För Båth har det snarare varit regel än undantag

Han har startat 20 hästar i finalen av Svensk Uppfödningslöpning.
På lördag blir det tre till.
- Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger unghästexperten Svante Båth inför landets största tvååringslopp.

Att vinna Svensk Uppfödningslöpning är förenat med en evig plats i travets historieböcker.
Dessutom väldigt mycket pengar då man i och med premiechansningen kan dubbla prissumman och få 1,4 miljoner kronor.
Pengar som de flesta travhästar inte kommer i närheten av på en hel karriär.
För Svante Båth har det snarare varit regel än undantag att vara med och i år har han för andra gången lyckats kvala in hela tre hästar.
För det är ofta samma tränare som figurerar i de stora tvååringsloppen. Tränare som likt Båth satsar målmedvetet på att få ut sina hästar tidigt.
- Så blir det naturligtvis, men samtidigt märker jag att det är fler som går in för det och det tycker jag bara är bra. Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger Svante Båth.
Så vad säger du till alla som menar att man kör sönder hästarna om man tränar för hårt för tidigt?
- Visst finns det många exempel på det, men det gäller ju att som tränare ha den känslan. Jag tror även att man kan vända på det och säga att det finns många hästar som aldrig hade blivit lika bra om de inte kommit ut som tvååringar. Ta Even Who som jag vann Uppfödningslöpningen med till exempel. Han var inte den största talangen, men tack vare att han kom igång tidigt och fick hårdheten kunde han fortsätta och bland annat vinna kval till Sprintermästaren. Till slut tjänade han 1,5 miljoner kronor. Jag säger absolut inte att han var en dålig häst, men att det var en häst som verkligen gjorde det bästa med sina förutsättningar.

Vilket är ditt första minne av Svensk Uppfödningslöpning?
- Oktavia Staro (1996), jag läste sönder programmet. Det var så stort för mig eftersom det var mitt första år som tränare. Det var hon som tog mig ut i världen, hon var i final i de flesta klassiska loppen och även om hon aldrig riktigt räckte där så gjorde hon att jag fick upp blodsmaken för att vara med.
Vilket är ditt bästa minne?
- Det överlägset största och kanske min mest känslomässiga seger överhuvudtaget var med Luxury Ås (2002) och det var för att Lasse Lindberg körde. Lasse är den viktigaste komponenten till att jag kommit dit jag är idag. Han hade alltid kört mina hästar och stöttat mig, men vid det laget tyckte han själv att han blivit för gammal. Han ville inte köra de stora loppen längre, tyckte att vi skulle ta yngre kuskar. Men ägarna till Luxury Ås ville absolut ha Lasse. Det var så kul att vi kunde övertala honom och att han vann.
Och ditt värsta minne?
- De är jag jätteduktig på att glömma bort. Det tror jag är en av mina största styrkor. Jag säger som Björn Borg: ”Älta inte bollen, ta lärdom, ta nästa”, säger Svante Båth.

Skapad: 2016-11-28