En chans man kanske bara får en gång i livet

En vanlig liten kusk som vunnit sju segrar.
24-årige Fredrik Sahlén från Örnsköldsvik beskriver sig själv.
Sista lördagen i september är han med i Amatör-SM på Åby tillsammans med hästen Battleship Chains.
– Det är kul naturligtvis och en chans man kanske bara får en gång i livet, säger finalens yngste deltagare och snickare till professionen.

Sista veckan i september är SM-veckan på Åbytravet, med avslutningsdag lördagen den 28:e med sju Svenska Mästerskap på programmet.
Under dagen avgörs bland annat Amatör-SM med 150 000 kronor till vinnaren.
Tolv uttagningslopp har körts i landet och amatörkusken Fredrik Sahlén (se bild) har vunnit ett av dem. I mitten av augusti blev det seger på hemmabana Solänget för Sahlén med sexåriga stoet Battleship Chains. En skräll till 19 gånger pengarna på vinnarspelet.
Håkan Berggren med amatörlicens på Dannero hade lånat ut hästen, ett nyförvärv hos Berggren som nu knep andra segern i 48:e starten i karriären.
För Fredrik Sahlén var det sjunde gången han passerade mållinjen som en vinnare.
– Jag har ju inte kört så mycket men i år har det väl ändå blivit nästan 40 lopp. Men det har varit ett riktigt skitår kan man säga. Vinsten på Solänget var faktiskt första gången på plats bland de tre i år, säger snickaren som jobbar på ett byggföretag i hembyn Hemling några mil norröver från centrala Örnsköldsvik.

Byn Hemling med runt 70 invånare – det kan inte bli bättre enligt Sahlén.
Där har han jobb och familj och flickvännen några mil bort. Efter arbetsdagens slut brukar det bli ännu mera jobb på familjens skogsskifte eller med snickeriarbeten hemma på gården.
– Vad ska man säga, jag har att göra. Jag hugger ved och kör traktor, hjälper lite bönder och så. Traktorkörning i skogen. Hur det är att bo i Hemling? Jag trivs som tusan, säger Fredrik Sahlén.

SM-fältets yngste deltagare önskar dock att det kunde gått bättre med löpkörningen. Travet är den stora hobbyn men han tränar inga hästar själv.
I stället är det morfar Gunnar Kristoffersson som håller igång med fyra hästar för dagen och det är också morfar amatörtränaren som stått bakom hästen Fredrik vunnit flest segrar med.
– Dans Mysak var åtta-nio år när han klarade att kvala in en andra sväng och kom igång på allvar. Med den hästen har jag tagit fem av mina segrar. Sedan Mysak kom igång fick han en jäkla löparvilja och han verkligen stred ända in i mål och kämpade det han kunde. Nu har vi ingen värstingstjärna i stallet men det kanske kommer, säger han och skrattar till.

Det blev alltså en skrällseger i uttagningen till Amatör-SM efter ett lopp djupt ner i kön från ett elftespår bakom bilen. Tempot var högt uppskruvat och Håkan Berggren-tränade Battleship Chains vann ganska enkelt.
Fredrik Sahlén kunde profitera när många av de andra ödslade krut under loppet.
– En bit in på upploppet tänkte jag att ”fan, jag vinner ju det här!”. Det blev körning som det kan bli i såna här lopp och då hade jag sparat mitt. Det var fjärde starten för Berggren, hon var riktigt fin och väldigt löpvillig och det visade sig ju igen hur viktigt det är hur loppen blir körda, säger han
Och lägger till:
– Jag har inte kunnat smälta riktigt än att jag vann. Det är roligt att få vara med. Ja, det här blir kanske det största man får vara med om i travet. Jag har kollat lite på motståndet och hon behöver nog rekordsänka lite men så fin som hon var senast tror jag absolut att det kan bli en framskjuten placering med rätt lopp. Vi tar det som en minisemester den helgen jag och flickvännen, min mamma och syrran och brorsan och hans tjej. Lite turistande i Göteborg på fredagen och kanske Liseberg då på söndag. Lördagen blir det att ladda för loppet, det är en stor grej naturligtvis, säger Solänget-amatören.

I propositionen för Amatör-SM lördagen talas om EKIPAGE. Både häst och kusk.
Segrande ekipage i uttagningarna är skyldiga att starta i finalen på Åby lördag 28 september. Vid förfall blir tvåan i mål tillfrågad att starta och så vidare.
Inkvalade aktuella ekipage:
Capitol Wise As – Mats Loberg (licens Eskilstuna), Swish Brodda – Jens Nilsson (licens i Boden), Redzone – Ove Berglin (licens Hagmyren), Battleship Chains - Fredrik Sahlén (licens Solänget), Arctic Dominant - Peter Arnqvist (licens Halmstad), Inferno Launcher - Göran Lihv (licens Färjestad), Raffige Rune - Oscar Hultberg (licens Örebro), Dostojevskij - Lukas L Svedlund (licens Gävle), Hurricane Godiva - Hans Bergh (licens Bergsåker), Silver Kornell- Robert Andersson (licens Jägersro), Greenhill's Dancer - Håkan E Johansson (licens Åby) samt M.T.Tapdancer- Mats Holmstedt (licens Solvalla).

Skapad: 2024-09-14