Det är lite speciellt att köra här

En stor dag för en liten bana.
Småländska Vaggeryd bjuder in till Grand Slam 75.
- Det är lite speciellt att köra här eftersom sista sväng är dåligt doserad. Däremot tror jag att många kommer att uppleva att underlaget är bättre i år, säger hemmatränaren Claes Svensson inför söndagens travfest.

Ett par gånger per år riktas trav-Sveriges blickar mot Vaggerydstravet, en av landets färskaste travbanor som slog upp portarna 1996.
2001 och 2002 blev Claes Svensson kuskchampion.
Samme Svensson som för tre år sedan flyttade sin verksamhet från Mantorp och blev en av blott fyra proffstränare knutna till Vaggeryd.
De andra är Jan Hellstedt, Kent Knutsson och Sara Brodin.
Men kuskchampionatet har han inte lyckas återerövra.
- Faktum är att mina hästar tävlat dåligt på Vaggeryd de senaste åren. Varför kan jag inte förklara, säger Svensson som emellertid laddat om inför årets säsong och anmält totalt sex hästar till söndagens tävlingar.
- Det vore kul att bli champion igen. Jag blev det på Mantorp i fjol så visst kan det gå även på hemmaplan, men så länge Peter åker hit varje tävlingsdag är det svårt att matcha honom.
Peter heter Untersteiner och är landets regerande tränarchampion, med licensen på Halmstad.
Han har varit den store dominanten på Vaggeryd med totalt 13 championat genom åren.
Ska en hemmatränare någon gång lyckas ta titeln så är Svensson den givne kandidaten.
- Jag vet inte hur mycket hemmastöd jag känner från publiken, men människorna i organisationen runt banan tycker att det är roligt med många hemmahästar till start. Jag hade knappast anmält sex hästar om den här tävlingsdagen körts någon annanstans. Det här är Vaggeryds näst största dag på hela säsongen så det är klart att jag vill vara med så mycket det går.

En detalj som emellanåt kommit upp angående Vaggeryd är att underlaget varit löst.
Något som man tagit fasta på till årets säsong.
- Man har lagt på nytt material på banan och dessutom investerat i en ny vattentunna. Det innebär att man hinner vattna mer mellan varje lopp. Det gör att underlaget blir fastare och jag tror att de flesta kuskar som kör på söndag kommer att uppleva det som en förbättring gentemot tidigare, säger Svensson och påpekar en annan sak som spelarna kan ha i bakhuvudet på söndagen.
Banan är dåligt doserad i svängarna. Det gör att galopprisken blir större, framförallt i slutsvängen när man attackerar i spåren. Man kan säga att det gör det lite extra gynnsamt att springa på innerspår, framförallt i ledningen.
Vad gäller sina egna möjligheter inom GS75-spelet låter Svensson lite extra uppåt kring Jägermeister Akema i sjätte avdelningen.
- Ingen är chanslös, men ska jag framhålla någon blir det Jägermeister. Han har siktats mot den här uppgiften en tid och har passande förutsättningar. Extra intressant blir det om vi når ledningen.

Skapad: 2017-04-28