Readly Express vann Jubileumspokalen

Readly Express tvingades trava världsrekord för att hålla undan före Twister Bi i Jubileumspokalen på Solvalla.
- Jag är lättad! Han var inte på topp i dag, även om han vann på en otrolig tid, sa hästens tränare Timo Nurmos.

Readly Express kom till start med nio raka segrar i ryggen, däribland i Svenskt Travderby och i Europaderbyt, och från spår två bakom startbilen spelades han till klar favorit. Förhandspekulationerna att Twister Bi skulle sticka till ledningen kom på skam när Readly Express enkelt svarade ut honom och gled till ledningen. Men det betydde inte att det skulle bli någon promenadseger. Med Twister Bi utvändigt om sig travade Readly Express i ett ursinnigt tempo. Första 500 meterna nåddes på 1.09,9, varvet på 1.11,0 och 1 500 meter på 1.10,3. Det mördande tempot till trots hakade Twister Bi på och han pressade Readly Express ända till mållinjen.
- Jag var ganska lugn sista biten för han har aldrig gett upp, men Twister Bi var också otroligt bra, sa Timo Nurmos.
Segern i Jubileumspokalen, Sveriges största lopp för femåringar med en miljon kronor till vinnaren, var karriärens första för Solvallatränaren, som dessutom kunde glädjas åt segertiden 1.09,9 – nytt världsrekord för äldre hästar över 2 140 meter med autostart.
- Jag var bekymrad innan loppet för jag var inte riktigt nöjd med hästen i dag. Han var inte riktigt på topp och svettades efter värmningen vilket han normalt inte gör. Men han är en helt otrolig häst som vinner på världsrekord utan att vara på topp, och nu visade han att han kan öppna också om man vill ladda från start.
Som vanlig var det Jorma Kontio som skötta tömmarna bakom Readly Express.
- Han är alltid bra och kämpar varje gång. Twister Bi var också jättebra men Readly Express klarar att öka farten när de andra kommer bakifrån.

Twister Bi landade på 1.10,0 och då fick han alltså ett blytungt lopp som första häst i andraspår loppet igenom.
- Jag vet att de säger att vara tvåa är som att kyssa sin syster, men hur kan man vara besviken efter det här? Han gjorde en overkligt bra prestation och jag vet inte hur många hästar som kan göra om det han gjorde i dag? Han är som Varenne, eller som Nuncio när han hängde i tredjespår hela elitloppsfinalen och ändå blev trea, sa Twister Bis tränare Jerry Riordan.

Skapad: 2017-08-16