som fick avrunda kvällen med att för andra gången kliva upp på scenen på Waterfront Hotel i Stockholm.
- Han är en drömhäst, sade tränaren Timo Nurmos.
Att Nurmos matchade sitt fenomen sparsamt med bara sex starter under 2017 kunde ha legat den dåvarande femåringen i fatet, men genom att förbi obesegrad och slå två världsrekord räckte det för att bräcka konkurrenter som sprungit in betydligt mer pengar med 36,4 procent av rösterna i en ovanligt jämn omröstning.
Och eftersom Readly Express inledde 2018 med att hemföra världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique i Paris är det lätt att utse en storfavorit inför kommande hästgala, i synnerhet om han skulle ro iland med sitt nästa mål.
- Vi laddar för guld i maj. Vi siktar mot Elitloppet 100 procent, sade Nurmos som under kvällen även fick ta emot priset Årets Treåring för egenuppfödde och egenägde Villiam.

Torbjörn Jansson är ensam i landet om att ha vunnit lopp på landets samtliga travbanor och erhöll kvällens mest taktfasta och stående ovationer då han med tårfylld stämma tog emot titeln Travets Hedersambassadör.
Men det var inte bara utövare i världseliten som hyllades under travsportens årliga festkväll.
Matilda Persson har vunnit två lopp som tränare och väntar på sin första triumf som kusk.
Det är den unika vägen in i sporten som gjorde att 21-åringen, som lider av nervsjukdomen CPRS, fick ta emot Helen Anns Pris.
- Det känns overkligt, jag har inte ord att beskriva hur jag känner, berättade en tagen Persson som för två år sedan blev första rullstolsburna person att köra travlopp och siktar på snar kuskcomeback efter att ha amputerat sitt högra ben för tre månader sedan.
- Amputationen har förändrat mitt liv, det känns redan mycket bättre än innan. Jag är i full gång i stallet och hoppas vara tillbaka på tävlingsbanan i mars, sade en hoppfull Persson.

Skapad: 2018-02-23