Baron Gift har äntligen ett bra startspår

Det är snart ett år sedan som hästen hade ett bra utgångsläge.
Men på lördag har Baron Gift (se bild) äntligen ett bra startspår – och kan följa upp senaste V75-segern med en ny triumf i Gulddivisionen.
– Hästen känns minst lika fin nu. Från ledningen är det en bra chans, säger Rickard Svanstedt som har ändrat träningsupplägget på sin stjärna efter överträningssymptom i fjol.
– Numera körs han alltid ensam och går själv i en undanskymd hage.

Kalmartravet är värd för lördagens V75-omgång och i Gulddivisionen jagar Baron Gift sin andra raka seger i den högsta klassen. Rickard Svanstedts reklamhäst har klättrat hela vägen upp till eliten och nu etablerat sig i guld. Inte dåligt av en häst som under åren haft en del fräschörproblem, samt även fick diagnosen övertränhngssymptom i fjol.
– Baron Gift (V75-3) blev fräschare i benen inför fjolåret och det gjorde att vi kunde träna honom kontinuerligt mellan starterna. Det har vi inte kunnat tidigare och det gav bra resultat. Han gjorde många fina lopp i fjol och vann på V75, trots dåliga utgångslägen. Speciellt i den högsta klassen är det extra kännbart med dåliga startspår, säger Rickard Svanstedt.
Baron Gift har brottats med dåliga startspår i 13 lopp i rad och ofta haft de sämsta utgångslägena. Men på lördag log fru Fortuna mot hästen i spårlottningen. Ett perfekt läge med bricka tre bakom bilen är tränare Svanstedt sannerligen inte van att få med sin stjärna.
– Det är helt otroligt, haha, men det var skönt att se. Vi har inte blivit bortskämda med bra spår och det krävs som sagt så extra mycket för att kunna vinna då, säger han.

Men åter till Baron Gifts hälsa så kollade man extra noga upp hästen efter att han underpresterat rejält på Solvalla i Gulddivisionsfinalen i slutet av september i fjol.
– Han fick en sjukdomsbild i höstas och det visade sig vara överträningssymptom. Han var riktigt dålig i finalen när han stannade så vi förstod att det måste vara något fel. Hästen hade en för hög halt av röda blodkroppar och har alltid varit ganska stressad av sig.
– Vi fick därför lägga om och ändra träningsupplägget helt. När han blev fräsch i sina ben så har vi kunnat träna honom hårt men då kom det här bakslaget istället. Numera så tränas han ensam och slippar vara bland andra hästar. Han går även själv i en lite undanskymd hage för att kunna varva ner. Det ser ut att ha blivit positivt för hästen och gett bra resultat. Vi får jobba med det här hela tiden och det enda är att han inte kan starta lika tätt som tidigare, säger Svanstedt.

Vad säger du om senaste V75-segern i Halmstad?
– Han kändes jättefin då och vann lätt, även om han väl inte blev helt synad. Hästen var lite flegmatisk men sträckte på sig bra den sista biten. I starten innan på Åby var han blek men då hade vi som sagt inte tränat honom så hårt som vi brukar och han behövde det loppet i kroppen. Det hade fört fram honom rejält.
– Efter Halmstad så fick han vila helt i en vecka och sedan har vi tränat på ganska hårt. Han har mest gått intervaller i sdandbanan men i fredags körde jag även ett rundbanejobb i 1.20-fart med honom och då kändes han väldigt bra. Nu blir det bara lugnt i veckan fram till starten på lördag.
– Hästen är pigg och glad och känns jättefin. Jag tycker att han känns minst lika fin som inför den senaste starten, säger Rickard.

Baron Gift startar från spår tre bakom startbilen över 2140 meter på lördag. Han visade bra startsnabbhet senast och tränare Svanstedt är optimist och har siktet instället på ledningen igen.
– Det ser bra ut på förhand och helst vill jag till ledningen. Men det är några startsnabba utvändigt så det är inte helt givet att vi kommer dit. Sedan återstår det att se om de kan ta en längd på min häst och utmana om ledningen. Det är inte så lätt i den här klassen.
– Från ledningen ska det vara en bra chans men han kan även vinna med ett rygglopp. Vi ändrade till en vanlig vagn senast för att få honom snabbare från start, och det kändes mycket bättre så vi fortsätter med samma vagn. Han behöver lite sidostänger den första biten och öppnar bättre i en vanlig vagn än med en jänkarvagn, säger Rickard Svanstedt.

Du kör även Viola Grif åt Sofia Aronsson i den fjärde avdelningen. Det italienfödda stoet gjorde första starten på svensk mark i V75 på Nyårsafton då du körde henne. Kommentar där?
– Viola Grif (V75-4)
kändes som en jättefin häst och hon satt fast med alla krafter kvar i mål. Hon var lite svårbedömd i första starten på länge och fick därför ett snällt lopp invändigt. Nu har hon ett bra läge bakom bilen och jag tycker att hon är en av de som ska räknas.

Skapad: 2020-01-13