Frankrike får vänta...

Frankrike får vänta för formtoppade Roger America från Boden.
Morgonen efter onsdagens segerlopp i V86 på Solvalla fick den åttaårige valacken åka hem.
- Kanske får han åka ner till Valla om två veckor igen. Att tävla i Frankrike med honom är inte möjligt just nu i alla fall, säger Bodentränaren Hanna Olofsson.

Trots de nästan hundra milen ner till huvudstaden på onsdagen var Bodentränaren Hanna Olofsson inne på att det var mycket bra chans att hon skulle få segerdefilera med Roger America.
Segern i den sista V86-avdelningen togs efter att man krigat ner favoriten Stand Bayou och Örjan Kihlström över upploppet. Hanna Olofsson satt i tredjeparet utvändigt med sin häst och styrde på 700 meter från mål.
- Jag kände direkt vi kom ner utvändigt i den sista kurvan att det förmodligen skulle gå vägen. Roger ville liksom dra iväg och då fick jag…bromsa lite, säger Hanna Olofsson dagen efter segerloppet.
Roger America är obesegrad efter tre starter i år och har genomgått stor utveckling. Valacken ät startsnabb och förlorar sällan ett lopp i ledningen men verkar gå lika bra då han får göra grovjobb. 

Åttaåringen ägs av Hanna Olofsson själv och hennes kompis Malin Åberg från Umeå.  
Hanna och Malin blev vänner då de praktiserade i Anders Lindqvists travstall i Frankrike i sena tonåren. Nu när man har häst till det har planerna tagit fart om att låta Roger America tävla i Paris med omnejd under en tid.
- Malin jobbar inte med hästar så det var det som var lite grejen att hon skulle ha hand om Roger i Frankrike en tid. Hon sa tidigt att det vore kul att åka till Frankrike och tävla med honom och undrade om vi inte kunde prova. Och, ja. Vi har ju hästar för att det ska vara roligt och det är klart att det ska bli så, säger Hanna Olofsson.

Planen var att Roger America skulle stallas upp hos Anders Lindqvist på Grosbois och kanske åka ner redan efter onsdagens start på Solvalla.
Men det blev inte så. Eventuellt siktar man på en sejour framöver i vår eller sommar i stället med hästen som ser ut att kunna fortsätta hävda sig bra i både brons- och silverdivisonen i Sverige.
- Han har för lite pengar på sig och har inga lopp som passar helt enkelt. Jag har kollat med Anders och han säger att vi har svårt att komma med där just nu. Annars hade vi gjort det. Det finns en hel del fina landsortsbanor där nere. Han hade bra lopp i april men då börjar det samtidigt vara fina lopp hemma också. Det är som det är. Har han inte tjänat tillräckligt med pengar är väl inte hans plats att vara där för dagen helt enkelt.

Roger America är stjärnan för dagen i det 44 hästar stora stallet. 9 segrar på 42 starter ger en segerprocent på 21 för stallet så här i upptakten av året.
- Man brukar prata om stallform och så - men det kan ju vara så att hela stallet blivit lite bättre också. För Roger Americas del tror jag inte att det är någon formtopp utan att det handlar om att han blivit mycket bättre. Visst kommer han att ha någon ”dipp” han också men han har ju faktiskt höjt sig hela tiden sedan i fjol somras.
Frankrike eller inte. Om hästen får vara frisk lär han tjäna pengar ändå.
- Han har lopp på Solvalla om två veckor igen men han fick åka hem emellan i alla fall. Antingen blir det V86 igen eller så får han starta hemma i Boden fredag 23:e (V64-kväll). Jag har inte bestämt mig.

Skapad: 2018-02-15