Elian Web försvarade de finska färgerna

Det kan bli finsk invasion på Solvalla sista söndagen i maj.
Elian Web utklassade på lördagen motståndet i gulddivisionens final på huvudstadsbanan och fortsätter han på den inslagna vägen blir han att räkna med i Elitloppet.
- Han kan möta vilka hästar som helst, sa segerkusken Jorma Kontio.

När Elian Web försvarade de finska färgerna i Elitloppet 2017 blev han utslagen i försöket. Fortsätter han prestera på samma sätt som han har inlett 2020 finns anledning att ha betydligt högre förhoppningar i år. Den flyfotade finländaren följde upp segern över svenske fixstjärnan Propulsion med överlägsen triumf från ledningen i guldfinalen på Solvalla.
- Han var helt fantastisk. Jag tror att han är bättre än någonsin, sa tränaren Katja Melkko.
Hon har numera licensen på Solvalla och har redan tidigare varit öppen med att hon gärna startar sin topphäst i Elitloppet igen. Något som Jorma Kontio inte har några invändningar emot.
- Han vann mycket lätt och var inte trött i mål. Han är åtta år men har inte tävlat så mycket och är nu på toppen. Det är bara att prova mot de allra bästa i de största loppen i år, sa Kontio.

Det var jackpot på V75 och många spelare fick sina miljondrömmar krossade redan i den inledande stoeliten. Där spelades Hevin Boko till jättefavorit efter att i sin senaste start ha krossat Ultra Bright från positionen utvändig. Nu fick hon på nytt trava som första häst i andraspår och hon tog på nytt ner ledaren, den här gången Mulligan, men där bakom hade Ultra Bright liftat med i Erik Adielssons händer och den sista biten blev hon för tuff.
- När Hevin Boko fick dödens tänkte jag att nu finns chansen i alla fall. Sedan tyckte jag att det såg jobbigt ut i slutsvängen, men oj vad hon kämpade den sista biten! Hon hade lite problem förra året men nu är hon tillbaka, sa tränaren Fredrik Persson om den tidigare Stochampionatsvinnaren.

Il Duce Boko stod i en klass för sig i klass II. Från spår åtta bakom bilen körde Marc Elias fram utvändigt om ledande favoriten Global Venture och därifrån utklassade femåringen motståndet.
- Jag är imponerade av sättet han gör det på. Man blir bara glad när man ser honom springa. Det är inte lätt att vinna en final här på Solvalla på det där sättet från dödens. Fortsätter han så här som han har gjort de senaste månaderna kan han gå långt upp i klasserna, sa Conrad Lugauer.
Jägersrotränaren fick anledning att jubla även efter finalen i silverdivisionen. Där gick hans Harran Boko från sista till första häst via en brutal spurt med Marc Elias i sulkyn.
- Det finns nog ingen stoltare än jag just nu. Mina hästar och teamet jag har runtomkring är svår att slå, sa Lugauer.
I diamantstoets final blev det favoritseger genom Jerry Riordans Aura S.L. (Jorma Kontio) och det blev det även i klass I-finalen. Där galopperade Devs Dragon till synes bort segern i ledningen på upploppet och därmed kunde Magnus Dahén-tränade Atik D.L. och Carl Johan Jepson skära mållinjen som etta. Bronsfinalen rundade av V75-omgången och där kom dagens praktskräll. Halvvarvet från mål var Remarkable Feet fjärran från segerdiskussionen i fjärde par invändigt. Men som genom ett trollslag flyttade de framförvarande ekipagen på sig och när Remarkable Feet fick fritt spelrum på upploppet avslutade han till enkel seger.
- När man är i ”zonen” verkar allt gå bra. Jag körde ett lopp och vann ett lopp, så jag blev ”champ” i dag igen, sa Remarkable Feets tränare och kusk Jörgen Westholm, som vann V75-lopp även förra lördagen.

Skapad: 2020-02-08