Lars Holm har en förnuftig och fin häst till start

Sundsvallsamatören Lars Holm ger sig i kast med storstallen i kvalen till Svenskt Kallblodskriterium måndag kväll.
Trollbackens Olov är den mest rutinerade i uttagningarna på Dannero med sina nio starter och tre segrar.
– Jag lite koll på Öystens hästar som blir svåra att slå men det är en förnuftig och fin häst, säger Lars Holm som jobbar i kallblodsdominanten Öysten Tjomslands stall.

I nästa vecka (22-28 juli) kvalas det till både Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet samt till de båda kallblodsderbyna.
Dannero har sina uttagningar måndag kväll 22 juli och på torsdagen är det kvaldags till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet i Östersund.
I numerärt överläge ses som vanligt Sveriges två stora kallblodsspecialister Öysten Tjomsland och Jan-Olov Persson. På Dannero tränar storstallen hälften av de anmälda hästarna.
Lars Holm med amatörlicens på Bergsåker har en att hoppas på. Trollbackens Olov är hans bidrag som han äger och tränar tillsammans med sambon Emilie Öberg.
Holm står som tränare till fyra hästar och fyller ut tiden med anställning hos Öysten Tjomsland på Bergsåker.
Trollbackens Olov blev 2024 års första kallblodiga treåringsvinnare i landet när han vann debuten på Bergsåker så tidigt som 10 januari. Henrik Svensson körde den gången.
Nio dagar senare blev det ännu en seger, nu tillsammans med Magnus A Djuse.
Hingsten verkar ha det lätt för sig och har fått starta på. Inför måndagens uttagningar på Dannero har det blivit nio starter och tre segrar.
Per Linderoth som kört på slutet får ta hand om hästen även på måndagskvällen. Tre uttagningar körs för hingstarna och valackerna och två till Kriteriestoet.
För att ta sig till final gäller alltså att vara bland de fyra i hingstarnas uppgörelser. Trollbackens Olov går ut i lopp 3, V5-1.
– Det är bra hästar emot och det är skoj att vara med. Olov är en förnuftig häst och har fått slippa träningsbalans på slutet. Då har det också börjat gå lite lättare för honom, säger Lars Holm.

Ända till senaste starten i början av juli har hästen fått springa på ”det som hängt på väggen” säger Holm syftande på de tunga skor hästen brukat även i träningen.
Första starten med lättare tävlingsbalans blev den i Hälsinglands Treåringspris med 100 000 kronor i förstapris på Hagmyren.
Linderoth tog enkelt ledningen från ett fjärdespår bakom bilen med hästen som segrade i fin stil på 1.28,0 över 1640 meter.
– Om han tagit det loppet på rätt sätt bör han ha gått framåt lite. Fast han duger ganska långt om han är lika bra som han var i det senaste loppet också. Det är först i en eventuell final som vi gör någonting ytterligare i utrustningsväg, till måndag ändrar vi inget. Det är väl realistiskt att tro att han ska kunna ta sig till final i alla fall. Det är bra hästar han möter och skoj att vara med.
Hoppet lever för amatörtränarparet Lars Holm och Emilie Öberg i Ljustorp i Sundsvall

På torsdag är dags för kval till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet i Östersund.
Finaldags blir det ett par veckor senare. Dannero kör sina finaler söndagen 4 augusti under sin V75-dag. Östersundstravets detrbyfinalen för de fyraåriga kallbloden körs V86-kvällen onsdagen 7 augusti

Skapad: 2024-07-20