Hon är den överlägset den mest talangfulla

Åbytränaren André Eklundh fick handplocka sin häst och ser ut att ha valt rätt.
Av sju ettåringar valde han att behålla Felicity Shagwell – stoet som på lördag är med och gör upp om en halv miljon kronor i förstapris i tvååringsloppet Svampen i Örebro.
- Oj, hon är den överlägset den mest talangfulla som jag suttit bakom.

Örebros V75-omgång har berikats med en jackpot på V75 där det finns chans att en ensam vinnare kan kamma hem 40 miljoner kronor.
Avdelning fyra är dagens begivenhet Svampen, det näst största tvååringsloppet i Sverige faktiskt döpt efter vattentornet i stan.
Topphästar växer inte på träd och kommer heller inte upp som svampar ur jorden.
Skåningen André Eklundh tror att han ska ha en nu, om allt fungerar. Eklundh har licensen knuten till Åbytravet sedan hösten i fjol då han och sambon Jessica Hultman köpte gård i Nossebro sex mil norr om Göteborg.
Eklundh samarbetar med storsatsande Knutsson Trotting sedan några år och i fjol fick han börja ta hand om sju ettåringar åt bolaget.
- Jag körde in dem och de var bussiga och lät mig välja häst först av alla tränare där i maj i år och när jag fick behålla en tog jag Felicity Shagwell. Lite tveksam var jag. Valet stod mellan henne och en annan häst. Men det gick inte lång tid innan jag förstod att jag nog hade valt rätt, säger André Eklundh.

31-årigen jobbade i åtta år hos Thomas Uhrberg på Jägersro och kom där i kontakt med en rad fina hästar. För sex år sedan plockade han ut proffslicensen och drog igång som egen.
Nu har hon kommit – åtminstone hoppas han det – topphästen han gått och väntat på.
- Ingen jag kört har känts närmelsevis lika talangfull som Felicity Shagwell. Så det är bara att hålla andan att hon fortsätter att utvecklas och gå bra.
Hon är en av en trio hästar som ser ut att bli ganska jämnt spelade i lördagens storlopp. Blir det största segern för dig om det går vägen?
- Ja, med råge ju! Hon är mycket startsnabb och eftersom det är kort distans försöker jag på ledningen från innerspåret. Kan vi inte hålla ledningen får vi säkert ett fint lopp i alla fall men då får vi i stället hoppas på lite tur.
Felicity Shagwell har tre starter i ryggen. Femma i debuten i Köpenhamn i slutet av augusti och två raka spetsvinster efter det. När förstod du att hon var något extra?
- I Köpenhamn. Jag var så grymt imponerad efter debutloppet på Lunden då hon sprang 1.16 full väg med full fart över linjen, Jag hade aldrig tryckt på henne i jobben före det och jag blev, ja lite småchockad faktiskt. Två år gammal… och på det sättet hon gjorde det.
Senast debuterade hon med startbil och klarade det också och brakade till ledningen och sedan valde du att hålla ett ganska hyfsat tempo hela vägen. Hur mycket vågar du ladda nu?
- Jag tror inte att någon har snabbare häst än jag men jag kör lite lagom bara utan att riskera något från start. Just spår ett kan ju vara lite svårt på Örebro där det är nära till första kurvan. Så det är det som kan fälla henne från start i så fall.
Vad är hennes bästa egenskaper?
- Hon är allround och det måste också till för att det ska bli riktigt bra. Häst mot häst är det nog ingen som är snabbare än henne i det där loppet. Jag har en häst som inte är sämre än någon annan och jag kommer att prova vad jag kan från start och hoppas att jag tar ledningen.
Vilken av konkurrenterna är tuffaste emot som du ser det?
- Fredrik Wallins Activated har imponerat mycket på mig. Tomas Malmqvists Ajabaja var fin i segern från dödens under derbyhelgen. Det är många fina hästar med men…jag byter inte häst med någon kan jag säga. Hon har ruskig teknik och har fysiken med sig också.
Du kör även femåringen Västerbo Cheers i V75-6, chansen där?
- Jag kör henne för första gången. Det är Björn ”Bernie” Noren, han som är manager för Knutsson Trotting, som tränar henne. Hästen satt ”bom-fast” senast i V75 och hade alla krafter kvar och hade nog vunnit det loppet vid fritt. Vi laddar från start där också och jag tycker att hon är en av dem som har bra chans att vinna, slutar André Eklundh.

Skapad: 2017-10-20