Värst drabbad blev Lennartsson

Landets främsta kuskar i kamp över sex lopp.
På lördag ska den tvåbente V75-kungen koras.
- Jag kan inte tänka mig att det finns någon kuskmatch i hela världen som har den här kvaliteten på hästar och sådana prispengar, säger Per Lennartsson, den förfördelade deltagaren i V75 Champions.

V75 Champions, tidigare V75 Mästaren, är en traditionsfylld tävling där det gångna årets 15 mest framgångsrika kuskar inom V75-spelet gör upp.
I år har man breddat kuskmatchen från ett till hela sex lopp.
Det innebär att lördagen på Solvalla kommer att se samma kuskar i alla avdelningar utom en – där de främsta lärlingarna istället gör upp.
Eller i alla fall nästan samma kuskar.
Eftersom två V75-lopp inte lyckades locka fulla startfält så fick några kuskar kliva åt sidan.
Värst drabbad blev Per Lennartsson som missade två uppsittningar och således bara kör fyra V75-avdelningar.
- Det var lite tråkigt förstås, men man får vara glad åt de man får köra. Det är fina hästar och stora pengar, speciellt som jag inte kör så mycket åt andra tränare nuförtiden, säger Per Lennartsson som i princip fixade sin biljett till V75 Champions helt utan hjälp.
Tio av fjolårets tolv V75-segrar togs nämligen med egentränade hästar.
På bara 34 starter.
- Det måste vara ganska unikt. Ibland kan man få fram en häst som vinner sju-åtta V75-lopp en säsong och komma med den vägen, men det här var spritt över fem hästar och visar att vi trots få starthästar har ganska bra bredd i stallet.
Ännu mer anmärkningsvärda blir resultaten när man tittar på oddsen.
Bland vinnarna fanns Nappa Scar till 77 gånger pengarna, samt segrar för Order to Fly till 41, 18 respektive 11 gånger insatsen.
Översatt i pengar gav varje spelad hundralapp på en Per Lennartsson-tränad V75-häst under fjolåret 524 kronor tillbaka. Eller 14 430 kronor i nettovinst om man spelade 100 kronor på alla.
- Det är egentligen helt sjukt bra resultat. Vi hade verkligen marginalerna med oss, samtidigt är jag stolt och glad att det lyckades. Just framgångarna på V75 var höjdpunkten för stallet förra året.

Vad tycker om det nya upplägget för V75 Champions?
- Om man ska se det ur ett tävlingssammanhang så är det mer rättvist. Nu blir en kuskmatch aldrig riktigt rättvis hur man än vänder och vrider på det, speciellt inte sådana där en del har möjlighet att välja hästar.
Hur jämför du V75 Champions med andra kuskmatcher du har kört?
- Oftast är det tre-fyra lopp, många gånger på vanliga dagar på småbanor. Det är väl inte så spännande alltid. Nu är det V75 med hästar av högsta kvalitet och jättepengar. Det är helt unikt. Jag kan inte tänka mig att det finns någon kuskmatch i hela världen som har den här kvaliteten på hästar och sådana prispengar.
Du säger att du inte kör lika mycket åt andra tränare numera, skulle du vilja det?
- Det är väldigt sällan jag åker på en tävlingsdag när jag inte har egna hästar med. Jag fokuserar på stallets hästar i första hand. Är jag på plats en tävlingsdag är det självklart att jag gärna kör åt andra, men jag varken orkar eller har tid att köra lopp fem-sex kvällar i veckan.
- När vi hade ett stall på 100-120 hästar, då hade vi personal som skötte det mesta. Försteman och hovslagare. Nu är vi sex personer som jobbar och jag skor i princip alla hästar själv.
Så du jobbar mer med 40 hästar jämfört med 120?
- Ja, betydligt mer. Det är fem fulla arbetsdagar plus helger. Men jag är typen som hellre är i stallet än sitter hemma och pillar mig i naveln så det passar mig bra.
Är det roligare med ett mindre stall?
- Ja, definitivt. Jag älskar att vara varje häst nära, att känna varje häst. Det kan man inte göra med 150 hästar i träning, vad folk än säger. Det blir mer en industri på något sätt. Men sedan gör ju ett stort stall att man vinner fler lopp och blir mer hyllad.
Så du längtar inte tillbaka till att träna över 100 hästar?
- Det var jättehäftigt på sitt sätt. Men jag har alltid gillar att arbeta med unghästar. Och har man 120 starthästar och 40 unghästar så måste man delegera ut arbetet. Nu kan jag vara med i varje träningsjobb med varje unghäst, det gillar jag.

Av Lennartssons fyra styrningar kommer en från det egna stallet och är således sett till resultaten i fjol extra intressant.
Det handlar om en häst med synnerligen ovanlig bakgrund, född i Serbien och med sina flesta resultat från Ungern kom Euklid A.T. (V75-2) i Per Lennartssons vård i november.
Resultatet hittills är fläckfritt, två segrar på två starter vilket inbringat 70 000 kronor.
Mer än vad hästen hade tjänat på sina tidigare 24 starter, trots nio vinster.
Hur fick du tag i den här hästen?
- Det var ägaren som skickade melj och frågade om jag var intresserad av att prova två hästar. Jag tror att han hade sneglat på Jager Oaks (som också är född i Serbien och bland annat vann V75-lopp i fjol reds. anm.) och tyckte att de här också hade kvaliteter att duga i Sverige. Jag svarade att jag givetvis ville prova, sedan körde de upp hästarna.
Är det något som är annorlunda med hästar från mindre travnationer?
- Det jag kan säga, i alla fall de jag har fått därifrån, är att de inte är lika genomtränade, de har inte samma fysik. Det har krävts tre månaders uppträning för att bli startklara med svenska förhållanden. Å andra sidan har de mycket löprutin i förhållande till intjänade pengar.
Vad har du fått för intryck av honom?
- Han hade inte imponerat i träningen inför debuten så jag visste inte alls var jag hade honom. Vi hamnade i rygg på ledaren och han kändes jättefin. Luckan kom 40 meter före mål och då verkligen störtdök han, på fem steg tog han en längd, det var anmärkningsvärt. Då kände jag att det finns väldigt mycket spring i hästen.
- Jag var bortrest i andra starten, men Örjan lät väldigt nöjd och sa att det fanns mycket krafter kvar i mål.
Det blir första starten med svensk voltstart, hur ser du på det?
- Han borde klara det, även om jag har svårt att se att han bara ska flyga till ledningen. Det är inte känslan, även om han är kvick i fötterna. Från spår sex måste man kunna vända snävt och det vet jag inte hur han hanterar.
Ska ni träna på det i veckan?
- Det var inget jag hade tänkt, men när du säger det så kanske jag ska prova att vända med honom en extra gång. Han ska ändå gå ett jobb på rundbanan.
Vill du köra i spets om du kommer dit?
- Det kan jag absolut tänka mig, även om jag inte alls vet hur han fungerar i den positionen. Grejen med den här hästen är att han är fantastiskt snabb, så får vi se hur vi kan utnyttja det.
Ändrar du något?
- Nej, det blir fortsatt öppet huvudlag och vanlig vagn.
Tror du på seger?
- Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Jag vill se hur han duger mot den här typen av hästar, det är ju betydligt tuffare än vad han har mött. Men det är klart att jag hoppas att han kan hävda sig.
Av övriga styrningar är Lennartsson bara bekant med 12 Radjah d’Inverne (V75-5) som han slutade oplacerad bakom i ett långlopp i november.
- Han kändes stark som sjutton, men sedan gick han rakt in i väggen på några steg. Det var inte normalt och hästen måste ha varit sjuk den dagen. Men jag har sett att han har gått jättebra efteråt så det ska bli spännande, det var en riktigt fin häst att köra.
Hur stort vore det för Per Lennartsson att bli V75-champion?
- Det vore kul. Som med allt annat, är man med och tävlar vill man vinna. Men jag somnar nog gott på kvällen även om det skulle gå dåligt.

Skapad: 2018-02-19