Oracle Tile imponerade på Magnus A Djuse

Oracle Tile blev sjuk i Frankrike i vintras och tränaren Kristian Malmin fick tänka om.
Sexmiljonersloppet Åby World Grand Prix i augusti har lockat och vägen dit tog den norsktränade hästen via Axevallalöpning på lördagen där en plats i Åbys storlopp delades ut till vinnaren.
– Att hästen var bra visste jag men inte så här bra! sa en imponerad Magnus A Djuse om åttaåringen.

Efter regn och rusk kom sommarens bästa väder lämpligt till Skaraslätten inför Axevallas stora trippeltrav med Stochampionatet.
På lördagen fanns 10 311 på publikplats och campingen runt banan där Axevallalöpning var toppnumret.
I den 25-gradig värmen blev det ett nytt löpningsrekord i klassikern innan det var klart. Kristian Malmin hade satt Oracle Tile 8se bild) i ett strålande skick och Magnus A Djuse var imponerad.
Visserligen blev man hjälpta av ett högt tempo med flera ekipage som kivades om ledningen och idel positionsbyten i loppet. Men Miracle Tile stod för grovjobb över de 2640 meterna och var en mycket värdig vinnare.
Från ett bakspår körde Magnus A Djuse till mitt i loppet med planen att lägga sig utvändigt ledande Jörgen Westholm och Working Class Hero under slutrundan.
– Men det blev ledningen. Det var hästen som bestämde mer än mig…..jag ville ta en lugn dödens, sa Djuse.
Dryga varvet från mål fick Oracle Tile överta ledningen och trots att hästen såg morsk ut i den sista kurvan verkade det luta det åt seger för loppets smygkörde favorit Missle Hill med Örjan Kihlström i sukyn,
Magnus A Djuse:
– Jag visste inte att hästen var så här bra och det var med skräckblandad förtjusning vi kom in på upploppet. Det brukar bli stumma ben när det gått så fort och det var helt otroligt att han vann med tanke på att det var lång distans och han var het under loppet. Jag ryckte huvan och fick lite svar sista biten faktiskt, sa segerkusken.
Segertiden skrevs till 1.11,2 över 2640 meter – ett nytt rekord för loppet.

I potten i Axevallalöpning låg det här året en friplats i Åby World Grand Prix lördagen 10 augusti.
Nysatsningen med sex miljoner kronor i förstapris.
Då 3140 meter som gäller för Oracle Tile.
Åbytravets norske chef Jon Walter Pedersen gillade att landsmannen Kristian Malmin fick en plats.
– Det är väldigt roligt att det blev en norsk häst med också. Jag vet att Kristian Malmin siktat på det här loppet på Axevalla väldigt länge, sa Pedersen.

Med toppston som Zeudi Amg och Clarissa i träning stack italienaren Alessandro Gocciadoro ut hakan rejält inför lördagen och pratade om en ny potentiell stostjärna i sitt stall.
Nyförvärvet från Italien Dilva Jet kunde vara ett av Europas bästa ston menade Gocciadoro.
Beviset för att så är fallet kom på Axevalla där det femåriga stoet dundrade runt ovalen på ett nytt banrekord alla kategorier, 1.10,0 över 1640 meter auto.
Gocciadoros häst såg makalöst fin ut i försöket till Diamantstoet.
– Jag väntade 200 meter efter det att bilen lämnat och sedan släppte jag av henne. Senast galopperade hon i början när testade henne och  upphämtningen var fantastisk. Nu fick hon det lugnare i starten. Hon tog tag i bettet efter mål och hade mycket krafter sparade, sa Gocciadoro om stoet som lär bli svårslagen i finalerna på Solvalla lördagen 14 augusti.

Lozano di Quattro från Mantorp var av hästarna Solvalla höll ögonen på i våras som en tänkbar häst till Elitloppet. Hästen hade fräschörproblem i genrepet på Mantorp men var tillbaka senast på Solvalla där Per K Erikssons nya stjärna glänste vid segern.
Lozano di Quattro spelades till dagens näst största favorit på V75 (61 procent) och vann silverdivisionen utan prut för Tobias J Gustafsson.
Jerry Riordans Catrinelle bet ifrån sig ledningen hela loppet och var positiv tvåa.
Gustafsson valde att ta det lugnt med storfavoriten och gav sig av varvet från mål från tredje utvändigt och landade lugnt utvändigt ledaren 750 meter från mål.
Tobias J Gustafsson. kunde sedan sitta och finåka till seger och ta in folklivet den sista biten.
– Ursäkta att jag svär men det var så jävla gött bara, en så jäkla bra häst. Att vinna V75 i dag med all publik i dag och med Pelle och Tina. Det är stort! Lozano Di Quattro var läcker på Valla och i dag var det mycket att titta på och han var lite annorlunda i dag. Men visst är han tillbaka, sa segerkusken.

Raffel blev det i bronsdivisionen där det blev stenhårt i mål. Carl Johan Jepson lyckades försvara innerspåret med Spartakus. Ulf Ohlsson klev då ner i ledarens rygg med Great Time Trot ett tag för att dryga varvet från mål glida ut igen för att inte fastna med Ulf Stenströmers starke häst.
Great Time Trot kämpade ner Spartakus upploppet ner i en häftig uppgörelse där ingen av hästarna vile ge sig.
Att hästen från Axevalla underpresterade i den senaste starten hade sina förklaringar.
– Jag sa som det var att det var hög musik före loppet som störde honom och visade att jag känner min häst. Han är fin och den som vi i stallet kan dra störst växlar på i dagsläget, sa Ulf Stenströmer och log med hela ansiktet.
Efter att ha hästen fått säsongen som fyraåring spolierad på grund av ett krånglande bakben har Veikko Haapakangas satt femåriga Sabasi i ett fint skick igen.
I klass II på lördagen kom femte segern i åttonde starten för Stall Dencos sto. Sabasi var storfavorit och Magnus A Djuse styrde omgående till ledningen och stannade där loppet ut. Segertiden skrevs till 1.11,0 över 1640 meter auto och det såg ut att finnas en del sparat.

Danske Kim Pedersen verksam i Norge tränar vinnaren av lärlingsloppet The One. Samme Pedersen rundade av omgången med att även vinna klass I-loppet. Zaire Heldia var favorit och kördes spårsnålt av Per Oleg Midfjeld och tog sig förbi tappre ledarhästen Dats Tore.

Skapad: 2024-07-20