Wäjersten har fyra med chans

Från noll till tio miljoner kronor och över 90 hästar på fyra år.
Daniel Wäjersten har gjort kometkarriär som tränare.
På lördag startar han fyra hästar på V75®.
- Alla är bra nog att vinna sina lopp, berättar stjärnskottet.

I dagarna firar han fyra år som tränare.
Men trots att Daniel Wäjersten hade många ögon på sig redan då han drog igång så var det svårt att förutse den snabba utvecklingen.
Åtminstone för honom själv.
- Givetvis hade jag mål och ambitioner när började. Men jag tänkte inte så mycket på storleken på stallet och inkörda pengar. Min tanke var att jag från dag ett skulle försöka lyckas så bra jag kunde med varje individ. Så tänker jag fortfarande. Men jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle stå med över 90 hästar i stallet efter fyra år, det kan jag erkänna.
Hur mycket vill du växa?
- Det får räcka som det är nu, jag tycker att vi har hittat en lämplig nivå. När man har så mycket häst blir det ruljangs också. Varje vecka är det någon som lämnar, går till avel, flyttas, eller säljs vidare, samtidigt som det kommer in någon ny. Det fungerar bra just nu.
Bland hästarna som kommit in den senaste tiden finns treåriga superlöftet Great Skills. Hästen som inledde karriären med fem raka segrar hos Hans-Owe Sundberg och var förhandsfavorit till Svenskt Trav-Oaks, men inte hade sin bästa dag i finalen.
- Hon har bara fått lite lugn träning och tanken är att hon ska få en paus i december för att ta igen sig. Sedan börjar vi träna i januari och sikta på årsdebut sent på vårkanten. Jag är väldigt nöjd med det jag känt av henne hittills, hon har inte bara hög potential, det är dessutom en väldigt trevlig häst.

För närvarande ligger stall Wäjersten på plats 15 i den allsvenska tränarligan och en lyckad lördag innebär att man passerar 11 miljoner kronor för året.
- Jag brukar inte sätta upp specifika mål, men när vi passerade 10 miljoner och 100 segrar i samma veva så kändes det stort. Det gjorde att vi ordnade en personalfest förra helgen för att fira, säger Daniel Wäjersten.
Den störst bidragande orsaken är 9 Esprit Sisu (V75-3). En häst som var segerlös under säsongen då han kom i Wäjerstens vård hösten 2020. Nu har han etablerat sig i Sverigeeliten och sprungit in 1,8 miljoner kronor under året.
- Det har alltid varit en väldigt bra häst så jag vill inte ta åt mig alltför mycket ära för hans utveckling. Hästen hade det lite tufft i fjol då han var färsk i gulddivisionen och behövde den säsongen för att växa in och få hårdhet. Jag tycker att många hästar är allra bäst som sjuåringar och han fick dessutom ett lyft när vi kunde börja köra honom barfota runt om. Tidigare blev han för lätt till slut med den balansen, men nu orkar han det.
Då blir det tufft att upprepa det här nästa år…?
- Jag hoppas inte det förstås, utan att han kan hålla den här nivån. Vi ska göra vårt bästa för det. Men först ska vi försöka ha honom i samma form på lördag. Det har blivit väldigt mycket resor för honom i höst och även om han inte är den som tar illa vid sig eller tappar vikt så är det ingen garanti att han är lika bra nu, vi får se.
Hur ser du på hans uppgift?
- Läget kunde varit både bättre och sämre, men han är duktig på att följa rygg första biten så förhoppningsvis kan vi hänga på hästen framför, oavsett om jag tar rygg på 1 eller 2. Han har slagit de här hästarna förut så jag åker ut med en bra känsla och vi ändrar ingenting.

En annan av stallets galjonsfigurer är ett år äldre 1 Algot Zonett (V75-5) som också kan se tillbaka på sin främsta säsong i karriären.
- Han var ifrån tävlingsbanan i tre års tid så med tanke på det är det en oerhörd prestation av hästen att komma upp på den här nivån. Han är snart i gulddivisionen och målet är att tävla honom där över vintern, i alla fall över längre distanser.
På lördag vankas innerspår bakom bilen.
- Det är en av få hästar jag inte vill ha innerspår med på V75. Han kan inte öppna snabbt och jag har väldigt svårt att se att vi ska kunna försvara ledningen. Samtidigt trivs hästen bäst när han får springa där framme utan rygg så min målsättning är att ta mig ut utvändigt om ledaren.
Du brukar sitta helt still i sulkyn över upploppet med honom, varför då?
- Han är lite fransk i aktionen och det gör att han har svårt med tempoväxlingar. Jag upplever att han alltid gör bästa ändå och skulle jag be honom att öka när det står och väger finns risken att det blir galopp istället. Därför sitter jag lugn och litar på hästen.
Hur ser du på hans segermöjligheter?
- De finns där. Men jag har väldigt stor respekt för Reijos häst (3 Admiral As) och det är ingen skam om vi är tvåa bakom den.
Ändrar du något på honom?
- Jag har funderat på att göra något med huvudlaget. Han har tävlat med can’t-see-back rullar på sistone och min tanke är att lägga på halvstängt. I så fall blir det det mest stängda han haft hos mig. Men det är inget bestämt och beror mycket på hur hästen känns i värmningen. Tanken är i alla fall att få honom lite mer skärpt och försöka vara med så gott det går från början.

I bronsfinalen (V75-6) har följeslagarna 1 Xanthis de Roi och 2 Gooner också dragit de innersta spåren.
- Det passar bra för Xanthis även om han bara är medel från början och kanske får svårt att nå ledningen. Det är en intressant häst för framtiden eftersom jag upplever att han fortfarande springer lite med handbromsen i, även om han inte gjorde det näst senast då han var otroligt bra. Senast var jag inte lika nöjd med honom, därför har vi tränat lite tuffare till det här loppet med förhoppningen att han ska vara tillbaka i samma slag. Slår det väl ut så tycker jag att han är likvärdig med Gooner, säger Daniel Wäjersten som för tredje starten i rad valt att köra den senare.
- Det blev naturligt eftersom jag valde Gooner när de möttes första gången, då fick Mats (E Djuse) fortsätta att köra Xanthis. Men annars håller jag som sagt hästarna som jämbördiga. Det som talar för Gooner den här gången är att jag är mer säker på hans form, plus att han är den snabbare från början. Jag kommer att göra ett försök att komma till ledningen och vill gärna köra där.
Ändrar du något på dessa?
- Nej, de tävlar som i senaste starten.
Vem tror du mest på i omgången?
- Jag tycker att vi kommer med fyra hästar som är bra för sina klasser. De känns fina i träningen och det är svårt för mig att bedöma vem som har störst chans. Alla är bra nog att vinna sina lopp om det skulle klaffa på vägen, samtidigt kan vi åka hem nöjda utan seger också förutsatt att de presterar som jag önskar, säger Daniel Wäjersten.

Skapad: 2021-11-22