Emilia räds inte dödens

Hästens första start i silverdivisionen och ändå favorit.
Spelarna litar på duon Emilia Leo och Sign Me Up Too som segrade motsvarande dag i fjol på Östersundstravet.
- Tyvärr luktar det dödens igen men jag brukar köra utvändigt ledaren med honom och över 1600 meter tror jag att han kan klara av det, säger Leo som korades till kometen i travet förra året.

Emilia Leo, 27, återvänder till Östersundstravet där hon 2018 plockade karriärens första dubbelseger på V75.
Fortsättningen på fjolåret fortsatte i ungefär samma stil vilket renderade utmärkelsen ”Årets komet” på den nationella travgalan.
Hittills i år har hon tagit 40 segrar och kört in en bit över tre miljoner kronor.
- Det känns bra för dagen. Jag minns V75-dagen i Östersund väldigt starkt faktiskt, en jätterolig dag då jag både tog min första V75-seger och min första V75-seger som tränare, säger Emilia Leo.
Första segern som tränare kom med sexårige valacken Sign Me Up Too som även vann finalen i klass II i fjol somras och fortsatt att utvecklas.
Det handlar om en tuff häst som ser ut att spelas till klar favorit i V75-7 på lördagen. Detta trots att det inte bara finns saker på plussidan inför starten.
Att Sign Me Up Too kliver upp i silverdivisionen tycks inte bekomma Emilia Leo. Täta starter och en överhängande risk för ett nytt tufft lopp är saker hon funderar på.
- Jag har undvikit att starta honom tätt, för han tömmer sig så mycket när han startar. Han känns ju fin men jag tror inte att det är någon fördel.
Sign Me Up Too klarar tuffa resor och även om Emila Leo gärna undviker dödspositionen på lördagen verkar en tuff resa vara något hon kalkylerar med.
- Nu när det är 1600 meter så tror jag att han kan vinna även från dödens. Då kan jag bomba på hela vägen om det är så. Men det är så klart att jag vill undvika dödens om det går. Kommer jag ner någonstans kör jag gärna i ryggar eftersom han är bra bakifrån också, säger hon.

Leo har gjort läxan och undersökt lite vad konkurrenterna drag kanske kommer att bli. Startkatapulten 8 M.T.Insider är spetsfavorit trots åttondespåret och hon säger att det är hennes ”förhoppning” att vara först framme bakom Olle Alséns häst och släppas till ledningen.
- Men egentligen vet jag inte vad Olle gör med M.T.Insider. Jag har luskat lite och hört att Bergh kommer att ladda och vill köra i ledningen med 1 Nobel Amok, säger Leo.
Det helstängda huvudlaget kommer på igen i Östersund vilket gör hästen rappare från start. Barfota runt om.
Och ja – det ser ut som ännu en offensiv med hårdingen Sign Me Up Too.
Du kör tre andra hästar på V75-spelet och då handlar det om gästkuskande. Anna-Karin Rundqvists 5 Thelma de Glatigne (V75-1) var med i Speedracet på Solvalla under elitloppssöndagen och galopperade. Vad tror du om den?
- Senast jag körde henne var hon jättebra. Hon kan absolut skrälla om hon får loppet. Hon är väldigt startsnabb men de gånger hon tryckts av i början brukar hon inte ha någon speed till slut i stället. Så jag måste nästan försöka undvika det och då måste vi ha lite tur med löpningen. Det kanske är lite långsökt att hon ska vinna men hon är tillräckligt bra för att dyka upp där framme i alla fall.
Östersundsamatören Håkan Berglund tränar 8 Chacha Sisu. Kan det bära av till ledningen trots spåret?
- Jag har svårt att tro det även om hon är ganska kvick bakom bilen men inte så snabb tror jag att vi kommer oss till någon ledning tyvärr. Så det finns risk för vingel och dödens. Hon är ganska tuff och tål tuffa löpningar men det är ju svårt att vinna med sådana löpningar också. Barfota igen och den balansen har hon tävlat mycket bättre på än med skor. Det kan bli svårt på grund av läget…men tar man med fyra-fem hästar ska hon nog med.
1 Whitsun Madonna (V75-3) har du kört i två lopp på slutet. Vad är känslan med henne?
- Det är en jätteliten, fin häst och jag gillar henne som sjutton faktiskt. Näst senast satt jag fast med rubbet kvar med henne på en 14-tid så hon går säkert en 13-tid full väg. Så de springer inte ifrån henne och skulle det lösa sig är hon jäkligt kvick i benen en bit. Med maxklaff kan hon dyka upp där framme, slutar Emilia Leo.

Skapad: 2019-06-07