På förhand ser det bättre ut den här gången

Hope And Dreams trivs i Oscar Berglunds regi.
Fyra segrar följdes upp med en andraplats i V75-debuten.
På söndag har det femåriga stoet chans till revansch när V75 avgörs på Bergsåker.
- På förhand ser det bättre ut den här gången än senast, säger tränaren.

En slump. Så beskriver Oscar Berglund sitt intåg i travets värld. Allt började med en flytt.
- När familjen flyttade till en gård utanför Östersund hamnade vi bredvid Djuse-bröderna. De lurade upp mig bakom en shetlandsponny först och gång två blev det en storhäst och ja, då var det kört. Före det var jag livrädd för hästar, berättar 24-åringen som vid tidpunkten gick på ett ishockeygymnasium och hade siktet inställt på att bli hockeyproffs.
Det är nu tre år sedan han lade skridskorna på hyllan för att satsa helhjärtat på travet. Intresset delar han också med resten av familjen och för stunden finns 13 hästar på gården.
En av dem är Hope And Dreams (V75-7). Att hon kom till gården är också slumpens förtjänst enligt Oscar Berglund. Telefonsamtalet kom efter att en av ägarna, som bor på gården intill, promenerat förbi familjegården flera gånger.
- Han tyckte att det vore kul att se henne varje dag och ringde för att höra om jag hade plats och om jag ville vara med i henne. Det kunde jag inte tacka nej till, jag hade sett att hon gjort bra lopp tidigare.
Men några segrar hade det då fyraåriga stoet inte tagit på sina 25 försök. Det skulle flytten från Örnsköldsvik till Östersund visa sig ändra på.

Oscar Berglund övertog träningen i november och i december gjorde Hope And Dreams sin första start i hans regi.
- Jag for till Leangen först eftersom vi har nära dit och det är enkel konkurrens, jag tänkte att det var bra att smyga igång henne där. Men hon lyckades vinna med många längder, med mig i sulkyn, och sedan har hon bara utvecklats och blivit bättre för varje start.
Hope And Dreams avslutade året med ytterligare en seger och fortsatte på den inslagna vägen under januari. Stoet har med andra ord gjort skäl för havren, men att det skulle gå så bra direkt var inget tränaren hade förväntat sig.
- Det har gått osannolikt bra, bättre än vad man trodde när hon kom. Det var en liten oansenlig häst som aldrig vunnit tidigare och som inte såg mycket ut för världen. Men det hände något när hon började starta som jag inte trodde på förhand, hon visade otroligt mycket mer i loppet än i träningen inför.
Efter sina fyra fullträffar var hon redo att debutera i travets elitserie i början av februari.
- Det var ju verkligen hennes elddop i karriären. Hon mötte stenhårda hästar och fick göra hela loppet själv från dödens. För mig kändes det som en seger ändå, hon visade att hon duger och det var det viktigaste för mig, resonerar Oscar Berglund efter att Hope And Dreams fått se sig besegrad av Hankypanky Frances.

På söndag väntar returmöte när V75 avgörs på Bergsåker och det är en revanschsugen tränare.
- Jag tycker att det ser bra ut på förhand. Vi möter samma häst som vi fick stryk av senast, jag hoppas att vi har möjligheter att ta hem det.
Hur ser du på distansen 2140 meter autostart och spår 13?
- Distansen passar perfekt, hon har gått jättebra över den. Ulf Ohlsson tyckte att hon lade bort lite krafter senast och hon kanske förlorade på grund av det. Det blir bra att gå bakifrån nu och hushålla med krafterna genom att gå i ryggar. På förhand ser det bättre ut den här gången än senast, konstaterar Oscar Berglund som även flaggar för en utrustningsändring.
- Hon gick med helstängt senast och blev lite väl laddad. Det lutar åt att återgå till norskt huvudlag, det är hon obesegrad med.

Skapad: 2018-02-22