Mot åttonde raka...?

Bohemianrhapsodyde sadlade om till en fullträff.
Med Emilia Leo på ryggen har sju monté-starter resulterat i lika många segrar.
På lördagen kan det obesegrade ekipaget dryga ut segersviten i Örebro.

Förra helgen var det premiär för monté i V75. Även under Örebrotravets V75-dag ska ett spännande montélopp ridas men den här gången avgörs det inom V4-spelet. Den solklara favoriten ser ut att bli Bohemianrhapsodyde (V4-1) med Emilia Leo i sadeln. Inte särskilt konstigt med tanke på att de, inom loppet av tre månader, kan ta sin åttonde raka seger tillsammans. Deras segerrad är just nu landets tredje längsta, den längsta räknat i enbart montésegrar.
- Man saknar ord efter allt det här, det ska inte gå att göra det han har gjort. Det är en så jäkla fin häst, säger Emilia Leo som är inne på sitt hittills bästa år som ryttare och kusk.
Årets största framgångar kom dagarna efter varandra när hon vann monté-SM för kallblod och Svensk Travsports femåringsmonté. Det senare med den Pekka Korpi-tränade Bohemianrhapsodyde. Just nu ligger 25-åringen tvåa i den allsvenska montéligan.

Emilia Leo, som har amatörlicens, rider ungefär lika många lopp som hon kör. Med Bohemianrhapsodyde är hon även obesegrad i sulky.
- Jag har ju kört honom tidigare och tänkte redan då ’fasen vilken fin montéhäst’.
Är det den bästa montéhäst som du har ridit?
- Det är många som har frågat just det och det är jättesvårt att svara på. Han är aldrig trött efter ett lopp så jag har inte känt botten på honom än. Han kan absolut bli en av de bästa men det får framtiden utvisa, svarar en diplomatisk ryttare som, förutom att träna sina egna hästar, till vardags hjälper till att köra hästar hos Gävleamatören Kalevi Mulari.
Varför just Bohemianrhapsodyde gör succé som montéhäst beror på att han har ett runt och fint trav vilket alltid är positivt när det kommer till ridning, berättar Emilia Leo men tillägger att han också är en bra häst i grunden och ordentligt tränad.

På lördagen kan alltså det obesegrade ekipaget ta åttonde raka segern, vilket i så fall skulle tangera sverigetvåan Izzys segerrad (landets främsta segerstaplare är Readly Express med tolva raka). Spår 8 bakom startbilen är inget optimalt utgångsläge men inte heller så dåligt som om det handlat om sulkylopp.
- Spåret är absolut inte lika utslagsgivande i monté. Det kommer luckor på ett helt annat sätt och ytterspåren är inte lika långt ut så man förlorar inte lika många metrar, säger Emilia Leo och fortsätter:
- Men han är inte startsnabb så vi kommer inte att hamna i den främre träffen men det brukar lösa sig. Sedan är det ett ganska jämnt lopp där många gått bra tider så det blir ingen lätt uppgift och det kommer nog gå fort.
Att de täta starterna skulle ligga Bohemianrhapsodyde i fatet tror inte den rutinerade ryttaren.
- Han verkar ta det bra med täta starter, ovanligt bra, de brukar kunna bli slitna av monté. Pekka (Korpi) och hästens skötare är väldigt noga med honom och vill att jag säger till på en gång om det är någonting men han har känts fin varenda gång.

Skapad: 2017-10-20