Jag har bästa hästen

Hon blev landets segerrikaste häst i fjol med 13 segrar.
Nu är vinnarstoet Southwind Feji storfavorit i V75-jackpoten på Romme.
- Jag har bästa hästen och hon känns fantastiskt fin, säger tränaren Pär Hedberg och spikar henne i det officiella tipset Fem tippar V75.

Historien är välkänd vid det här laget om fölstoet som blev en stjärna. När Southwind Feji kom till Sverige i maj 2016 trodde kretsen kring det USA-födda hästen att hon var ett dräktigt fölsto. Men så var inte fallet och istället för att bli mamma så började hon att tränas igång av Pär Hedberg, som är privattränare åt Karl-Erik Bender (Stall Palema). Resten är som en saga. Istället för avelsboxen blev Southwind Feji en segermaskin på tävlingsbanan.
– Hon kom i maj i samma flygplan som elitloppshästarna från USA och när det visade sig att hon inte var dräktig vid en undersökning så fick hon först gå i hagen i två månader. Sedan började vi träna henne och hon fick ett halvårs träning i lugn och ro, har Pär Hedberg berättat tidigare.
– Hon var inte så lätt att ha att göra med i början då hon var lite vass i humöret. Men allt eftersom tiden gick och vi började skärpa träningen så blev hon bättre och då märkte man att det var lite extra till häst.

Men att Southwind Feji skulle bli SÅ bra kunde Axevalla-tränaren inte drömma om. Stoet vann totalt 13 lopp på 15 starter i fjol och blev Sveriges segerrikaste häst.
- Det är väldigt speciellt såklart och en kul grej. Riktigt häftigt eftersom det inte var meningen att hon skulle tävla utan bara vara fölmärr. Hon har gjort det fantastiskt bra och det är egentligen otroligt att hon började tävla först i februari i fjol och ändå blev landets segerrikaste häst, säger Pär Hedberg.

Southwind Feji vann tre av fyra starter på V75 i fjol och den senaste segern kom dagen före julafton på hemmabanan Axevalla.
- Hon var otroligt bra senast och den som gick i ledningen avväpnade hon på några steg. Därefter har hon tränat på och vi har haft fina träningsförhållanden och hästen har inte stått över ett enda jobb. Jag måste säga att hon känns otroligt fin för dagen. Det är nästan så att hon känns ännu bättre än tidigare, säger Hedberg.
Hur långt kommer det här att bära?
- Jag tror att hon kommer att klättra rakt upp till Stoeliten och möta de bästa framåt sommaren. Det finns en hel del växlar kvar att dra, bland annat barfotakörning eftersom hon alltid har haft skor på sig. Så jag tror att hon även kommer att hävda sig bra mot de bästa.

Southwind Feji är en riktig travmaskin som aldrig har galopperat i lopp på 15 starter. De enda två plumparna i protokollet är i två lopp som hon blev oplacerad i under fjolåret.
Vad hände i starterna som hon förlorade i?
- Den ena gången var i Halmstad under sprintermästarhelgen i V75. Då var hon inte riktigt fräsch och frisk för dagen och kusken kände redan sjuhundra meter kvar att det var tomt i tanken och lät henne bara gå i mål utan att bruka henne.
- Andra gången var på Färjestad då hon hade spår åtta på tillägg och gick bra sista varvet men det räckte inte till pengar. Så hästen har bara varit dålig i ett enda lopp, säger Pär.

Det är jackpot på V75 i lördagens omgång där 43 miljoner kronor väntar till en ensam vinnare. Southwind Feji blir storfavorit i den femte avdelningen där hon jagar sin sjätte raka seger. Hon körs som vanligt av Mikael J Andersson.
- Det är klart att läget är svårt och spår tolv i en spårtrappa är väl sämsta spåret. Men jag tycker att jag har bästa hästen i loppet och så länge hon fortsätter att prestera så bra och känns så fin så måste jag tro på henne igen. Om det inte strular så tror jag på en toppchans. Inga ändringar är aktuella.

Du har även med Billy Flynn i V75-3. Chanserna där?
- Han fick ju vinna senast och var bra i ett enklare sällskap. Hästen har känts fin efteråt och är allmänt uppåt. Jag tror att han kan vara med en bra bit fram här men att räcka hela vägen till seger blir väl kanske svårt. Men med lite klaff är det inte omöjligt att han är bland de tre. Inga ändringar, säger Pär Hedberg.

Skapad: 2018-01-16