Vitruvio sprang in i världseliten

Söndagens Oslo Grand Prix blev dramatisk med kuskgräl efter målgång, underpresterande svenska hästar och en italiensk makalös vinnare.
Italienske femåringen Vitruvio sprang in i världseliten tillsammans med Jorma Kontio efter att ha reparerat felsteg i den sista kurvan på ett anmärkningsvärt sätt.
- En topphäst. Det var jättebra av honom att komma tillbaka, sa Kontio.

Italienske tränaren Alessandro Gocciadoro hade chans att vara med i Prix d’Amerique i januari men avböjde en start för att satsa på en plats i Elitloppet på Solvalla i stället med sin toppfemåring Vitruvio.
Av planerna blev intet efter floppen med en punktering i Lotterialoppet.
Revanschen kom på söndagen i Norges största lopp Oslo Grand Prix med 1,5 miljoner norska kronor till vinnaren.
Jorma Kontio vann loppet för andra gången och var mycket imponerad av Vitruvio.
Hästen konstrade i den sista kurvan, tappade tre-fyra längder och fick helt sonika börja om - i det läget som sjättehäst. Vitruvio hann fram ändå och vann trots allt enkelt på tiden 1.11,6 över 2100 meter auto på en småtung bana.
- Det var nära galopp i den sista kurvan. 400 kvar började han bryta ut lite och tappade och det var jättebra av honom att komma tillbaka på upploppet. Det är annars en fin travare som är stor och fin i gången. Han vann överlägset fast det nästan var första gången han möter äldre hästar, sa Jorma Kontio.

 

2019 års upplaga av Oslo Grand Prix inleddes också på ett oväntat sätt. Flemming Jensen valde att köra i ledningen med Slide So Easy och svarade envetet när Wim Paal kom upp på utsidan med nästfavoriten Ringostarr Treb.
Första halvvarvet klockades till 1.07,4 och några hundra meter senare gav Wim Paal upp försöket att ta ledningen och plockade upp sin häst.
Flemming Jensen hade kört färdigt på den sista bortre långsidan där Ringostarr Treb slutligen tog över och sedan galopperade Paals häst av trötthet vid upploppets början.
Wim Paal tyckte inte att Jensen använde insidan av huvudet riktigt i loppet med högoddsaren Slide So Easy.
- This is like driving without brain! I have nothing more to say, sa Wim Paal argt.

 

Björn Goop fick en drömresa i andraparet utvändigt med knappe favoriten Nadal Broline som dock agerade stinglöst.
- Han underpresterade så klart. Hästen var inte sig lik. Han fick en kanonlöpning och skulle egentligen bara kliva upp och utmana men tyvärr fick han inte visa sitt bästa i dag, kommenterade Björn Goop.
Alessandro Gocciadoros femårige stjärnskott Vitruvio blev loppets behållning, tillsammans med tvåan  i mål Bahia Quesnot som svarade för ett herorisk insats med ett lopp mestadels i tredjespår under slutrundan för Junior Guelpa.
Perfect Spirit galopperade i den första kurvan. Nej, det här var inte svenskarnas dag.

Peter Untersteiner försvarade de blågula färgerna med att vinna loppet ”Europamatch” med 300 000 norska till vinnaren efter ledning från start till mål med Heart Of Steel. Femåringen segrade i silverfinalen under elitloppshelgen från ledningen och klev nu upp i gulddivisionen.
Tyskland har en riktig stjärna att hoppas på i Europaderbyt i höst. Mister F. Daag glänste senast i Köpenhamn i Fyraåringseliten där och var  ännu bättre när han avgjorde motsvarande lopp på Bjerke under söndagen.
Robin Bakker satte sig lugn utvändigt ledaren trots att tempot var högt och hade full kontroll på händelserna.  I den sista kurvan fick hingsten en liten signal om att det var dags och stack retfullt enkelt undan. Uppsynen hästen har är speciell.
Paul Hagoort tränar Mister F. Daag som hade krafter kvar på nya rekordet 1.10,9 över 1609 meter med bilstart.
Italienskan Zalie Gar fortsätter att genera sina motståndare i norden. Att Alessandro Gocciadoros fyraåriga sto mötte äldre hästar på Bjerke bekom henne inte det minsta.
Rene Legati valde att gå fram utvändigt ledaren efter 700 meter och satte sig lugn där till i sista kurvan. Zalie Gar försvann ifrån och var överlägsen på 1.12,3 över 2100 meter auto.
Odd Herakles överraskade med att slugga sig till täten från bricka sju och spårade sedan hela vägen i Alm Svartens Äreslöp för Adrian Solberg Akselsen. 2019 har inte varit nioåringens mest lyckosamma år men nu lossnade det på allvar.
Trots ett tufft utgångstempo med en öppningen i trakterna av 1.17,0 och ett varv som klockades till 1.21,5 lyckades Lars O. Romtveits stjärna hålla undan till seger.
Favoriten Polara galopperade hejdlöst i starten. Loppets stora utropstecken var Jan-Olov Perssons Smedheim Solan körd av Rikard N Skoglund:

I övrigt noterade vi att…

…det blev norsk seger i Energima Cup i form av Gigant Invalley och Gunnar Austevoll efter ett lopp i ledarens rygg och lucka vid upploppets början. Amatören Truls Desserud tränar nioåringen som tog karriärens största seger i sprinterloppet som motsvarar Sweden Cup på Solvalla.
…franska stoet Be Mine de Houelle var bra igen och kunde vinna montéloppet på Bjerke utan att behöva visa botten. Världsrekordhållaren från Solvalla i fjol reds för tufft senast under elitloppshelgen. Nu fick inte ridande Marie Bacsich ledningen utan en utvändig resa och kunde dessutom krypa ner ett tag i ledarens rygg under slutrundan och enkelt ta över 500 meter från mål. Åttaåriga Be Mine de Houelle noterade tiden 1.11,6 över 1609 meter, auto.

Skapad: 2019-06-09