Två hästar i debut för Veijo

Veijo Heiskanen är känd för att presentera nyförvärv i bländande skick.
När det på onsdagen väntar dubbeljackpot på V86 gör två hästar debut för honom...

Åbytränaren Veijo Heiskanen är en sedan årtionden tillbaka erkänt bra travtränare och hästkarl. En av strängarna han har på sin lyra är förmågan att ta ut nyförvärv som levererar toppinsatser direkt. Det mest kända exemplet är Some Summit, som efter 13 starter utan seger kom i Veijo Heiskanens vård och förvandlades till ett supersto.
- Jag vet inte om jag gör något speciellt med mina nyförvärv, men jag har hållit på med det här länge och varit länge på min träningscamp, så jag vet ungefär hur man ska lägga upp körningen.
Hur går det tillväga när du får in en ny häst i stallet?
- Först kör jag en liten sväng för att känna på hästen och känns den bra får den börja träna på mitt sätt direkt. Ibland måste veterinären kolla på hästen men nu för tiden är hästarna oftast så fina att de inte behöver åtgärdas på något vis innan de kan börja träna.
Vad är hemligheten med ”ditt sätt”?
- Jag vet inte om mitt sätt skiljer sig så mycket från andras. Det kanske är tillfälligheter och miljöombyte som får hästarna att tända till, säger Heiskanen ödmjukt.
Vad som än är hemligheten är det en vedertagen uppfattning i spelarkåren att hästar som debuterar för Veijo Heiskanens alltid ska tas på allvar. Det gäller även onsdagens två debutanter. Att det är dubbeljackpot och 20 hägrande miljoner i åttarättspotten ger också omgången extra krydda.

Först ut är Impression (V86-1) som kom till stall Heiskanen i oktober. Det sjuåriga stoet har varit hos flera tränare tidigare och vunnit 6 av 50 lopp.
- Hon gav inget speciellt trevligt intryck när hon kom. Hon är lite för ambitiös och man sitter inte precis och myser när man kör henne. Hon är snäll i stallet men jobbig att köra. Det har blivit lite bättre undan för undan men det är inte någon söndagspromenad att vara ute med henne.
Hur vässad är hon?
- Jag har inte kunnat träna hästarna som jag har velat de sista månaderna på grund av vädret och att vi har renoverat banorna. Det arbetet har inte flutit på som jag hoppades men jag tror ändå att hon kommer i hygglig form.
Ger du Thomas Uhrberg några körorder?
- Hästen kommer nog att sticka iväg självmant från start men sedan vill jag att hon ska få ett så snällt upplägg som möjligt.
Segerchans?
- Jag tror inte på seger direkt.
I samma lopp startar Impressions stallkamrater Hope Bo och Bakers Ransom från spår elva respektive tolv.
- Hope Bo har riktigt bra form. Hon är inte som bäst med skor men jag var jättenöjd med henne i Halmstad näst senast där hon blev fast med sparade krafter. Senast provade hon monté men det funkade inte alls. Även om formen är så bra som den kan vara känns det hopplöst från det här läget. Hon är inte typen som rundar sånt här motstånd.
- Bakers Ransom (V86-1) är en jättefin häst som har fått ta igen sig lite. Jag har aldrig startat henne med skor men jag misstänker att hon är missgynnad av det. Från spår tolv kommer jag att ge henne en avvaktande löpning och köra till slut och det blir svårt för henne att vinna.

V86-omgångens andra Heiskanen-debutant är Arctic Shot (V86-7). Den finske sjuåringen har vunnit 9 av 68 starter så här långt.
- Han har varit här i ett par månader och han har gått hyggligt i träningen. Det är en trevlig häst som är snabb i benen, han vann på en 1.11-tid i somras, men han är inte vässad och jag är lite tveksam till formen. Det här blir ett test och från ett bra smygläge kommer jag att ge honom ett snällt lopp och köra till slut. Lång distans är nog ingen fördel och vad jag har hört så har han tagit sina segrar från ledningen. Jag tror inte att han segerstrider den här gången.
Veijo Heiskanen ligger lågt inför onsdagens V86-jackpot, men ingen travspelare som varit med ett tag skulle bli förvånad om han dyker upp i vinnarcirkeln efter att ha fått utdelningen att dra i höjden.

Skapad: 2017-01-17