Helen A Johansson hoppas på Joviality

 

Förbudet mot kvinnliga kuskar i Prix d’Amerique hade just hävts när en svenska klev in på världsscenen 1995.
Allt blev rätt och utfallet enormt hyllat när Ina Scot spurtade till seger längst ut i banan på Vincennes. En sensationell vinnare till 28 gånger pengarna i toton.
Helen A Johansson var 33 år gammal när hon ställde till det i Paris. Hon blev den första kvinnan att både köra och vinna världens tuffaste travlopp.
– Jag känner fortfarande glädje och stolthet över vad som hände den där söndagen för en väldans massa år sedan, säger Helen på onsdagen i Prix d’Amerique-veckan.
I helgen kommer hon att finnas på plats igen i Paris för att dela ut pris i loppet uppkallat efter henne, Prix Helen Johansson. Sedan 1997 har loppets avgjorts samma söndag som det stora loppet körs på Vincennes.
Bragdkuskens lopp är givetvis ett lopp för enbart ston i åldrarna sex till åtta år.
Ina Scot tränades av Helens dåvarande man Kjell P Dahlström. Själv lade hon av som travtränare några år efter den uppmärksammade segern och har sedan många år ett skrivbordsjobb som ekonom.
Helen har ett eget svenskt pris som delas ut till framgångsrika kvinnor i travsporten på den stora nationella travgalan och har blivit något av en ambassadör för travets kvinnor. En roll som hon klivit in i själv,
– Jag följer hela travsporten naturligtvis men särskilt uppmärksam är man ju på tjejerna. Det är väldigt många tjejer som kör nu men inte så många på V75 som man kanske skulle vilja. Ändå har utvecklingen gått framåt hur mycket som helst. I dag upplevs det inte alls konstigt med kvinnliga kuskar som då jag hade min karriär. Tjejer tar för sig och det är himla skoj, säger hon.
Branschens kvinnliga tränare är annat hon vurmar för. Nyligen hälsade Helen på hemma hos amatörtränaren Elisabeth Almheden med licens i Kalmar. Almheden fick då beskedet om att hon blir årets vinnare av Helen Anns pris.

Solvallatränaren Sabine Kagebrant är en av favoriterna till att få priset nästa gång.
– Sabine bröt ju ny mark hon också precis som jag då hon vann derbyt som första kvinnliga tränare i höstas. Det hon har gjort med Joviality är ju fantastiskt. Sabine har verkligen visat att hon är en väldigt kompetent travtränare, säger Helen Ann.
Och lägger till:
– Det blir mera intressant när tjejer tar för sig också! Sabine lyckades med en sak ingen annan hade gjort före henne. Det visar ju att vi har kommit en bit. Det går inte att vända på någonting direkt, allt har varit så ingrott och allt tar sin tid. Men i dag känns det faktiskt som om även fransmännen är helt okej med att tjejer är med på lika villkor, säger hon.

Kanske blir det Björn Goop som kör Joviality i loppet på söndag. Allt hänger på om Goop får med sin Moni Viking i loppet eller inte.
Sabine Kagebrant och Joviality sticker ut i söndagens Prix d’Amerique och får göra många intervjuer i veckan.
Helen har varit där själv en gång mitt i händelsernas centrum. Bragdsegern med Ina Scot blev början på någonting nytt.
– Tjejer kan. Det visade vi då. Kvinnor fick ju inte köra loppet och jag blev först. Så det är klart att det blev väldigt speciellt. Det var helt fantastiskt att bara få köra Prix d'Amérique och den uppståndelse det blev när vi vann också…
Helen A Johansson har aldrig träffat Sabine Kagebrant personligen, inte ens pratat med henne i telefon.
– På söndag hoppas jag att vi springer ihop, Sabine och jag. Naturligtvis är jag intresserad av hur hon tänker och tar det här. Och hur är Joviality? Normalt sett är ston lite sämre än hingstarna. Men sedan finns det de här undantagsstona då som av någon anledning till och med blir bättre än hingstarna, säger hon.

Ina Scot är ett av tidernas bästa ston i sporten, en världsartist med 54 vunna lopp av 90 möjliga under karriären.
– Jag vet inte hur det är med Joviality men Ina var i vart fall en stor diva. Hon styrde och ställde med oss alla till hon fick som hon ville ha det. Ina var så medveten om när hon stod i centrum och fotograferades och så. Det ska vara tänker jag med divor. Det är det som är det roliga med oss travmänniskor eller hästmänniskor överhuvudtaget också. Vi önskar ju det absolut bästa för djuren och åtminstone de bättre hästarna tar gärna chansen att utnyttja människorna de har runt omkring sig, säger Helen A Johansson med ett skratt.

 

Skapad: 2024-01-23