Nurmos inför V75

Timo Nurmos har oerhörda framgångar och bara i lördags sprang hästarna in närmare en miljon kronor i V75-finalerna.
På kvällen firade kretsen kring Readly Express segern i Prix d’amerique på en exklusiv fiskrestaurang i Stockholm.
i lördagens V75-omgång på Axevalla har Nurmos det väl förspänt igen.
- Jag har flera mycket bra chanser, säger han och avslöjar att en självbiografi är på gång om finländarens fantastiska karriär.

Det har i många år gått väldigt bra för Timo Nurmos som ständigt har legat i toppen av alla tänkbara ligor och otaliga storloppssegrar bärgade. Men nu har han tagit ytterligare ett steg och det går bättre än någonsin. I och med Readly Express seger i Prix d’amerique (värd 4,5 miljoner kronor) ryckte han åt sig en klar ledning i den allsvenska tränarligan som han nu toppar med drygt 7,3 miljoner kronor, vilket är dubbelt så mycket som tvåan Daniel Redén. Segerprocenten är hela 34 procent och han vinner alltså mer än var tredje lopp han startar hästar i. Nurmos leder även V75-ligan med sex segrar och där har han vunnit närmare vart tredje lopp i år som han startat i. Hemma på Solvalla toppar han också i klar stil med 17 segrar före Svante Båth som har sju.
- Det går otroligt bra. Det har gått bra i hela karriären men nu känns det som att det går ännu lite bättre. Förra året var mycket bra och sedan har det fortsatt, säger Timo Nurmos.

I lördags blev det en dubbelseger i V75-finalerna genom Zenit Brick och Hankypanky Frances. Dessutom var Sir Ratzeputz tvåa i guldfinalen bakom Zenit Brick. Den sistnämnde vann lekande lätt och hade endast 72 i puls efter loppet.
- Zenit Brick har utvecklats otroligt bra och hade mycket krafter kvar. Han hade nästan vilopuls efter loppet. Även Sir Ratzeputz var jättefin och han startar nu på lördag i guldloppet som går utanför V75.
- Med Zenit Brick siktar vi mot Olympiatravet och nästa start blir eventuellt i V75 i Eskilstuna den 10 mars i ett långlopp. Därefter blir det försöken till Olympiatravet.

Efter tävlingsdagens slut i lördags begav sig kretsen kring Readly Express iväg till den exklusiva fiskrestaurangen Wedholms Fisk i centrala Stockholm för att fira succén i Prix d’Amerique. Förutom hästens ägare fanns Björn Goop på plats, samt Timo Nurmos och hans fru Raili och Timos veterinär Nicolas Dimitri och hans fru.
- Det var fantastiskt fin mat, säkert den bästa fiskrestaurangen i Sverige. Jag gillar verkligen fisk och det var otroligt bra allting med champagne och olika fiskrätter. Mycket trevligt ordnat, säger Nurmos.
Och tillägger:
- Nu har vi ätit otroligt bra mat både före och efter Prix d’Amerique. Dagen innan i Paris var vi på Michelin-krogen Relais Louise XIII och åt en elva-rätters meny. Annars har det blivit en tradition att äta en äggmacka med Kalles kaviar och ett glas mjölk efter en storloppsseger. Jag firade med det samma kväll som Villiam vann Kriteriet och gjorde det även på natten efter Prix d’Amerique. Vi får fortsätta med det framöver, ha, ha.
- När det gäller Readly Express så står vi över Criterium de Vitesse i Nice och siktar in oss på Solvalla i maj och Elitloppet istället. Han kommer att få koppla av vid havet i Utah Beach några veckor och njuta av lite semester. Det har varit så dåliga träningsförhållanden i Normandie med kallt och frusna banor senaste tiden så hästen har inte gått några snabbjobb efter Prix d'Amerique, säger Nurmos.

För en vecka sedan reste Solvalla-tränaren till Helsingfors för att vara med i två morgon-tv-program i de största kanalerna. Triumfen i Prix d’Amerique har verkligen gett eko och under dagen var det intervjuer med journalister från flera olika tidningar. Timo Nurmos avslöjar även att det ska skrivas en bok om hans liv och karriär som kommer ut senare i år.
- Det blir en självbiografi och det är en finsk författare och journalist, Harri Lind, som ska skriva boken. Han jobbar på en finsk travtidning och har skrivit tre böcker tidigare. Meningen är att boken ska komma ut senare under hösten, precis innan fars dag.
- Jag var och skrev kontrakt förra veckan och de har faktiskt frågat tidigare ett par gånger, redan innan vi vann Prix d’Amerique. Men jag ville fundera lite och det blir kul att det blir av. Man känner sig lite stolt att någon vill skriva en bok om mig. Självklart kommer jag att avslöja en del som inte har skrivits tidigare, säger Nurmos.

Lördagens V75-omgång avgörs på Axevalla och den kryddas av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor enbart på sju rätt. Timo Nurmos har det väl förspänt och skickar sex hästar till skaraslätten. Så här kommenterar han sina chanser.
- Global Satisfaction (V75-1) vann V75-lopp den här tävlingsdagen i fjol men har inte startat sedan dess. Han har haft lite känning i sina framkotor och det har tagit tid att få ordning på dem. Men han har inte opererats eller något sådant. Hästen är väl förberedd och har förutom styrka i backen även gått två lugna rundbanejobb. Jag körde honom i tisdags och han kändes jättefin. Han är bra i ordning och kommer att göra ett bra lopp direkt.
- Linus Boy (V75-1) har haft en tävlingspaus efter flitigt tävlande men har tränat hela tiden. Han kändes mycket, mycket fin i måndagsjobbet och är lika väl förberedd som min andra häst i loppet. Jag kan inte sära dem åt men tycker att båda dessa är mina bästa chanser på V75. Den som får bästa loppet kanske vinner av dem och det är lite fördel för Linus Boy med springspår eftersom han är snabb ut. Hästen har också blivit mer stabil senaste året.
- Mellby Euphoria (V75-2) är en fin häst som fick ett tufft lopp i dödens senast och orkade inte riktigt. Hon har varit bra innan dess och är snabb ut. Jag hoppas att hon kan komma till ledningen och då duger hon bra. Hästen har tränat bra efter förra starten och jag tycker att hon måste räknas tidigt.

- Global Undecided (V75-3) är också fint i ordning och jag tycker att han gjorde karriärens bästa lopp senast. Han hade åttondespår och hamnade långt bak men gick 1.13,7 full distans mitt i vintern. Han spurtade bra hela vägen in i mål i en snabb avslutning. Tyvärr fick han dåligt läge igen med spår tolv och vi får hoppas på att det blir körning och hårt tempo. Att det är 2600 meter gynnar honom eftersom han är stark.
- Ile Saint Louis (V75-6) började bra med två raka segrar hos mig och efter näst senaste starten fick hon en träningsperiod. Senast var hon ute på en dålig bana och hästen fick nu lopp i kroppen och ska ha gått framåt av det. Jag körde henne i jobb i dag (tisdag) och hon var fin. Hon har blivit bättre och bättre och läget är perfekt eftersom hon är snabb ut. Men Southwind Feji på tillägg blir kanske svår att stå emot. Men man vet aldrig när det är tillägg över kort distans.
- Eelis (V75-7) var mycket fin senast och det var innerspåret som fällde honom. Det var så tungt innerspår att det inte var några hästar som orkade därifrån men han höll ändå på att vinna och var knappt slagen. Det var så mycket lättare att springa i andraspåret. Hästen har utvecklats väldigt mycket i vinter och har haft en träningsperiod efter förra starten. Så nu kommer han åter efter en liten paus och det är inte lätt med bakspår över 1600 meter. Det är inte lätt att vinna V75 i sådana lopp men han är bra hästen och är inte borta om det stämmer. Han kommer att gå med öppet huvudlag den här gången istället för helstängt som han gick med senast, säger Timo Nurmos.

Skapad: 2018-02-14